Huishoudboekje update 2017 - 3 jaar verder

We zijn 3 jaar verder en laten we eerst eens de balans opmaken voor het huishoudboekje. Het favoriete onderdeel denk ik van iedere bezoeker van dit blog. Hoe gaat het er tegenwoordig aan toe in Huize Luxe of Zuinig?


Inkomsten (per maand)

In 3 jaar tijd zijn we netto er aardig op vooruit gegaan. Dit komt mede doordat we allebei een nieuwe baan hebben gekregen met de daarbij behorende salarisboost. Om precies te zijn, zijn we 1162,59 euro groener per maand dan in 2014. Dit is 23% meer........ Nu ik het zo opschrijf en er zo over nadenk is het eigenlijk absurd hoeveel meer het is waarbij ook nog komt dat ik mij terdege besef dat dit voor veel mensen niet is weggelegd. Alleen hierom is het vaak goed om er even naar te kijken van een afstandje.
Ik heb nog altijd het vakantiegeld en bonus even buiten beschouwing gelaten, voor mij is de bonus inmiddels gestegen naar 20% (voorheen 15%) van mijn jaarsalaris als ik 100% van mijn targets haal (nog nooit gebeurd dat het daadwerkelijk 100% is overigens). Vakantiegeld groeit uiteraard mee met het normale maandelijkse salaris.
Verbaasd ben ik wel over de hypotheekrenteaftrek dat die hoger is, maar vermoedelijk doordat we door de belastingschijf zijn gevallen.

Vaste lasten (per maand)
Over de linie zijn we iets meer gaan uitgeven aan vaste lasten maar doordat we netjes elk jaar een gedeelte van de hypotheek aflossen zijn de kosten niet veel hoger uitgekomen dan 3 jaar geleden. Hierbij is de meest opmerkelijke de verhoging van het digitale aanbod. Namelijk de mobieltjes en internet/tv/tel.
Voor internet/tv/tel is het makkelijk te verklaren, we hebben niet meer een supergoedkoop tarief wat we toendertijd wel hadden. Dat inclusief teruggave van mijn werk gaf ons een supergoedkoop abbo tarief, maar inmiddels is dat verlopen en zijn we wat omhoog gegaan. Mede ook omdat ik een iets duurder internet abbo wilde met 100Mbit snelheid. Desondanks nog steeds erg goedkoop vanwege de bijdrage van mijn werk voor deze dienst.
De mobieltjes is een ander verhaal, ik betaal aardig wat meer (40 euro.....) doordat ik een mobiel met telefoon heb gekocht waarbij het grootste deel dus de kosten zijn voor het mobieltje zelf. Die ik ook nog eens niet zelf gebruik :P  aangezien ik hem voor mijn vriendin heb gekocht. Het was de goedkoopste optie om specifiek een Iphone erbij te krijgen (ja ik weet het ik denk er zelf net zo over). Maar zit er nu dus wel met veel hogere kosten dan voorheen. Mede ook omdat ik mijzelf dan heb getrakteerd op internet op mijn mobiel. (een beetje luxe mag natuurlijk he)
Abbo van mijn vriendin is alleen bellen en internet wat op zich een prima bedrag is. Veel goedkoper kan je het tegenwoordig niet meer vinden.
De rest van de verhogingen zijn eigenlijk allemaal te verklaren door inflatie.

De groene kant dan. Zoals gezegd lossen we netjes elk jaar een vast bedrag af aan de hypotheek. Dit is de afgelopen jaren elk jaar 6000 euro geweest waardoor onze maandlasten met 25 euro per keer omlaag gaan. Dit gaat binnenkort veranderen (waarover natuurlijk binnenkort meer) maar dit is het laatste jaar dat we 4 cijfers zullen zien voor de hypotheek. Een mooie mijlpaal al zeg ik het zelf.

Verder zijn we veel zuiniger met elektra en gas geworden. We hebben behoorlijk wat aan isolatie gedaan en ook een goede deal gescoord voor dit jaar waarbij we eindelijk weer eens een cashback actie hebben gevonden van 250 euro. (uniek!) meestal waren dit slechts tientjes teruggave, maar de Nuon had afgelopen december een zeer goede deal en daar zijn we dan ook meteen op ingegaan.

Uiteindelijk kom je dan neer op 5,77 euro meer aan kosten. Dat valt mij echt reuze mee.

Variabele kosten (per maand)

Ja en hier is het zoals verwacht inderdaad iets hoger geworden dan het was. Zoals ik al eerder meldde zijn we iets minder op budget gaan letten en meer gewoon doen. De kosten vallen hier per maand dan ook hoger uit, maar het valt mij allezins nog steeds mee. Het is niet uit de hand gelopen. Ja boodschappen zijn iets hoger. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat de boodschappen voor mijn gevoel over de linie weer duurder zijn geworden.
Zo is het mij opgevallen dat het AH basic merk (wat we toch best vaak kochten) steeds soberder wordt waardoor je over moet stappen op huismerk wat al gauw behoorlijk wat duurder is. Je leest of hoort er niets van terug, maar het gebeurd wel!
Daarnaast zijn de kosten voor benzine ook hoger geworden, maar dit komt omdat we nu elke dag met de auto naar werk komen. Geen OV meer dus voor ons, en dat bevalt mij toch beter dan gedacht. De file is vervelend, maar ja het is nog steeds sneller dan in het OV stappen. (30 min ten op zichtte van 1 uur en 15 min). Met file kan dit wel eens oplopen naar 1 uur, maar nog altijd sneller. Trein kan natuurlijk ook niet rijden.
Het vakantiebudget is wel iets hoger per maand geworden, maar dat is ook iets waar we absoluut niet op besparen, dat hebben we nog nooit gedaan dus dat is geen gekke uitgavenpost. Voor de trouwe oude lezers moet hij niet verassend zijn tenminste.
Qua aankopen hebben we geen aanpassingen gedaan...... daar ben ik wel verbaasd over want ik had verwacht dat ook deze hoger zou zijn, maar ik heb een gemiddelde genomen van de afgelopen 3 jaar en die is....... hetzelfde als ervoor!
Vreemd toch, niet meer budgetteren en toch hetzelfde onbewust aanhouden! Eenmaal een bespaarder altijd een bespaarder!

Uiteindelijk komen we toch op 200 euro meer aan variabele kosten per maand. Een aanzienlijk bedrag, maar niet extreem veel meer.

Overzicht

Onder aan de streep is er toch weer een groot verschil die natuurlijk postief stemt. Waar ik in 2013 nog positief was dat we de grens van 2000 euro sparen zijn doorbroken, is dit nu in 2017 de 3500 euro  grens....
Een ongelooflijk bedrag wat wij dus elke maand opzij kunnen zetten. Om het even bij mijzelf op een rij te zetten dat is dus 42.000 euro per jaar... Wow........ Dat is echt ongelooflijk. Ik heb nog even mijn belastingpapieren erbij gepakt en daar staat een soortgelijk bedrag - aflossing hypotheek als extra bedrag inderdaad als aangifte ten opzichte van vorig jaar....
Een rijk gevoel dus en nogmaals ook een bewustwording bij mij dat we het gewoon ontzettend rijk hebben en totaal niet mogen klagen over het leven.
Zoals ik altijd al heb gezegd is dit denk ik door meerdere dingen.
A. opgegroeid met bewustwording van geld
B. Zuinig willen leven (kleding bijvoorbeeld heb ik nu meer dan een jaar niet gekocht.... nee echt niet, en nog heb ik genoeg kleding)
C. Geen nutteloze aankopen doen maar spullen die je heel veel jaar kan gebruiken
D. Bewust zijn van de echte waarde van geld en wat je ermee kan
E. Het geluk hebben dat we allebei goede banen hebben weten te vinden

Goed dit was wel weer een back to earth momentje, maar Luxe of Zuinig kan wel weer trots zijn op het resultaat dat we goed op weg zijn en ook goed op weg kunnen zijn als we niet alles angsvallig in de gaten houden. Toch is het erg fijn en goed om het om de zoveel tijd op een rij te zetten.


P.s. De pagina Huishoudboekje luxe of zuinig is ook bijgewerkt!

Reacties

 1. Waar gebruiken jullie al dat spaargeld voor, sparen of beleggen? Jullie hypotheek is in drie jaar met 75€ gedaald dus waarschijnlijk lossen jullie niet alles af op jullie hypotheek!! Wel een heel mooi huishoudboekje, fijn dat jullie zo veel over houden.
  Heel veel succes en geluk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vorig jaar hebben we een verbouwing gedaan in huis en we sparen nu ook weer voor een nieuwe verbouwing van zowel de Tuin als de bovenverdieping te kunnen bekostigen. Ik heb een hekel eraan om geld te lenen. Feitelijk hebben we altijd gezegd dat we eerst geld moeten hebben voordat we het mogen uitgeven.
   Beleggen ben ik aan het onderzoeken of het slim is om te doen. Persoonlijk heb ik het er niet zo op, maar de leeftijd hebben we aan onze zijde.

   Verder gaat er inderdaad een gedeelte naar de hypotheek (zeer klein gedeelte nu) en het geld dat we besparen op de maandelijkse kosten van de hypotheek gaat maandelijks naar een spaarrekening (dit om dit vervolgens later weer opnieuw te gebruiken om de hypotheek mee af te lossen, zodra we meer gaan inleggen). Door dit te doen hoeven we niet extra geld opzij te leggen voor een extra hypotheekaflossing maar halen we het gewoon van die rekening af.

   Verwijderen
 2. Wat betalen jullie weinig voor de zorgverzekering. Maar iets meer dan 94 euro voor 2 personen? Wij betalen bijna 250 voor 2 volwassenen en 1 kind

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, We hebben een regeling dat we 50% terugkrijgen via de werkgever. Dus we betalen inderdaad maar voor 1 persoon :)

   Verwijderen
 3. Het verhaal met de auto en ov klinkt heel bekend, de auto is sneller omdat het ov omrijdt. Als je ver moet rijden is een diesel auto wel voordeliger op lange afstanden. Of je moet een auto hebben die weinig brandstof verbruikt per kilometer dat scheelt ook veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I really likes your blog! You have shared the whole concept really well and very beautifully soulful read!
  Thanks for sharing
  ลาลีกา

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts