Huizenprijzen - een nieuwe bubbel in de maak?

Ik vind het persoonlijk erg leuk om Funda af te struinen en daar naar de huizen te kijken die bij ons in de buurt te koop komen te staan. Enerzijds om ideeën op te doen voor bij ons thuis, maar ook om de nieuwsgierigheid te bevredigen om te kijken voor hoeveel te huizen weg gaan. Maar het valt me enorm op dat de verkoopprijzen echt weer de pan uit stijgen en we allang de crisisperiode voorbij zijn. Gaan we een nieuwe huizenbubbel meemaken?

Ons huis in 2010 

We zijn zelf in 2010 in ons huidige huis komen wonen. Midden in de crisis en daardoor ook een prijs betaald voor het huis waar wij zelf achter stonden. Namelijk 255.000 euro. Per vierkante meter komen we dan uit op een prijs van 1758 euro. Een behoorlijke prijs natuurlijk nog steeds als je het zo in perspectief zet, maar toendertijd een prima prijs. Maar hoeveel zou ons huis nu waard zijn? Tijd om op zoek te gaan!

Huizen in 2017

In onze buurt zijn er de laatste tijd een aantal vergelijkbare huizen verkocht voor de volgende prijzen:

Verkocht in 2015/2016
325.000 - 2321 euro per m2 - 2016
317.500 - 2130 euro per m2 - 2015
275.135 - 2008 euro per m2 - 2015
327.500 - 2339 euro per m2 - 2016

Nu te koop
285.000 - 2355 euro per m2 - 2017

Afhankelijk van de staat van het huis wordt de vierkante meter prijs natuurlijk bepaald, maar er is een duidelijke trend te zien dat de huizenprijzen als een razende weer zijn gestegen.

Ons huis nu?

Aangezien we vorig jaar een volledige verbouwing hebben gedaan is ons huis tip top in orde, maar goed dat is een persoonlijk ding uiteraard. Als ik nu echter de vierkante meter neem van het huis dat nu te koop staat zouden we op zijn minst de volgende prijs moeten vragen voor ons huis namelijk 341.475 euro!
Om een beetje "brutaal" te zijn zou dat dus 350.000 worden als verkoopprijs. Bijna 100.000 euro meer dan waar wij het voor gekocht hebben!
Belachelijk natuurlijk en absoluut ook niet wat we willen doen, maar wel erg opvallend om te zien dat de huizenprijzen inmiddels boven het hoogste punt was voor de crisis.

En nu?

De vraag is dan ook hoe dit verder ontwikkeld. Gaan we een nieuwe huizenbubbel tegemoet? Neemt de verkoop af waardoor de prijzen stabiliseren? Of gaan we nog een hypotheekcrisis in? Ik heb geen idee, maar ik vind het wel zorgwekkend. Want om eerlijk te zijn, vind ik ons huis 350.000 waard? Bijna 100.000 euro meer dan ik heb betaald? Nee, in 7 jaar tijd kan een huis niet zoveel meer waard zijn geworden. Maar een leuke gedachte is het wel, want hiermee hebben we onze verbouwing toch terugverdiend ook al was dat absoluut niet de bedoeling.
Een ander voordeel is we hiermee een huis hebben die veel meer waard is dan onze huidige hypotheek! En we daarmee eventueel de hypotheekrente omlaag kunnen trekken, want het risico voor de bank is hiermee enorm afgenomen.

Opties genoeg, maar meest gevaarlijke is toch wel al die mensen die nu een huis kopen op een hoogtepunt en als de bubbel dan knapt hoe een probleem ze hiermee gaan krijgen..... Een hoop zorgen dus en interessante materie om in de gaten te houden de komende jaren.

Reacties

 1. Tsjonge jullie huis is in theorie dan echt heel veel meer waard geworden zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup,
   Daar waren wij dus ook erg verbaasd over. Leuk om te weten, maar aangezien wij niet verhuizen niet erg nuttig voor ons. Wel ben ik op recht geintresseerd hoe dit voor problemen later gaat zorgen.

   Verwijderen
 2. I really likes your blog! You have shared the whole concept really well and very beautifully soulful read!
  Thanks for sharing
  ลาลีกา

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts