Missie: Huis beter isoleren Deel 9: Kozijnen en toekomst plannen

Vandaag is het hopelijk zover. Ons laatste kozijn zal namelijk geplaatst worden. Helaas is het nog niet helemaal zeker of het daadwerkelijk vandaag gaat plaatsvinden aangezien het afhangt van een andere klus die ze vandaag hebben. Ik hoop het eigenlijk wel van harte, want dat zou betekenen dat alle kozijnen erin zitten en dat nog voor de winter begint! Helaas is het vandaag wel wat kouder dan de vorige keer dat er een kozijn werd weggehaald.... Iets van 16 graden verschil! De vorige keer kon ik echt niet klagen met 28 graden een woning open zetten. Maar nu met 12-13 graden brrrr. Het zal wel snel koud worden in huis. Dat wordt vanavond de open haard voor de eerste keer aanzetten dit seizoen! Laten we hopen dat ze ook echt komen!

EPC waarde

Dan zit het eerste gedeelte van ons plan erop. Hier postte ik over onze EPC-waarde van het huis (hier staat ook een korte uitleg wat EPC waarde is), die ik nu een stukje moet bijstellen aangezien we dus al muurisolatie hebben, en ik nu ook exact weet wat erin zit.

Laat ik eerste de EPC waarde van mijn vorige blog erbij pakken.
EPC waarde zoals de situatie geschat was
Hier had ik er nog geen rekening mee gehouden dat onze buitenmuren reeds geïsoleerd waren en met welk spul. Of wat er uberhaubt mogelijk was, ik was uitgegaan van een basis materiaal. Als ik echter de waardes opnieuw invul kom ik tot het volgende resultaat hieronder.


We zaten dus al op een EPC waarde van 222 doordat er buitenmuur isolatie was aangebracht. Dat scheelt toch een hoop in cijfers. Helaas was het dus zo dat we enorm veel warmte verloren via onze ruitoppervlak van 40 m2. Dit hebben we dus nu opgelost door de kozijnen te vervangen waardoor we op een EPC waarde van 177 komen. Dat is 3 onder de norm voor nieuwbouw woningen. (uiteraard is dit niet 100% sluitend maar onze woning is dus op dit moment ongeveer net zo geïsoleerd als een nieuwbouw woning. De overige cijfers wijken nu af van het eerste plaatje doordat het een andere berekening is geworden door de exacte cijfers aan isolatie die ik heb kunnen invullen.

Toekomst plannen

In het plaatje staan ook direct onze toekomstplannen om ons huis nog beter te isoleren. Zo staat voorop ons lijstje de spouwmuur isoleren. Dit wilde ik dit jaar eigenlijk al gaan doen, maar doordat we de kozijnen al deden hebben we dit niet meer gedaan. De buren moet ik hierbij natuurlijk ook betrekken en ik heb al gemerkt dat ze niet echt te paaien ervoor zijn. Ik ga volgend jaar toch een poging wagen het voor elkaar te krijgen.
Verder weet ik nu ook dat ons platte dak van de bijkeuken 0,0 isolatie heeft, en dat er 10-15 cm loze ruimte is waar ik dus kan isoleren. Het plafond zal er hiervoor wel af moeten dus dit zal gaan gebeuren op het moment dat we de keuken gaan aanpakken wat in een paar jaar gaat gebeuren. De vloer zal pas gaan gebeuren op het moment dat we de kamer gaan verbouwen en dat zal ook nog een paar jaar gaan duren.

Nog genoeg te doen. Maar deze zullen op de lange baan gaan, of zoals de spouwmuur misschien helemaal niet plaatsvinden. Voor nu is de missie bekend, maar er is al een hoop gedaan aan het comfortabeler maken van onze woning.

Kosten

Dan natuurlijk het belangrijkst. Wat zijn de kosten geweest om alles tot nu toe zo te krijgen.

Een behoorlijke kostenpost. Het meeste is nu ook al uitgegeven. De basis is goed en we gaan hierop verder bouwen. Wij vinden het elke euro waard in ieder geval! 

Dat houdt ook in dat het voor nu de laatste blogpost is over de isolatie van het huis. Het is voor deze winter aankijken hoe het huis zich houdt. Zoals ik hier en hier al liet zien ga ik het goed bijhouden wat het verschil is en jullie hier uiteraard ook van updaten.

Maar voor nu is dit alles wat ik er dit jaar aan kan doen!

P.s. ik heb ook meteen het speciale pagina geupdate (klik) die ik bij hou over isolatie. Die kan je hierboven vinden. Hier kan je alles nog eens rustig nalezen mocht je dit zelf ook je huis beter gaan isoleren of het verschil wil bijhouden.







Reacties

Wat goed zeg! Ik ben een beetje jaloers :) Ik moet nog een jaartje wachten voordat wij geld hebben om aan de isolatie te beginnen. Ik kan me voorstellen dat jullie hier heel erg blij mee zijn!
Anoniem zei…
Leuk die Belgische EPC waarden maar hoe dat nou met Nederland verhoud is mij nog steeds niet duidelijk.

Een Belgisch nieuwbouw huis komt bij lange na niet aan de Nederlands nieuwbouw woning norm maar hoeveel het nu werkelijk is ?

Kun jij daar niet blog over doen ik wil wel graag zien hoe zuinig jouw huis naar Nederlandse maatstaven :)
Dat is een hele goede vraag. Helaas ben ik nog geen Nederlandse goede berekeningssite tegengekomen. Heb jij er toevallig 1?

Anoniem zei…
Nee, erg lastig zeker geen kant en klaar programma gevonden hier wel iets.

http://regelingen.agentschapnl.nl/sites/default/files/bijlagen/4-Stappen%20Energieprestatieberekening%20utiliteitsbouw%20-%20EPN.pdf


Zou toch een domper zijn dat na alles de woning uit zou komen na 30k investering op 1.4 EPC waarde :(

Met welk label is de woning toen verkocht ?
Er is geen label aangehangen toen we het kochten. Dat maakte ons niet zoveel uit dus hebben we ook niet als eis gehad. TOendertijd was een label nog niet veplicht.

Als ik een vergelijking wil maken ben ik daar wel even zoet mee zie ik wel :P Moet toch eens kijken of niet iemand al zoiets op internet heeft gemaakt!
Anoniem zei…
Zou mooi zijn volg blog al tijdje heb wel voorbeelden gezien naar zuinige woningen alleen geen link gemaakt met EPC waarde.

En die 1.4 (standaard nieuwbouw norm uit 1996) is natuurlijk ook niet slecht voor een woning uit 1968 (vroeger zo,n woning bewoond en tekende direct voor zulke cijfers :)
Anoniem zei…
Hier een voorbeeld van een woning uit 1917.

http://www.huisvolenergie.nl/agenda/workshop-duurzaam-isoleren/

Ook die aandacht aan LTV zeer slim :)
Ik zal er binnenkort eens induiken. Bedankt!
Technisol zei…
De kosten van huisisolatie kunnen inderdaad flink oplopen. Echter valt dat op de lange termijn in het niet bij de kostenbesparing die je kunt realiseren.

Populaire posts