zondag 24 februari 2013

Moet Nederland nog meer bezuinigen?

Vandaag las ik een bericht op nu.nl waarbij plasterk aangeeft nieuwe bezuinigingen niet uit te sluiten. Mede doordat SNS Reaal is genationaliseerd. Een niet vreemde uitspraak, maar wel raar dat er uberhaubt nog vraagtekens bij ontstaan.

Rekensom
Als we zelf namelijk een rekensom doen, leert ons dat, dat we voor de veiling van de 4G licenties als boven de norm van 3% zaten. Na de veiling (waarbij 3,8 miljard werd opgehaald) bleek dat dit geld ook ingezet kon worden om onder de 3% te komen en nu na de nationalisatie van SNS Reaal (wat 3,7 miljard heeft gekost) zijn we in mijn ogen weer terug bij af en dus onder de 3% norm.

Waarom praten de politici hier dan altijd omheen? Het is geen rocketscience, en al helemaal niet een onbekend geheel. Ik denk persoonlijk ook dat iedereen het wel begrijpt dat er meer bezuinigd moet worden als je inkomsten weer verdampt zijn.

Waarop dan?
De vraag hierin is alleen waar valt er nog op te bezuinigen? Ik denk dat het antwoord hierop ook heel makkelijk is, alleen dat de politici hier niets van willen weten. En je voelt hem natuurlijk al aankomen. Op politici zelf natuurlijk! De administrative molen die de overheid heet is onderhevig aan een reorganisatie en een flinke ook. Ik durf te wedden dat elk normaal bedrijf dit nooit zo lang in stand had kunnen houden en allang failliet was geweest als je ziet hoeveel redundante banen daar zijn, not to mention the administratieve rompslomp.

We weten allemaal dat bovenstaande waarschijnlijk niet gaat gebeuren, want geld wegtrekken bij het volk is stukken makkelijker, maar het zou wel een zeer genereus gebaar zijn naar de bevolking als bovenstaande eens realiteit werd. Het is crisis iedereen moet bezuinigen, dus waarom de overheid niet?

Conclusie
We wachten het af. Binnen 1 maand is waarschijnlijk bekend wat er moet gebeuren en wie er gaat leiden. Mijn gok is dat het de overheid zelf niet is!

12 opmerkingen:

 1. Lekker he fijn mopperen dat de overheid zelf eens moet gaan bezuinigen op het eigen apparaat. Tot het moment dat er een dagje langer op een paspoort moet worden gewacht of het vuil minder regelmatig wordt opgehaald. Misschien heb je gemist dat provincies worden samengevoegd en gemeentes moeten fuseren tot ze minimaal 100.000 inwoners hebben.
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker niet gemist, maar wel hoe ze dit gaan doen. Zoals altijd gaan dat soort reorganisaties niet van een lije dakje, en is het jaren later nog allemaal bij hetzelfde. Bovndien kost fuseren een hoop geld. en zie ook dit artikel

   http://nos.nl/artikel/436735-fusie-gemeenten-eerder-duurder.html


   Verwijderen
 2. Ik vind het gemopper op het overheidsapparaat in dergelijke algemene termen ook niet terecht. Ten eerste zijn er al heel veel bezuinigingen doorgevoerd en ten tweede schreeuwt iedereen moord en brand als de dienstverlening ook maar iets minder wordt. Zelf heb ik meer dan 40 jaar bedrijfsleven erop zitten, nou dasr wordt ook een hoop ovetbodigs gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het overheidsapparaat kan volgens mij wel degelijk bezuinigen. Waarom willen ze steeds opnieuw het wiel uitvinden en dat zoiets miljarden moet kosten zoals het gedoe rondom de OV-kaart. Laten ze eens wat vaker kijken naar landen waar dingen goed lopen en hoe dat georganiseerd is. Verder wist zo ongeveer iedereen (behalve de regering) dat de JSF vast een zeer dure uit de hand gelopen hobby zou worden van een paar lobbyisten.
  Verder wordt er teveel korte termijn gedacht.
  Ik vind dat de overheid veel goede dingen doet maar ook erg goed is in het verliezen van het vertrouwen van de burger in de politici.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je gaat bezuinigen op de ambtenaren, dan verliezen die mensen ook inkomsten, en dat is ook niet zo heel geweldig nieuws voor de economische toestand.

