maandag 17 december 2012

Spaarrentes in December 2012

Zoals ik reeds in mijn eerdere blog over spaarrentes Oktober 2012 meldde was ik begonnen met het inventariseren van de spaarrentes en wat de trend hiervan is. Helaas kon ik maar accurate data verzamelen vanaf het moment dat ik begon, daar alle gegevens daarvoor enkel in grafieken terug te vinden was en niet meer wat de exacte waardes waren.
Ik heb toen beloofd elke maand hiervan een update te geven, zodat iedereen kan zien of hun rente die ze ontvangen van de bank nog een gemiddelde rente is of een rente waar ze zwaar onder vallen. Dan is het een reden om over te stappen of van spaarrekening te wisselen.

Voortgang
Ik was vorige maand weliswaar vergeten te bloggen hierover, maar heb wel netjes alle spaarrentes genoteerd en opgezocht. Inmiddels heb ik dan ook 4 maanden het nu bijgehouden en kunnen we ook al enkele trends weergeven van zowel rente op een gewone spaarrekening als rente op de deposito's. Hieronder daarover meer.

Hoogste en laagste spaarrente normale spaarrekening
Vanaf 1 december 2012 zijn dit de hoogste en laagste rente op de normale spaarrekening

Hoogste spaarrente:  SNS Internet = 2.55%
Laagste spaarrente: Triodos Internet = 1,15%

De rentes zijn iets gezakt, maar niet veel ten op zichtte van oktober. Het ziet er dan ook uit alsof dit zich aan het stabiliseren is.

Hoogste en laagste spaarrente Deposito 1 jaar

Hoogste Spaarrente: LeaseplanBank = 2,6%
Laagste Spaarrente: ING / ABN Amro = 0,6%

Hier heeft LPB nog steeds de hoogte deposito rente, echter in Oktober stond deze rente op 3,2%. Dat is een flinke daling van 0,6% in slechts een korte tijd!


Gemiddelde spaarrente ontwikkeling

De gemiddelde ontwikkelingen zijn nog steeds niet veel soeps. De rente gaat nog steeds omlaag, welk is er inmiddels een duidelijk verschil te zien qua daling voor bijvoorbeeld spaarrekeningen en deposito's. Waarbij de laatste onverminderd hard omlaag gaat, begint de bodem in zicht te komen bij de daling van spaarrekeningen. Zie ook de volgende grafieken.

Gemiddelde spaarrente ontwikkeling - Spaarrekening


Gemiddelde spaarrente ontwikkeling - Deposito's

De gemiddelde spaarrente komt op 1 december uit op 1,93%. Als je boven deze rente zit ben je dus gemiddeld goed bezig. Voor deposito's geldt dat het gemiddelde percentage op 2,3% ligt.

Persoonlijke situatie

Persoonlijk heb ik op mijn betaalrekening 2,2% rente, waarbij ik gebruik maak van de ING actie van 1% extra rente. Waardoor ik dus op 3,2% rente zit, voor ongeveer 80% van mijn spaargeld. Aardig goed dus :)
Voor mijn deposito's geldt dat mijn 3,2% en 2,9% deposito's zojuist zijn vrijgekomen in december. Ik heb er helaas 1 moeten verlengen voor 6 maanden voor 2,55%. De andere staat nog open op de 3,2% rekening van de ING. Ik zit daarbij nog wel boven het gemiddelde, maar kom daarmee aardig in de buurt van deze gemiddelde waardes. Niet verkeerd natuurlijk, maar we willen het onderste uit de kraan krijgen natuurlijk, want alle rentes zijn op het moment niet veel soeps.

Hoe staan jullie er voor?
4 opmerkingen:

 1. Je maakt me er op attent,dat ik ook weer eens naar de rentes moet kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij sparen bij de ASN-bank, de rente is 2,3 %. Ik let er verder niet echt op, heb deze bank uit principe gekozen en mocht de rente dan iets minder zijn, dan is dat maar zo. groetjes Rika

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik geen idee heb… Ik heb wel een spaarrekening maar geen benul van de rente. Ik zal dat toch eens nakijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn vrouw en ik hebben een aantal deposito's en losse spaarrekeningen. Ik hou alles bij en onze gem rente is nu 2,88968%
  Begin volgend jaar lopen er 2 deposito's met hoge rentes af, dus het gem % zal dalen. Ik verwacht dat de rente het komende half jaar nog wat verder zal gaan dalen. Dragi schermt met het rente wapen (de Euribor). Die zal dan met 0,25% dalen. Hierop zijn alle spaarrentes en deposito;s gebaseerd. Ik zet nieuwe deposito's nog vast voor 1 jaar. Ik verwacht dat vanaf eind 2013/begin 2014 de rentes weer zullen stijgen omdat de geldtoename (veroorzaakt door de overheden) de inflatie zal doen stijgen waarna dus de Euribor en andere (spaar)rentes ook zullen stijgen, immers de opdracht voor de ECB is inflatie onder of dichtbij de 2%....

  BeantwoordenVerwijderen