dinsdag 19 februari 2013

Huishoudboekje Luxe of Zuinig update 2013

Hallo Allemaal,

Het viel mij op dat ik naast de rest van de site ook nog niet een update had gegeven voor mijn huishoudboekje, terwijl daar juist ook een hoop is veranderd de laatste tijd. Zoveel dat het een blogpost waardig is. Zoals jullie van mij gewend zijn. Hierbij eerst het overzichtsplaatje hoe het er nu voor staat

Huishoudboekje Luxe of Zuinig

Laten we nu eens kijken hoe deze veranderingen zijn plaatsgevonden en vooral ook waarom ze hebben plaatsgevonden.

Inkomsten
In inkomsten zijn we tot nu toe dit jaar 26 euro omhoog gegaan. Dit heeft te maken met het feit dat de loonberekening anders geworden vanaf 1 januari en we op het loonstrookje iets meer overhouden aan het einde van de maand. Eigenlijk is dit niet noemswaardig. Maar het is toch weer 26 euro meer op de rekening elke maand. Voor de euro minder hypotheekrente aftrek geldt dat we hebben afgelost van onze hypotheek en hierdoor iets erop achteruit zijn gegaan, maar niet noemswaardig. Het exacte bedrag dat we horen te krijgen weten we pas aan het einde van het jaar.
Wel is het zo in maart ik nog een verhoging van mijn salaris krijg. Hier zal ik dan ook later over berichten.

Vaste lasten (per maand)
De vaste lasten per maand zijn met 134 euro afgenomen! Voor de oplettende lezer ziet dat dit vooral gerealiseerd is bij de ziektekosten verzekering. Het is namelijk zo dat het werk van mijn vriendin 50% betaald van de ziektekostenverzekering, en we dus feitelijk maar voor 1 persoon hoeven te betalen! Een forse besparing dus, want dit scheelt gewoon 1500 euro per jaar! Verder is er door de hypotheekaflossing het voordeel dat we ook nog eens 25 euro per maand minder hoeven te betalen, en zijn we iets minder aan de auto kwijt. Tot zo ver de goede dingen.
Waar zijn we dan meer kwijt aan? Aan internet/tel/tv. Het lijkt een gek bedrag maar dit is het gemiddelde maandbedrag met korting over dit jaar. En dat is fors meer. Vorig jaar heb ik namelijk van UPC ons basispakket geupgrade naar 60mbit internet + horizon box. Uiteraard met een aanbieding, maar effectief gezien kost dit ons 11 euro meer per maand. Gelukkig maken wij heel veel gebruik van het internet en vind ik dit niet erg, maar schrok wel dat het meteen 11 euro meer was. Daarnaast is het water iets duurder geworden en zijn de gemeente belastingen ook weer iets verhoogd, maar gelukkig niet heel erg, zoals in sommige gemeentes wel het geval is.

Variabele kosten (per maand)
Hier zijn we ook behoorlijk op achteruit gegaan, maar meer omdat het budget van 2012 eigenlijk niet meer toereikend is. Hier komen we op 2013 naar verwachting 53 euro hoger uit. Vooral in aankopen en dat is logisch ook, we willen namelijk iets meer uitgeven per maand. Niet veel meer, maar gewoon een aantal dingen meer. Zeker voor 2013 is het heel onzeker wat we hier gaan doen. We willen enkele nieuwe meubels, de vakantie die we nu geboekt hebben etc etc. Naar verwachting is 53 euro per maand meer veel te krap bemeten dit jaar. We gaan het zien aan het eind van het jaar!

Overzicht
Aan het eind van de rit zien we dat de kosten naar verwachting met 80 euro afnemen, de inkomsten tot nu toe met 26 euro toenemen, en het bedrag dat we hierdoor extra per maand zouden kunnen sparen met 107 euro toeneemt! Hierdoor komt ons bedrag dat we per maand zouden kunnen sparen op 1879 euro! Een mooi bedrag. Maar zoals gezegd... het is even afwachten hoe dit er in 2013 daadwerkelijk gaat uitzien door geplande aankopen!
9 opmerkingen:

 1. 26 euro vind ik een groot bedrag. Ik ken mensen met een uitkering die er 20 op achteruit zijn gegaan en daar goed ziek van zijn, omdat ze dat niet hebben.
  Zelf ging ik er ook op achteruit (wia-uitkering) maar ik kan het makkelijk opvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind 26 euro ook een groot bedrag, maar als je zoveel overhoudt om te sparen is het peanuts.

   Verwijderen
  2. Dat maakt nog niet zoveel uit, het gaat er meer om dat die 26 euro leuk is op je rekening, maar je het allang kwijt met met de inflatie e.d.

   Verwijderen
  3. Wij hebben er al jaren niks bijgekregen. En dan echt 0%, ook geen inflatie. Daarnaast is het betalen van de zorgverzekering door de werkgever ook een verkapt loon.

   Maar wel lekker om ruim 1800 euro te sparen per maand.

   Verwijderen
 2. Is echt heel netjes om een heel salaris te sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Netjes hoor! Wij hebben ongeveer een zelfde inkomen, een iets lagere hypotheek, en besteden het bedrag wat jullie per maand sparen, aan onze 3 studerende kinderen, als maandelijkse toelage. Twee van hen krijgen geen stufi meer. En omdat we internet ook zakelijk gebruiken, hebben wij precies hetzelfde UPC abonnement. Goedkopere providers bieden te sloom internet naar onze wens.
  Van het bedrag dat jullie sparen, daarin is w.s. ook auto-onderhoud, huisonderhoud en onvoorzien opgenomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Auto-onderhoud wel. Huis-onderhoud is nog niet meegenomen in de berekening. Maar in principe geldt voor ons dat het gespaarde bedrag in "virtuele" potjes worden bewaard. Onder andere de 10.000 euro pot voor de gezamelijke rekening (zie rechts hoe hoog die staat) is voor ons de buffer waar we aan eten mochten er onderhoudskosten zijn / vakantie etc.

   Verwijderen
 4. ik heb vooral bewondering voor het feit dat jullie het gewoon doén! Zoveel overhouden per maand en dat ook gewoon volhouden en niet toch een klein stukje ervan uitgeven aan iets leuks. Heb je nooit zin om eens een maand gewoon los te gaan? En spaar je effectief tot op de - onafgeronde - euro zoveel per maand of is het enkel op papier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk geven wij ook genoeg uit aan leuke dingen. Soms zijn er maanden dat we dit precies (soms meer) sparen, en soms maanden iets minder. Dit is het totaal bedrag op papier wat elke maand zou kunnen. In realiteit geef je dit een aantal maanden later weer uit gaan vakanties, meubels etc. Maar daar is het ook voor :)

   Verwijderen