Bufferpotjes *update*

Vorig jaar was ik er vroeg bij met alle bufferpotjes tot hun maximum te vullen zoals in deze blogpost te lezen was. April zat alles al vol en was de rest van het jaar elke maand weer afvragen waar we het geld gingen stallen dat we overhielden. Dit jaar wordt dat echter anders.

Nieuwe of aangepaste potjes
Met de komst van de kleine in maart wilde ik (ja ik weet het, het is eigenlijk niet nodig, maar voel me er toch prettiger bij) onze buffer op de gezamenlijke rekening verhogen. Ik heb mij hierom eens gewend naar het nibud bufferberekenaar om te zien wat ze daar zeggen over mijn buffer. Momenteel had ik altijd de gezamenlijke buffer gezet op 10.000 euro. Maar met de kleine erbij wil ik dit verhogen naar 15.000 euro. Niet omdat het echt nodig is, we hebben nog nooit de 10.000 nodig gehad of moeten aanspreken, maar meer voor de gemoedsrust.

Ik was benieuwd wat het nibud hiervan vond, maar ik schrok nogal van hun eindresultaat. Als ik namelijk het nibud moet volgen zou ik een buffer van 42.834 euro moeten hebben! Dat vind ik nogal een aardig bedrag wat op een buffer rekening zou moeten staan.
Als we dan ook wat dieper kijken is het meerendeel van dit bedrag voor de vervangingswaarde van de auto namelijk rond de 30.000.
Halen we dit bedrag eraf houden we een buffer aan van 12.000 euro wat ik een realistischer bedrag vind om aan te houden op een bufferrekening. Een auto is namelijk erg persoonlijk, en je kan er ook prima 1 kopen van een paar duizend euro als je het echt nodig hebt, of voor tal van andere opties gaan zoals private lease of iets anders.

Mijn zelf ingeschatte 15.000 euro buffer komt hier best aardig in de buurt en zal ik dus ook aan aanhouden.
Verder zijn er dit jaar de volgende potjes bijgekomen of aangepast

Gezamenlijk
Buffer —> vullen tot 15.000 euro (huidige stand: 11.500 euro)
Onderhoud auto —> vullen tot 1000 euro (huidige stand: 324 euro)
Extra hypotheekaflossing —> vullen tot 9375  (huidige stand: 6900 euro)

Persoonlijk
Zorgverzekering 2021 —> vullen tot 1200 euro (huidige stand: 100 euro)
Beurscrash potje —> vullen tot ? (Huidige stand: 2000 euro)
Hypotheekaflossing 2020 —> vullen tot 3000 (huidige stand 250 euro)

Met andere woorden meer dan 10.000 euro dat er gespaard moet gaan worden dit jaar op de gezamenlijke als op mijn persoonlijke rekening.
Daarnaast heb ik zelf een speciaal potje aangemaakt genaamd “beurscrash”. Je mag eigenlijk niet timen van de markt, en tijd in de markt wint het altijd tegenover het timen van de markt, maar ik ga het stiekem toch doen.
Elke maand leg ik nu al 1100 euro in op mijn beleggingen wat dus inhoudt dat ik netjes meedoe met het spel van de markt, maar ik wil ook extra gaan inleggen op het moment dat weer zo een dip krijgen als aan het einde van 2018. Om het voor mijzelf goed te praten leg ik het vast in, in een potje zodat ik de uitgave in mijn hoofd al heb gedaan zodra het gebeurd. Daarnaast blijf ik natuurlijk gewoon maandelijks inleggen.
Of en wanneer we een crash krijgen weet niemand, dus het kan ook zomaar zijn dat we nog 5 jaar tegen het potje aankijken en ik meer geld had kunnen verdienen door het in te leggen. Het blijft een gok en wie weet ga ik er wat winst uit halen, wellicht ook wel niet. Een bewuste keus in ieder geval.

De verwachting is dat we met de gezamenlijke potjes in juli klaar zijn. Doordat we afgelopen jaar ons pensioengat hebben aangevuld gaan we een paar duizend euro van de belastingdienst terugkrijgen waardoor we al die potjes zonder moeite kunnen vullen.

De persoonlijke potjes hebben een maandelijkse afschrijving en gaan gewoon het jaar door zodat het precies klaar is voor de start van het nieuwe jaar.

Hoe gaat het met jullie potjes?

Reacties

@DutchRN zei…
Ik heb er 4: Buffer doel 12000 (nu 7000)
Auto/Hondje onverwachte uitgaven: 4000 (is al 4000)
Hypotheek aflossen: doel 10850 (nu 4000)
Auto vervangen: Doel 12000 (nu 6000)
Dit jaar spaar ik 50% van mijn salaris, verdeeld over deze 3 doelen die nog niet voltooid zijn.

Dat klinkt erg goed! Ook een net SR heb je!

Populaire posts