De reden dat ik niet aan beleggingen doe

Vandaag eens een blog over beleggingen. Door bankiers altijd de methode van het snelste geld. Maar in mijn ogen de meest gevaarlijke en ook meest tijdrovende bezigheid.

Rendementen die de pan uit rijzen

Het zegt het eigenlijk al. Beleggen kan enorme winsten met zich meebrengen, maar verliezen wordt bijna nooit over gesproken. Gisteren nog zag ik reclames van robeco met een rendement van 8,9% op hun producten. En onderaan zie je dan heeeeeel klein staan dat het risico heel groot is bij dit product. Ik vind het erg misleidend altijd hoe lichtzinnig erover wordt gedaan. Als er namelijk een verlies op wordt gemaakt kan dat betekenen dat je dat percentage ook in verlies moet gaan zien.

Beleggingen en tijd

Daarnaast is er nog een factor tijd. Wil je echt goed aan beleggingen doen moet je niet je geld aan een bedrijf geven en hun vragen ermee te doen en laten wat ze willen. Nee dan moet je het ook zelf gaan doen. Want dan kan je snel beslissingen gaan maken. Helaas is het wel zo dat dit dan ook meteen enorm veel tijd gaat kosten. Beleggingen zijn puur en alleen gebaseerd op informatie en om informatie te kunnen verzamelen kost dit simpelweg tijd.
Wil je je volledig gaan richten op beleggen en je normale baan hiervoor opzeggen is dit absoluut haalbaar, maar voor een werkende is het niet haalbaar en ben je overgeleverd aan de beleggingsfondsen waar je "zogenaamd" inspraak heb waarom er wordt geïnvesteerd. Je kan de veilige route nemen met 3-4% rendement of de wat gedurfdere wegen met wel 10% rendement! Klinkt allemaal weer heel leuk, maar wederom wordt er niets gezegd over eventuele verliezen!

De goede oude spaarrekening

Geef mij maar de spaarrekening. Je kan veilig naar je werk gaan zonder erover na te denken of je nu geld aan het verliezen bent of dat je rijker aan het worden bent. Het is een vaste waarde waarvan je zeker bent dat het niet minder wordt zolang de bank niet omvalt that is natuurlijk..... Daarnaast heb ik de zenuwen niet om altijd de rationelere beslissingen te nemen, en nog minder als iemand anders dit voor mij gaat doen. Met andere woorden, het zal uitlopen op een mislukking en dat is iets waar ik gewoon niet aan ga beginnen!

Doen jullie aan beleggingen en zo ja, ben je dan zelf in controle of geef je het uit handen?

Reacties

Martine zei…
Wij hebben het 2 jaar gedaan via ASN, een klein bedrag: 500 euro. Gewoon om eens uit te proberen. Nar 2 jaar stonde we op een verlies van 50 euro en hebben we besloten dat dit niet iets voor ons is. Sparen gaat makkelijker. Zoals je zegt, wil je het goed doen moet je het zelf doen, maar dan moet je wel weten wat je doet en hoe het werkt. Not my cup of tea....
Ri zei…
Ook niet my cup of tea. Maar ja, we hebben een deel van onze hypotheek in beleggingsvorm afgesloten. Dat was heel normaal in 2005. Gelukkig maar een heel klein deel, want het voelde toen al niet goed. Oh, had ik toen maar naar mijn gevoel geluisterd... Dus ja, eigenlijk beleg ik wel. Tegen mijn zin. Nu wel. Toen heb ik mijn handtekening gezet...
Anoniem zei…
Wij mogen wel graag wat beleggen, in de tijd van de internet bubbel deden we vrolijk mee, verdienden flink, rekenden ons rijk, lieten alles staan, toen de bubble klapte verloren we veel , uiteindelijk hebben we quit gespeeld, niets verdiend, niets verloren ( toen alle winst weg was stapten we eruit, dat was natuurlijk veel te laat, maar ja als je alles van te voren weet ben je een top belegger), maar wel lekker gefantaseerd .
Pas geleden zijn we weer ingestapt, bij de ASN , en ik moet zeggen, het is weer leuk, bescheiden winsten maar wel beter dan een spaarrekening, dat levert ook niets op.
Wel beleggen we alleen in fondsen, we hebben er zelf geen verstand van, kennen iemand die dat wel dacht te hebben en zijn spaargeld er fors doorgejaagd heeft.
Met een fonds kan je natuurlijk ook goed verliezen, maar ik vind het toch saver dan zelf doen.

Voorbeeld: we zijn weer ingestapt op 24 oktober ( nog maar pas dus) en hebben een rendement van 1,29 % ( kosten voor in en uit stappen zijn 0,4 % ) dus alles boven de 0,8% is winst .
Dertiger zei…
wij durfen het ook nog niet aan. maar nu we iets meer buffer hebben wil vriend het wel eens met een klein bedrag gaan proberen maar komt er nog niet van. maar het mogelijke verlies zouden we nuook kunnen dragen. we zouden er sowieso alleen een bedrag in stoppen wat we in zn geheel zouden kunnen missen. zou zonde zijn, maar een geenr amp zegmaar. ben wel benieuwd ofhet wat oplevert. want sparen levert idd niet heel erg veel op.. maar goed, ik vind het al fijn om geld op een spaarrekening te hebben, ook al zou het niets opleveren, het is iig beschikbaar als je het nodig hebt ;) alle beetjes rente zie ik sowieso als mooi meegenomen.. ;)
LLMM zei…
Ik ben ook niet van beleggingen, ik vind dat ik er te weinig van weet om het zelf te doen (plus ik heb de stressbestendigheid er niet voor) en eigenlijk vind ik dat banken/fondsen vaak heel makkelijk met jouw geld omgaan en ook hun handen er vanaf trekken als het mis gaat, dus dan kan ik het bijna nog beter zelf doen. En dan kom je weer bij punt 1 uit ;-)
Nans zei…
Ik beleg niet. Niet zozeer vanwege het risico, maar omdat ik vind dit niet goed doorwerkt op de maatschappij. De geldschieters (beleggers) hebben de macht. Zoveel mogelijk winst is nodig om de beleggers tevreden te houden. Het gaat met beleggen niet meer om wat een bedrijf doet, of waar het voor staat, maar hoeveel geld je er als belegger aan kunt verdienen.

Daarmee gaat alles steeds meer om geld draaien en is onze waterwinvoorziening straks in handen van Chinezen (beleggers) als we niet uitkijken. (om maar wat te noemen).
Anoniem zei…
Je kan ook je hypotheekvorm omzetten naar meer zekerheid! Informeer maar eens bij je bank/tussenpersoon.

Succes!

Git
Ik durf het niet. Veels te link!
Anoniem zei…
Sparen op een klassieke spaarrekening is (op dit moment) een gegarandeerd verlies van koopkracht, omdat de inflatie hoger is dan de spaarrente die je krijgt. Het is een persoonlijke keuze of je liever een voorspelbaar en klein verlies neemt op een spaarrekening, of dat je de mogelijkheid hebt om je geld (minstens) met de inflatie mee te laten groeien incl. kans op een groter verlies. Overigens geld het tijd-argument met name voor beleggen in individuele aandelen en minder bij het beleggen in (index)fondsen. Er geld ook: hoe langer je je geld in zo'n fonds laat zitten, hoe groter de kans wordt dat je geld met de inflatie meegroeit of zelfs nog wat meer.

Populaire posts