11 maanden verder en weer een hoop gebeurd

Ik blijf maar terugkomen naar het blog en al mijn collega bloggers hun blogs doornemen. Maar de afgelopen 11 maanden waren zo druk dat ik wel ideeën voor posts had neergezet maar nooit had gepubliceerd. Jammer want hierdoor is het toch weer aardig rustig geworden op het blog terwijl dit juist voor mij ook een goede stok achter de deur is om beter op de financiën te letten, want dat is er de laatste maanden ook een beetje uit gegaan.

Financieel onafhankelijk
De oplettende lezer weet dat wij een luxe probleem hebben en het dus een beetje laten versloffen geen enkel probleem oplevert, maar gevoelsmatig vind ik het wel een groot probleem want ik hou graag grip op de zaken en wil zo snel mogelijk mijn spaartegoed laten groeien om een aantal dingen voor elkaar te krijgen. Een greep uit het assortiment:

1. Verbouwing 1st verdieping bekostigen (deze is nu in volle gang)
2. Nieuwe (2de hands) auto (huidige auto is uit 2006)
3. Nieuw tuin aanleggen (we hebben hem al volledig gestripped)

Bij elkaar gaat dit snel 60.000 euro kosten. In de afgelopen 20 maanden hebben we dit bedrag weten te sparen zonder op andere zaken in te leveren. Maar zoals het in huize luxe of zuinig betaamd willen we ook dit bedrag weer snel terugverdienen om naar een volgend doel te gaan werken.

Financieel onafhankelijk

Het magische woord onder veel financieel bloggers. Ik ben er inmiddels ook mee geïnfecteerd na een aantal gesprekken met collega's die hier ook wel interesse in hebben. Zo zeggen sommige berekend te hebben dat ze vanaf hun 50st met 600.000 euro op de rekening voldoende zullen hebben om met pensioen te gaan zonder echt in hun levenstandaard in te moeten boeken. Een nobel streven die ik ook graag wil nagaan, maar ik betwijfel ten zeerste of 600.000 euro voldoende is om te overbruggen tot je pensioen. Je gaat immers je beste jaren qua pensioen inleg missen.

Hoe nu verder?

Hoe ik financieel onafhankelijk wil worden en ook vooral vanaf welk moment ben ik mij nu mee bezig te oriënteren. Maar het staat momenteel op een laag pitje om eerst items 1, 2 en 3 uit te voeren waarbij item 1 nu net een week in volle gang is. Het huis is dus een puinhoop en helaas is de eerste rekening ook al binnen. Even slikken en betalen dus :)

Snel meer!

Reacties

 1. misschien nog iets langer doorrijden? mijn auto komt ook uit 2006 en ik wil er nog zéker 3 jaar mee verder...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zondermeer mogelijk om nog door te rijden, maar helaas komen we dan wel bij een paar dure reparaties die eraan zitten te komen en die ook zo een 2000 gaan kosten. Bovendien met alle nieuwe aankomende regels en verplichtingen ( elektrisch rijden enzo) vind ik het nu nog slimmer om een nieuwe 2de hands auto te kopen waarmee ik die periode kan overbruggen en elektrische auto's een gemeengoed zijn geworden met de daarbij behorende infrastructuur.

   Verwijderen
  2. Wat zijn die dure reparaties dan? Ik vindt 2006 niet oud net auto gekocht uit 2005 en die gaat echt wel 7 jaar nog mee. Kost geld maar nieuwe auto,s schijven ook enorm af dan liever wat meer onder houd dan totaal veel meer betalen.

   Verwijderen
  3. Distributieriem zit eraan te komen. Remmen vervangen, uitlaat vervangen (die is ook maar net de vorige APK erdoor gekomen) En natuurlijk de gebreken die er elk jaar bijkomen. Gaat altijd harder dan gepland.

   Verwijderen
 2. Wij hadden ook een auto uit 2006 en hebben verleden jaar een andere, jonge, tweedehandse auto gekocht. Bij auto,s van die leeftijd gaat het ene onderdeel na het andere kapot en ben je straks een kapitaal kwijt aan reparaties. Niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, de auto is gewoon wat ouder en we merken dat hij de ene na de andere kwaal begint te krijgen. Rare nieuwe geluidjes is daarbij 1 van mijn ergenissen, en dan weet je zeker dat er weer iets los is komen te zitten wat geld gaat kosten.

   Verwijderen
 3. Onze auto is van 2000 dus al 18 jaar, en we rijden nog steeds.
  Alleen niet meer dan 1000km per jaar misschien scheelt dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat moet zeker schelen, wij rijden per jaar 30.000 km :) Dan wil je niet met problemen vast komen te zitten nee zeker ook omdat we hem dagelijks gebruiken voor woon werk verkeer.

   Verwijderen
 4. Wat goed dat je zoveel geld bij elkaar hebt gespaard in de afgelopen 2,5 jaar!

  En qua financiële vrijheid; ik denk dat het heel veel verschil maakt WANNEER je dat geld op je rekening hebt. Als ik op mijn 30e 6 ton op de rekening heb, dan kan ik daar na mijn pensioen prima van leven. Heb je dat geld op je 55e op je rekening, dan is het een heel ander verhaal, omdat het dan gewoon niet de kans heeft gehad om echt aanzienlijk te groeien. Tijd is hierin echt een hele belangrijke factor. Misschien wel interessant om in dit kader te lezen: https://www.lekkerlevenmetminder.nl/2018/01/11/beste-financiele-adviezen/ (en dan met name de compounding theorie van Benjamin Franklin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.s.; zou je misschien het linkje naar mijn site hiernaast nog even willen aanpassen? Ik zie dat het met mijn overstap mogelijk niet helemaal goed is gegaan. De 'nieuwe' URL is: https://lekkerlevenmetminder.nl/ - Vast erg bedankt!

   Verwijderen
  2. Hoi Adine,
   Leuke link inderdaad. Ik ben al een aantal jaar bezig met het aflossen van de hypotheek met een bepaalde techniek. IK zal er binnenkort even een blog over schrijven.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts