Hoeveel van je inkomen heb je echt nodig? Versie 2

In 2012 maakte ik een blogpost over “hoeveel van je inkomen heb je echt nodig?” Ik kwam toen (alweer 7,5 jaar geleden) erachter dat wij elke maand 45% konden sparen en dat we vrijwel met 1 salaris rond konden komen. Een belangrijke mijlpaal op dat moment want we waren pas onderaan de ladder met onze 25 jarige leeftijd. Groentjes waren we! Het zette ons met beide benen op de grond op dat moment.

Hedendaags sausje
Toch is het nu nog steeds een interessante post, want hoewel de zaken die erin staan (CRT scherm, wel of niet internet op mobiel) inmiddels behoorlijk achterhaalde zaken zijn. Toch blijft de basisinformatie die erin staat van kracht, waar de belangrijkste opmerking is, heb je echt dat nieuwe speeltje, of duurdere telefoon nodig? Uiteindelijk komt het voornamelijk neer op je variabele kosten elke maand hoeveel geld je nodig zal hebben om rond te komen. Het is een vicieuze cirkel die zichzelf in stand kan houden als je erg gevoelig bent voor marketing, sociale druk, of simpelweg een liefhebber van gadgets of gemak. 

Inzicht in uitgaven
Uiteraard zal iedereen zeggen dat hij/zij alles onder controle zal hebben. Maar als je heel eerlijk bent en een lijstje maakt met je in en uitgaven van de afgelopen 12 maanden durf ik te wedden dat je ook aankopen erop heb staan waar je in retrospect toch niet zo gelukkig mee was als dat je op dat moment van tijd dacht. Ook zal je uitgaven vinden waar je geen idee meer hebt wat je ervoor hebt gekocht. Weer andere mensen zullen wellicht versteld staan hoeveel “gemaks” artikelen er zijn gekocht zoals bijv de befaamde afhaalmaaltijden of thuisbezorgd. Het zal gegarandeerd je tot het denken aanzetten hoeveel van je inkomen uitgegeven wordt aan zaken waar je eigenlijk helemaal niet gelukkiger van bent geworden of wellicht niet eens meer kan herinneren. Bij mij in ieder geval wel! Ik heb voor mijzelf dan ook een jaarlijks financieel APKtje ingevoerd om te zien wat dit jaar heeft gebracht en om mijzelf scherp te houden want er zijn tegenwoordig zoveel prikkels dat het heel moeilijk is om jezelf in te houden.

Hoeveel inkomen heb je nu echt nodig?
Net als de eerste blogpost heb ik daar geen antwoord op en kan ik alleen naar mijn eigen situatie kijken. Met ons huidige huis, uitgaven patroon en inkomen zitten wij in totaal op ongeveer 39% (ongeveer 2900 euro per maand)  van ons inkomen dat wij kwijt zijn aan leven zoals wij deze nu hebben. Dit is inclusief aflossingen en vakanties en is daarmee dus niet helemaal eerlijk want dit is op basis van ons “luxe” patroon wat voor een hoop mensen niet genoeg zou zijn met ons inkomen. Echter als we kijken naar wat we kwijt zijn aan vaste kosten voor ons huis is dit slechts 16,69% (ongeveer 1200 euro per maand). Dit is dan inclusief de hypotheek en alle vaste kosten die daarbij komen. Dit is dan niet een eerlijk bedrag want je zal ook nog moeten eten en je zorgverzekering betalen, maar dit zijn allemaal persoonlijke kosten die je zelf in de hand kan hebben. Echter als we deze erbij pakken komen we op 23,25% (ongeveer 1700 euro per maand) wat echt “nodig” is om in ons huis te kunnen blijven wonen. Dit bedrag krijgt een persoon al bij een bruto loon van 2013 euro. Het minimumloon in nederland in 2019 is gezet op 1635 euro bruto bij 40 uur werken. Wat dus inhoudt dat met 2 personen (voor het gemak van 2 personen uit gegaan) op minimumloon je geld overhoudt want dan verdien je ongeveer 1500 netto pp. Met 3000 euro in de maand ben je in staat om 1300 euro te kunnen sparen als je daarnaast niets zou kopen (wat totaal niet realistisch is natuurlijk).

Echter het toont wel aan dat de vaste lasten bijna nooit voor problemen moeten zorgen en dat het probleem vrijwel altijd zit in de “variabele” kosten die je als persoon zelf in de hand kan houden of op zijn minst kan sturen. Echter dit willen een hoop mensen niet, want ja, die nieuwe grote tv, of Iphone 11 (A 1400 euro!!!!) MOET ik echt hebben..... Ja dat kan, en dat mag, en moet je ook vooral en zeker doen. Maar ga ervoor sparen, zet geld opzij en denk er nog eens goed overna of het je het geluk zal geven wat je van te voren denkt. Daarnaast heb je vaak geluk dat als je langer wacht het product sowieso goedkoper wordt, maar ja sociale druk he :)

Conclusie
In onze situatie is 1700 euro voldoende om te kunnen leven. Echter ken ik bloggers die het met minder doen, maar die wonen ook niet in het huis waar wij wonen. Echter dan ben je er nog niet, want je moet disipline hebben om je niet te laten verleiden door marketing. Door mijn jaarlijks APKtje ben ik mij wel bewust van mijn uitgaven en zijn wij alleen maar meer gaan sparen terwijl onze uitgaven niet veel zijn gegroeid. Heb ik fouten gemaakt? Zeker, maar ik heb er ook bewust over nagedacht en besloten dat sommige grote uitgaven ons erg veel plezier geven waar ik bereid ben om meer aan uit te geven. Bewuste keuzes dus en dat is meer dan prima. Echter iedereen kan sparen en iedereen kan op zijn uitgaven letten, want als je heel eerlijk bent naar jezelf zijn een hoop zaken echt niet nodig en kan je rondkomen van relatief “weinig” geld dat een minimumloon voldoende is. Je leeft niet luxe, maar het lukt wel om rond te komen, echter zal je moeten gaan sparen voor dingen om die te krijgen, iets wat ik juist zie als een positief punt.

Moet je eens voorstellen als je huis is afgelost en je kan rondkomen van een 1 minimumloon en nog sparen ook! Dat bied nog eens mogelijkheden! Ik zie een mogelijkheid van een nieuwe blogpost aankomen om dat eens door te rekenen. Wellicht heb ik zojuist een nieuw doel bedacht voor onszelf :)


Reacties

PetraH zei…
Even er op wijzen dat je wel erg houdt van het woord "echter". Is ook wel een mooi woord, maar...
Overdaad schaad. Ik begon lekker maar eindigde “echter” met een hangende gramafoon plaat ;-) ik zal er de volgende keer op letten.
anja zei…
Door vervelende omstandigheden woon ik nu, voor het eerst van mijn leven, in een huurhuis. Ik werk 32 uur per week, net iets boven minimumloon, maar weet rond te komen. Er komt bij mij dus lang niet zoveel binnen als er bij jullie uitgaat aan wonen en eten, maar het consuminderen zit gelukkig in mijn bloed. Gelukkig heb ik niets met gadgets, mijn telefoonabonnement heb ik al jaren (3,50 per maand, dat vind je nergens meer, en ik heb dus geen internet, maar mis dat ook niet, je moet het doen met wat je hebt).
Wat zijn dan ongeveer je maandelijkse uitgaven? Ben erg benieuwd waar dat dan op scheelt. Ik vermoed dat het grootste verschil in huur/hypotheek zal zitten.
Ik zit op een spaar quota van rond de 42%. Dit is al 4 jaar dus redelijk stabiel. De nieuwste gadgets intereseert me niet. Mijn / ons zwakke punt is reizen. 2 intercontinentale reizen per jaar ( op basis van de laatste 5 jaar) enige vakanties in Europa. En om het op te vullen, stedentrips. Als er geen vakanties zijn, elke 2 weken een stedentrip. Voordeel is dat we in het zuiden van het land wonen, 2 km van een vliegveld ( waar we de fiets gratis voor de terminal kunnen parkeren)
Het lijkt mij bij bovenstaande berekeningen wel van belang dat je ook gezond blijft want je kunt veel geld kwijt zijn als je ziek bent aan medicatie, bijdrages en hulpmiddelen. Wij hebben een mooi inkomen ware het niet dat ca 20% naar kosten ivm gezondheid gaan die niet te vermijden zijn en dat is denk ik ook waardoor mensen vaak in de problemen komen.
Vakanties, ja daar kan je heel veel geld aan kwijt zijn. Dit jaar is het eerst jaar dat wij niet ver weg gaan in jaren. Dat scheelt meteen ook enorm in ons spaarquota gemiddelde over het jaar.
Zeker, gezondheid is iets wat natuurlijk meespeelt. Zowel fysieke als geestelijke (onderschat die laatste niet) maar dat is iets wat je overkomt en niet planbaar is. De dingen die wel planbaar zijn heb je veel meer invloed op en kan je ook veel meer in de hand houden.

Populaire posts