  Het is gewoon een heel delicate oefening, en je kan veel fout doen. Om dan gewoon niets te doen is natuurlijk ook geen optie.

  Een overheid moet gewoon zo efficient mogelijk werken, en dat besef is er misschien niet altijd. Ik merk het bij mij op het werk ook, dat kan veel beter en performanter, maar daar ligt maar weinig volk wakker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En wat denk je wat het gaat kosten om 3 provincies te laten fuseren? En gaat dat ook werken? Echt niet. Het wordt alleen nog meer bureaucratischer voor de burger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het mooie is dat er minder bestuurders komen, er zijn te veel bestuurders en te veel onervaren bestuurders! Vooral kleine gemeente hebben onbekwame bestuurders in dit land. Door grotere gemeenten en provincies te nemen snij je in de kosten en houdt je betere bestuurders over. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de dienstverleningen richting de burger.

   Verwijderen
 6. het zal best waar zijn dat bezuinigingen bij de overheid ons ook zal raken in de vorm van minder dienstverlening ,maar een programma als kanniewaarzijn zou geen bestaansrecht hebben als er niet door bureaucratie zoveel geld over de balk gegooid word, ik denk dan even aan een voorbeeld uit het laatste programma,waarbij een pontje plaats moet maken voor een fietsbrug, niemand zit er op te wachten, sterker nog voor de meeste mensen word het dagelijks leven er een stuk ingewikkelder door en de brug gaat ook nog eens heeeel veel geld kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja leuk hoor...nog een reorganisatie. Ik werk 30 jaar bij de overheid en ben 15 x gereorganiseerd....dus nog 1. Nee dankje...maar dit soort verhaaltjes zijn altijd van mensen die er zelf niet werken, in het bedrijfsleven zitten, een lease bak hebben en de de kosten doorbereken aan de overheid waardoor deze erg duur wordt....maar ik stel voor hier eens een keer mee te stoppen. Een ieder moet zijn centjes verdienen en dan maakt het niet uit waar.
  Waar we last van hebben is dat er de afgelopen jaren een marktwerking is geweest wat door een aantal mensen misbruikt is. gevolg is chaos. MKB die op zijn gat ligt, mensen die hand op de knip houden en bedrijven die managers bonussen geven en mensen bij de overheid metname woningbouw ver. Waar toch nog bedragen worden verdiend waarbij ik denk moet dat zo buitensporig?

  Maar goed...we denken dat we er zijn...de ellende komt nog.

  En je laatste opmerking..jammer want je begrijpt het niet. je weet het toch als je wijst dan wijzen er drie vingers naar jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mij betreft gaan ze eens een keer niet bezuinigen en gewoon even het uitgezette beleid vasthouden. Zodra mensen weten waar ze aan toe zijn, gaat die hand uiteindelijk weer van de knip af en zal men weer gaan uitgeven. Het gevolg is dat de economie weer zal opleven. Dat bezuinigen moet afgelopen zijn.

  Daarnaast gaat er al gesneden worden in politici door gemeente en provincie te laten fuseren --> resultaat minder bestuurders.

  Veel verder snijden in het overheidsapparaat gaan niet echt werken, waar ze wat mij betreft wel eens in mogen snijden zijn de secundaire voorwaarden van ambtenaren.

  Ach ja.... hopelijk gaan ze niet verder bezuinigen want dat geeft geen vertrouwen en minder vertrouwen lijdt weer tot extra bezuinigen.

  Ik weet niet in welke sector jij werkt, maar als dat de financiële sector is is het misschien wijs om eens een spiegel voor je eigen sector te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook het gevoel dat er niet zoveel mogelijkheden meer zijn om nog op te bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. nou de eerste bezuinigingsmaatregel heb ik al hoor, niet iedereen een boek gaan sturen ten gelegenheid van de inhuldiging van willem alexander, ten eerst kost zoiets enorm veel geld en is het ook nog eens een verspilling van grondstoffen ,want of je nou fan bent van het koningshuis of niet ,wil iedereen echt zon boek hebben ?, of verdwijnt het bij veel mensen in het oud papier of erger nog gewoon in de prullenbak.

  BeantwoordenVerwijderen