Hoe bevalt de warmtepomp tot nu toe?

  We zijn bijna een maand verder en dus is het tijd voor een korte terugblik op hoe de warmtepomp mij tot nu toe is bevallen. Het is uiteraard geen winter, maar ik heb toch geprobeerd hem aan de nodige tests te onderwerpen voor zover dat nu mogelijk is.

De CV test

Eind mei waren het nog “frissere” dagen. De temperatuur lag tussen de 12 en 14 graden en dat was dan ook meteen genoeg reden voor mij om een 12 uurs test uit te voeren met mijn warmtepomp om eens te zien hoe hij reageert met een lage temperatuurvraag. Hierbij heb ik geen optimalisaties doorgevoerd en heb ik de thermostaat (via Opentherm protocol) zelf de aanvoertemperatuur laten bepalen. Het is een zelflerende thermostaat dus ik was benieuwd naar zijn gedrag. Hierbij had ik wel ervoor gezorgd dat de maximale aanvoertemperatuur 45 graden zou zijn en hij daarmee nooit een hogere temperatuurwater vraag kon hebben dan dit. Kamertemperatuur gewenst 21 graden. Flow 1.0 m3/h.

Daar komt het volgende plaatje uit rollen.
Watertemperatuur CV


De test heeft van 20:00 tot 08:00 gelopen om zo de “koudste” temperaturen te hebben. Wat je hier ziet is dat de aanvoer temperatuur tussen de 28 en 32 graden heeft gelegen. En de retour temperatuur tussen de 27 en 30 graden. Ondertussen zie je onderin dat de kamertemperatuur langzaam omhoog ging en dat deze vrij snel stabiliseerde richting de 21 graden waarna de kamerthermostaat ging terugmoduleren. De warmtepomp compressor heeft tussen de 16% en 22% gedraaid om dit voor elkaar te krijgen. En is geen één keer afgeslagen.

Dit is positief want dat betekent dat hij zijn vermogen altijd kwijt heeft gekund, ondanks de wat hogere temperatuur. 

Vermogen

Dat is ook hierin terug te zien, waarbij de warmtepomp qua verbruik tussen de 188 W en 369 W als vermogen heeft gebruikt, maar daar 1345 W en 2584 W aan vermogen voor heeft geproduceerd. Prachtig natuurlijk en dat is zonder dat al mijn kamers voorzien waren van ventilatoren en zonder enig interventie vanuit mij.

Hierna is het nog 1x gebeurd dat ik nogmaals de warmtepomp een paar uur heb aangezet omdat de vrouwen des huizes het “fris” vonden. Hier zagen we een soortgelijk gedrag puur op thermostaat en met slechts 1kWh aan verbruik om het huis weer op temperatuur te krijgen. 
Inmiddels zijn de temperaturen dusdanig gestegen dat ik geen tests meer kan uitvoeren. Het is nu letterlijk wachten tot de herfst om het te finetunen.

Op de planning staat het volgende:
1. Ventilatoren op juiste snelheid inregelen voor zo min mogelijk overlast 
2. Stooklijn instellen in plaats van opentherm thermostaat aansturing
3. Airco aansturen op zolder op basis van huis temperatuur en alleen als “bijverwarming” automatiseren
4. CV leidingen isoleren op zolder.

Dit zal ervoor zorgen dat we hopelijk op een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur kunnen stoken wat resulteert in een zo laag mogelijke compressor snelheid en daarmee een zo laag mogelijk verbruik. Vooral de stooklijn is gewoon proberen en dan finetunen zodat het niet te koud/warm wordt in huis.

Maar zelfs met de beperkte tests die ik tot op heden heb gedaan ben ik zeer zeer tevreden over de warmtepomp. We hebben geen last van suizende leidingen, daar was ik initieel bang voor, maar is niet voorgekomen, vermoedelijk omdat ik alle radiatoren open heb gezet en daarmee niet knijp. Er is daarmee een vrije flow die niet gehinderd wordt en daarmee dus ook geen geluid produceert.

De SWW (sanitair warm water) test

Op naar de volgende test. Het warme water. We hebben bewust gekozen voor een 300 liter boiler omdat we een bad hebben en een regendouche (15 liter/m). Het bad wordt voornamelijk door de kinderen gebruikt en wij douchen daarbij direct ook op hetzelfde moment. We kunnen dus wel stellen dat we een piekmoment hebben qua belasting. Daarbij is het de bedoeling om zo optimaal mogelijk de temperatuur in het vat te hebben. Met andere woorden zo laag mogelijk zonder dat we ons zorgen moeten maken dat we niet genoeg warm water hebben.

Ik heb de test, meerdere keren, uitgevoerd waarbij de gewenste water temperatuur van het vat op 50 graden is gezet. Er is een hysteria van 3 graden (met andere woorden, als deze lager dan 47 graden is zal de warmtepomp weer gaan verwarmen). Mijn aanvoer water is daarmee tussen de 50 en 47 graden.

We kunnen stellen dat achter elkaar douchen en een bad vol laten lopen tot geen enkel probleem heeft geleid op die temperatuur (zie plaatje)
SWW temperatuur

Er zijn twee temperatuur sensoren in het vat. Eentje onder en eentje boven. Zodra er getapt wordt (van de bovenkant) vult aan de onderkant er weer water bij uit de koud water kraan. Hierdoor zie je dat de sensor beneden sneller daalt dan de sensor boven. 

De sensor boven zit op 3/4de van het vat en de beneden sensor op 1/4 van het vat. Je kan er dus vanuit gaan dat helemaal onderin het kouder is en helemaal bovenin warmer.

Ergens rond 16:00 is ook de warmtepomp aangeslagen om weer het water te verwarmen waardoor de temperatuur van het water onder ook weer stijgt en water boven ook verder omlaag gaat (mengen). 

We hebben ongeveer 2x 10 min gedouched en ongeveer 180 L water op 38 graden getapt voor het bad. Samen daarmee ongeveer 480 L gemengd water. In geen van deze gevallen is het water “koud” geweest. Maar wel is duidelijk te zien dat  dit tegen het maximum is op basis van ons scenario. Ik heb daarom ook nog eens de test herhaald toen het water tegen de 47 graden aanzet. Ook dit ging prima en leverde geen koud water op. Maar veel lager ga ik niet omdat ik nu ook het water heb gebruikt boven de sensor.  Er zal vast wat over zijn, maar niet veel. Daarbij was het water 1,5 uur later alweer op temperatuur en weer klaar voor gebruik.

Dit is wel een extreem scenario en komt niet zoveel voor dat ik volop alles achter elkaar doe en het bad bewust helemaal vol laat lopen. Er is dus nog ruimte voor verdere optimalisatie.

Mijn volgende idee is om het water qua temperatuur omlaag te zetten naar 48 graden en te kijken of dit ook voldoet. Daarmee komt de laagst mogelijke aanvoer temperatuur op 45 graden te leggen bij een hysteria van 3 graden en gaan we kijken of dit werkt.

Verder zijn er nu al enkele weken legionella runs geweest. Doordat ik een warmtepomp heb met R290 (propaan) kan deze van zichzelf tot temperaturen van 70 graden komen. Wel is het zo dat de warmtempomp niet veel hoger dan 65 graden gaat gezien het doel is om meer dan X minuten boven de 60 graden te komen. Het voordeel hiervan is dat er geen noodzaak is van een backup heater of een verwarmingselement om de temperaturen te halen en dat is weer efficienter en goedkoper.

Ook heb ik gekeken naar stilstandverlies. De boiler verliest warmte en die wil je minimaliseren. Zonder iets te doen was het warmteverlies 58 W/h. Nadat ik de leidingen heb geïsoleerd is dit gedaald naar 46 W/h. Een enorme besparing door dit uit te voeren. En dat resulteert erin dat we meer dan 24 uur warmte vast kunnen houden voordat hij 3 graden is afgekoeld. Dat is een zeer net resultaat.

Uiteraard heb ik op SWW ook nog een paar verbeteringen die ik wil doen die de efficiently gaat verbeteren.

1. Ruimte isoleren waar boiler staat
2. Leidingen nog beter isoleren
3. Boilervat voorzien van een isolatie deken
4. Zo efficient mogelijk verwarmen (alleen tijdens zonuren, maximaal uit zonnepanelen)
5. Temperatuur boilervat verlagen naar 48 graden


Conclusie

Ja!, zei ik volmondig, ik ben zeer tevreden met de warmtepomp tot op heden en ben ook blij dat ik heb gekozen voor een 300 L boiler. Dat is zeker voldoende voor ons en ons gebruik. Kan daarop bespaard worden? Zeker, maar comfort mag wat kosten en dat werkt nu prima op deze manier. Daarnaast zijn mijn kosten voor verwarming en SWW de komende anderhalf jaar 0 euro vanwege het salderen. Dat is natuurlijk iets wat uniek is en waar we dan ook volop van gaan profiteren door te leren hoe de warmtepomp presteert en hoe ik dit kan optimaliseren.

Er is genoeg nog te doen en ik zit nog vol ideeen. Maar om de resultaten daarvan te zien zal het eerst herfst moeten worden. Maar tot op heden ben ik nog enorm tevreden met onze keuze om gasloos te worden!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van CV ketel naar Warmtepomp - Luxe of Zuinig gaat ervoor

De weg naar FIRE: mijn plan voor de komende 2 jaar

Van Juli naar September