Beleggingen


Zoals ik al in de vorige blogpost vertelde, ben ik het pad van FO ingeslagen. Een groot onderdeel hiervan is je spaar tegoed voor je te laten werken. In mijn geval betekent dit investeren in beleggingen.

Spannend
Vroeger heb ik altijd beleggingen genegeerd. Het was iets wat ik “eng” vond en waar mensen alleen maar geld mee verloren. Als je wel succes wilde hebben, moest je veel geld investeren erin. Daar zat ik niet op te wachten, en de spaarrente van 4% vond ik ook wel mooi. Geen risico en toch een mooi rendement. Nu het niet meer zo rooskleurig is op de spaarrekening en ik veel van FO heb gelezen weet ik nu ook dat beleggen in ETF’s “onderhoudsvrij” is, maar alleen discipline vereist door maandelijks in te leggen(iets dat ik van mijzelf weet dat ik het wel heb).

Tactiek
Aangezien ik wat later begin dan de meeste mensen heb ik voor mijzelf besloten dat ik mijn verloren tijd wil “inhalen” door niet alleen maandelijk in te gaan leggen, maar ook met een startkapitaal te beginnen. Ik heb hiervoor 50K genomen aangezien ik per maand 1000 euro in wil leggen (700 euro bij Meesman en 300 euro bij DeGiro). 50K staat ongeveer gelijk aan 4 jaar eerder inleggen.
Normaal gesproken is dit niet zo een slimme tactiek gezien je hiermee de eerste 4 jaar afhankelijk bent van je startkapitaal op het daarvoor bestemde prijspunt.
Echter doordat ik begin januari ben gestart heb ik onwijs veel geluk gehad, want er was net een correctie van 20% in de aandelenmarkt geweest waarop ik in kon springen. (Over geluk gesproken). Het is een beetje timing the market, maar mijn intentie is om dit over een langere termijn vol te houden namelijk 30 jaar (tot mijn 61st) waarna ik zeker FO zal zijn, maar liever eerder (hierover later meer).

Geen windeieren
Dit heeft bij dan ook zeker geen windeieren gelegd, want to date sta ik nu al op 3000+ euro in de plus. Een lekker gevoel kan ik je wel vertellen, maar totaal meaning less als je voor zo een lange periode commit. Desalnietemin is dit na 28 dagen in de markt wat natuurlijk nog steeds een goed resultaat is.

En nu verder?
Zoals gezegd, het plan is om 30 jaar dit vol te houden, waarbij ik bewust ervoor heb gekozen om het grootste gedeelte bij meesman te beleggen. Daar is het niet realtime (1x per week een update en 1x per maand automatische inleg) waardoor ik zeker weet dat dit door blijft lopen. De 300 euro bij DeGiro heb ik zelf in beheer en wil ik zelf makkelijker en sneller op marktwijzigingen kunnen inspringen (ik weet het, eigenlijk niet goed, maar dat is de controlefreak in mij)

Ik zal regelmatig bijhouden hoe het ervoor staat, want successen zoals ik nu heb geboekt zijn natuurlijk uitzonderlijk. Ook ben ik erg benieuwd hoe ik om zal gaan met verliezen. We zullen het zien!


Reacties

mariimma zei…
Wat gaaf dat je deze stap gemaakt hebt! en inderdaad, wat een geluk dat je precies tijdens die dip ingestapt bent...

Ik volgde je al, maar nu met extra interesse!
geldover zei…
Zo das een hele lekkere winst. Ik hou t voorlopig inderdaad bij zelf in de hand houden en bij aandelen in etf’s moet ik me eens gaan verdiepen lees er bij meerdere mensen over
HereIsTom zei…
Nu de rente op het dieptepunt is ben ik sinds september ook aan het beleggen via Meesman. Ook met een startkapitaal en daarna maandelijkse inleg.
Helaas heb ik nog geen geluk gehad sinds de start, sta nu in de min.
Maar goed ik weet ook dat het voor de lange termijn is en dan kan het best wel een leuk bedrag worden.
Meesman vind ik oveigens heel fijn, lekker automatisch en eigenlijk geen omkijken naar!
Fijn om te horen. Zoals al eerder gemerkt, zal alleen mijn aantal blogs per week wel erg omlaag gaan om het ook een beetje leuk te houden :) Veel leesplezier!
Bedenk goed dat de winst hier alleen door een toeval is gekomen (dip eind 2018) waardoor het nu lijkt alsof het een vetpot kan worden. Dit is alleen natuurlijk niet waar :)
Het is heel erg bepalend geweest wanneer je bent ingestapt. Ik had een gelukje dat het gebeurde op het moment dat er net een dip was geweest.
Het is voor mij ook een lange termijn investering en dus het doet mij nog niet zoveel, al is het wel fijner kijken tegen een + symbool dan tegen een - symbool.

Enige nadeel van Meesman vind ik dat het soms wel erg lang duurt voordat je een update te zien krijgt. Ik begrijp ook dat dit juist hun filosofie is (niet te vaak kijken) maar merk toch aan mijzelf dat ik het toch wel vaker in de gaten wil houden. Daarom ben ik ook blij dat ik ook voor een gedeelte bij De Giro heb gekozen waarbij je direct op de markt kan inspringen in plaats van weken delay. Maar meesman werkt verder prima inderdaad!
HereIsTom zei…
Tja vaker een update zou ik wel fijn vinden als ik zou willen verkopen!
Maar nu is het beter er eigenlijk niet op te letten zolang je nog inlegt!
Ook beter voor je gemoedsrust en leuk als je over aantal jaren ziet hoe het is gegroeid ;-)

Populaire posts