maandag 16 december 2013

Woonhuisverzekeringen onder de loep

Afgelopen november kreeg ik de rekening voor aankomend jaar van de woonhuisverzekeringen. Deze moesten we betalen voor 1 december. Het schoot me echter meteen te binnen dat ik niet zo slim ben geweest door niet eerst te gaan vergelijken. Ik had kunnen weten dat die rekening eraan kwam en dat overstappen eigenlijk alleen per jaar kan. Tijd dus om mij alvast te oriënteren op de markt van de woonhuisverzekeringen.

De kosten voor 2014
Voor dit jaar moesten we het bedrag van €427,48 betalen, of wel €35,62 per maand. Dit is voor de volgende verzekeringen:

- Inboedel verzekering
- Opstal verzekering
- Glas verzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Reis verzekering

Dit jaar waren de totale kosten €385,52, of wel €32,13. Een behoorlijk verschil zoals je ziet, maar is vrijwel geheel debet aan de 21% assurantiebelasting. Zoals ik vorig jaar al meldde hadden we in 2013 nog mazzel dat we 6% belasting erover hadden. Dus wat dat betreft kan ik daar niet over klagen.

Op vergelijkend waren onderzoek
Ik ben dus eens op independer.nl gaan kijken of dit goedkoper kan. Helaas bieden ze me niet de optie om alle verzekeringen tegelijk af te kunnen sluiten, dus richt ik mij even op de woonhuisverzekeringen exclusief de reisverzekering dus.

Daar komt uit dat als ik die wil gaan afsluiten ik in totaal €22,15 per maand kwijt ben. Als ik daar de goedkoopste reisverzekering bij doe dan komen hier €4,64 bij. Wat dus een totaal maakt van €26,79 euro per maand voor bovenstaande pakket. Dat is toch een behoorlijk verschil al zeg ik het zelf, namelijk €8,83 per maand. Toch een kleine €100 per jaar wat je kan besparen.

Dan komt het moeilijke
Juist want wat zijn de polisvoorwaarde? Dat is wat uitzoekwerk en daar ga ik dan ook de mist in, want hier blijkt goedkoop vaak ook duurkoop. En daar zit ik echt niet op de wachten op het moment dat ik iets wil claimen er allemaal kleine letters zijn. Met andere woorden daar wil ik rustig de tijd voor nemen om te kijken of dit inderdaad er beter of slechter op wordt.

Volgend jaar ga ik mij dus hier op focussen zodat we aankomend jaar een nieuwe goedkopere verzekering hebben met gelijke of betere voorwaarden. Laten we hopen dat die er ook zijn! Dit jaar betaal ik nog graag €100 meer voor een goede verzekering.

Waar letten jullie op bij deze verzekeringen?

8 opmerkingen:

 1. Volgens mij kan je er eerder vanaf dan je denkt:

  Zie www.opzeggen.nl :
  Wet Van Dam : Update 4 december 2012: Vanaf 1 december 2012 geldt de Wet Van Dam ook voor organisaties die zich afgelopen jaar bleven beroepen op de overgangsregeling. Die is nu dus niet meer van toepassing! Wat betekent dit nu? Vanaf nu mag een lopend contract NIET meer stilzwijgend voor een langere periode worden verlengd. Je kunt dus nog steeds een jaarcontract aangaan bij de start, maar na dit eerste jaar moet je maandelijks op kunnen zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs al heb je al je totale jaarpremie betaald, je krijgt het teveel dan weer teruggestort!

   Gr. Immy

   Verwijderen
  2. Goed dat jullie het zeggen. Dat had ik niet eens door. Toch zal het nog even duren voordat we overstappen want ik wil alles goed uitgezocht hebben.

   Verwijderen
 2. ik let oa. op eigen risico - het is zo vervelend als je een schade hebt/claimt dat je dan ook nog eens 100 euro eigen risico uit je eigen zak moet betalen. Ik betaal liever een paar euro op jaarbasis meer aan premie dan dat ik een eigen risico heb. Ook niet onbelangrijk de uitsluitingen op een verzekering, kleine lettertjes lezen dus

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had aan deze verzekeringen nog niet eens gedacht moet ik bekennen. Ik was al zo druk met de zorgverzekering en energiemaatschappij...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk naar de prijs, maar lees zeker de voorwaarden. Daarbij kijk ik b.v. naar eigen risico, naar in hoeverre 'grote' dingen gedekt zijn en van wat voor waarde ze uitgaan. Ook let ik b.v. op onderverzekering e.d. Sommige verzekeraars bieden daar een garantie tegen. Mijn huisverzekering is iets van €45, maar als het goed is ga ik volgend jaar minder betalen in verband met lidmaatschap vereniging eigen huis en verandering van de samenstelling van het huishouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij een reisverzekering is in ieder geval belangrijk wat voor dekking je wilt hebben, bijvoorbeeld incl. of excl. wintersport/duiken/etc.. Werelddekking of Europa-dekking, etc. Bij mij zit dat er allemaal bij en we betalen 72 euro per jaar voor 2 personen + kind voor de doorlopende verzekering.

  De woonverzekeringen moet ik nog een keer achteraan, want we betalen nu 39 euro per maand, en dat moet goedkoper kunnen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi this is given best information and share nice post . thanks for share this post .

  BeantwoordenVerwijderen