Wat zal de economie doen in 2019?

Allemaal berichten hoor ik om ons heen. “Mogelijke recessie”, “Consumentenvertrouwen gedaald” , “Groeiverwachtingen getemperd”. Allemaal signalen dat we van hoogconjunctuur aan het afdalen zijn naar een laagconjunctuur economie. Er zijn al zelfs al woorden gevallen van een aankomende recessie, maar is dit ook echt zo?

Nederland nog altijd in goede staat
Hoewel we in Nederland we ook te maken hebben met tegenvallende prestaties, hebben we nog altijd een groei verwachting van tussen de 1,7% en 2,2% voor 2019. Het aantal werklozen daalt ook nog steeds en staat sinds januari op slechts 3,6% van de beroepsbevolking. De staatschuld daalt, en het begrotingsboekje van de overheid laat ook een + zien. Waar komen dan toch die signalen vandaan dat er aanstaande rampspoed is?

De landen om ons heen
Het vloeit voornamelijk voort door de landen om ons heen. Om te beginnen met Duitsland. De economische motor van Europa. Zonder dat iemand dit had verwacht is de groei van Duitsland al enkele keren naar beneden bijgesteld. De verwachting was dat deze rond de 2% zou groeien, maar is nu door de overheid zelf al bijgesteld naar 0,8% met een grote disclaimer erbij omdat ze hier ook al onzeker over zijn door externe factoren (Brexit, Trump, etc). Nederland is dusdanig afhankelijk van Duitsland, dat dit vrijwel zeker een effect gaat hebben op onze economie. Als het niet al merkbaar is in 2019, dan zal dit zich zeker vertalen in een effect in 2020.

De volgende onbekende factor is natuurlijk het Verenigd Koninkrijk. Met de harde brexit om de hoek van de deur zal dit zeker zich vertalen in een effect in Nederland. Naast Duitsland is het VK dan ook een belangrijke handelspartner voor ons. Maar een nog belangrijkere handelspartner van Duitsland! Het zou zomaar eens kunnen zorgen dat dit het laatste duwtje aan Duitsland geeft om een minnetje in de economische groei neer te zetten.

Macro economie
Als we wat verder uitzoomen naar de macro economie is er al enige tijd de handelsoorlog tussen Amerika en China die maar niet beslecht lijkt te worden en maar door blijft etteren. Daarnaast lijkt de economie van China ook af te koelen naar “normalere” groei percentages. Geen dubbele cijfers meer maar een bescheiden verwachting van 6% groei. Dit is echter wel onderhevig aan hevige investeringen van de overheid om deze groeicijfers te kunnen sustainen.

Nederland
Naast de positieve cijfers van Nederland zelf zijn er ook hier tekenen dat we in een laag conjunctuur aan het komen zijn. Zo zien we al dat de huizenprijzen aan het afvlakken zijn, dat DNB het ook niet aandurft om de rente langzaamaan weer te verhogen en zien we dat het consumentenvertrouwen gedaald is van +25 naar +9. Ook dit merken we op de beurs terug. Na de dip in december 2018 hebben we inmiddels welweer een groei gezien van 10% maar vanaf Februari is het aan het kwakkelen en erg wispelturig. Natuurlijk hebben bovenstaande items hieraan meegedragen, maar het is nog niet een verklaring voor alles.

Conclusie
Er broeit dus wat in de economie. De vraag is alleen of het doorslaat in een echte recessie of dat dit slechts een normale laag conjunctuur economie wordt zonder crisis. We gaan het meemaken, ik hou het in ieder geval goed in de gaten!

Reacties

Anoniem zei…
Beste,

Ik denk zelf dat de volgend crisis in maak is.

Groet
HereIsTom zei…
Tja ik denk je kan elkaar ook een crisis aanpraten!
Het gaat nog steeds prima, laten we daar van genieten.
Als er al een crisis komt dan kun je daar toch weinig aan doen.
Voor mijn gevoel is de vorige recessie nog maar zo kort geleden. Wonderlijk dat er alweer kans is op de volgende.

Populaire posts