Maandelijkse gezamenlijke uitgaven 2025/2026

 Het werd weer eens tijd om eens budget onder de loep te nemen voor 2025 en een vooruitblik op 2026. Dit om te zien of onze maandelijkse inleg nog voldoet, of dat deze meer aandacht/liefde nodig heeft om weer op de rit te krijgen. Dit had ik al meer dan een jaar, als het niet twee jaar is, niet meer gedaan.

Uitgangspunten

Sinds we samen wonen hebben we altijd gesteld dat we de kosten evenredig verdelen (50/50). Toentertijd zijn we begonnen met 1000 euro inleg, maar door de jaren heen is dit verhoogd naar 1200 euro per maand. Dit bedrag inleggen we op de gezamenlijke rekening in waar de meeste kosten vanaf betaald worden. Hierdoor hebben we controle op ons budget en uitgaven en houden we het overzichtelijk. Ik ben niet van de mooie excelsheets, maar wel van de functionele excelsheets. Dus let vooral niet op het format :-)

Overzicht

Laten we beginnen met een overzicht hoe het budget er voor 2025 tot nu toe uitziet en 2026 een verwachting gaat zijn. 

Budget 2025/2026


Duiding 2025 cijfers

De twee linkerkolommen zijn de maandelijkse en jaarlijkse kosten van 2025. De twee kolommen daarnaast zijn van 2026. In beide gevallen kan er gesteld worden dat het “verwachtingen” zijn en daarom zijn ze nog geel gearceerd. Echter kunnen we aan de hand van het verleden wel een verwachting maken richting de toekomst. Hierbij is een split gemaakt tussen vaste kosten, auto kosten, variabele kosten en diverse kosten.

Onderaan zie je de totalen per jaar/maand en dan de maandelijkse kosten die daaruit volgen per persoon. Let op, we begroten ook de aflossing van de hypotheek en het beleggen voor de kinderen mee!

Mijn ogen gingen direct naar de rode cijfers onderaan.  Want we leggen elke maand allebei maar 1200 euro in. Terwijl dit volgens mijn berekening eigenlijk 1700 euro moet zijn. Hoe kan het dan dat we het toch redden met slechts 1200 euro?

De verklaring daarachter is gelukkig niet zo moeilijk. Vakanties betalen we altijd additioneel vanuit onze eigen rekening en hoort eigenlijk niet in het budget van de 1700 euro maar is wel erin meegenomen voor een eerlijk beeld. Dit zorgt er al voor dat we naar 1551 euro gaan per maand. Nog steeds een tekort van 300 euro PP. Maar we krijgen ook elk jaar geld terug van de belastingdienst door onze inleg van de lijfrente. Dit bedrag is voldoende om weer uit te komen op een bedrag onder de 1200 per maand PP (net aan). Waardoor uiteindelijk we inderdaad 1700 euro per maand kwijt zijn maar dit netjes wordt opgevuld door onze vrienden van de belastingdienst. Ook geldt dat we uiteraard kinderbijslag krijgen wat ik hier niet meetel wat voor additioneel lucht zorgt.

Projectie naar 2026 cijfers

Voor 2026 zijn er enkele wijzigingen die bekend zijn op dit moment. De eerste is elektra en gas. Die kosten zullen 0 euro worden per maand en zelfs resulteren in een negatief getal met wat geld terug. Uiteraard doordat we van het gas zijn af gegaan. Verder verwacht ik wederom iets hogere gemeentebelasting maar de rest is nagenoeg gelijk. Waardoor de verwachting is dat we per maand per persoon wederom rond de 1700 euro kwijt zullen zijn. 

Als er aankomend jaar niets zou veranderen is onze maandelijkse inleg van 1200 euro (met belastingteruggave van de lijfrente) afdoende om alles mee te doen. Dat is een fijn vooruitzicht want dat vereist daarmee geen verandering.

Variaties op de projectie voor 2026

Niets is zo veranderlijk als een projectie. En zelf zit ik te spelen met het idee om onze maandelijkse inleg voor het aflossen van de hypotheek stop te zetten gezien we slechts een hypotheek nog hebben van 90.000 euro. Bovendien zit er in de pot van de aflossing inmiddels alweer een bedrag van 20.000 euro en ben ik er simpelweg niet over uit of ik de hypotheek wel ga aflossen. Het stopzetten van deze inleg zorgt ervoor dat van 1700 euro maandelijks naar 1439 euro per persoon gaan en het zorgt voor wat ruimte in ons budget gezien we wel erg dicht bij onze inleg komen inmiddels terwijl het alloceren van het bedrag eigenlijk meer een gemoedstoestand is dan absoluut noodzakelijk. Halen we voor de volledigheid ook de vakantie eraf (gezien we die uit onze eigen rekening betalen) komen we op een bedrag van 1272 uit. En hebben we zelfs heel veel ruimte over en zal onze rekening blijven groeien zeker in combinatie met de belastingteruggave. 

Update 8 juli

De kogel is inmiddels door de kerk na het schrijven van dit bericht heb ik even het budget doorgenomen met mijn vrouw en ze heeft ook aangegeven dat we beter die 500 euro maandelijks op andere manieren kunnen inzetten dan maar een potje vullen die we toch waarschijnlijk niet gaan gebruiken. Dat is dan ook meteen stopgezet. Nu is het de vraag wat we met het potje van 20.000 euro gaan doen. Daar ben ik nog lang niet over uit. Feitelijk kan het gewoon blijven staan en als dubbelbuffer gaan gelden naast de 1000 euro buffer die we hebben. Maar ergens voelt dat ook zonde. Ik voel dus zeker nog een overlegje met mijn vrouw aankomen wat we nu gaan doen hiermee.

Hoe staat het met jullie budget?




Reacties

Marcel zei…
Wat hebben jullie een heerlijk goedkoop internet! Dat is hier 60 euro inclusief TV-pakket.
En zijn er geen kosten voor de zorgverzekering? Dat is toch ook miniaal 130 euro p.p.
Voor mijn budget-excel hou ik de NIBUD indeling aan, deze is iets gedetaileerder en de bedragen zijn zo te vergelijken met de bedragen die NIBUD opgeeft voor een vergelijkbare huishoudens.
Ja klopt, Goede deal gemaakt voor een twee jarig contract met 12 maanden voor 10 euro :-) en daarna voor 30 euro. We mogen niet klagen.
Qua zorgverzekering betalen we dat uit onze prive rekeningen dus daarom zie je hem niet in het budget van de gezamenlijke uitgaven.

Populaire posts van deze blog

Van CV ketel naar Warmtepomp - Luxe of Zuinig gaat ervoor

Van Juli naar September

De weg naar FIRE: mijn plan voor de komende 2 jaar