Energiekosten voor 2014 hoe kan je ze zelf berekenen? Een jaarrekening makkelijk gemaakt

Zoals jullie weten hou ik heel netjes mijn energiekosten bij en daar heb ik al enkele jaren ook zelf de rekening in excel voor gemaakt zodat ik exact weet wat mijn kosten gaan worden in het jaar. Of nou ja, de geschatte kosten, want je bent natuurlijk heel erg afhankelijk van het weer. Laatst las ik weer dat mensen hun energierekening erg moeilijk vonden om te begrijpen en persoonlijk snap ik niet waar dat vandaan komt. Waarschijnlijk doordat energiemaatschappijen veel te veel cijfers erop plaatsen dan nodig want laten we eerlijk wezen een energierekening zelf is echt niet moeilijk. Hierbij volgt mijn voorbeeld. 

Overzicht
Maak een overzicht van de maanden

Dit is mijn overzicht van 2014 tot nu toe. Maar wat zie je hier nu precies? Allereerst natuurlijk het verbruik tot nu toe. Dit hou ik netjes bij bij andere sheets die weer naar deze verwijzen dat is natuurlijk geen rocket science, maar dan?
We beginnen met de kosten per m3 en per Kwh. Dit is de prijs inclusief belastingen zodat je echt een complete prijs krijgt dus niet de kale stroomprijs waarover later meer. Vervolgens is het vrij simpel om de kosten van gas te berekenen. Maar de volgende kolom van kosten elektra is iets anders opgedeeld. Je ziet namelijk een min getal staan. De reden hiervoor is gelukkig goed te verklaren. We betalen namelijk energiebelasting over onze stroom, maar de overheid heeft vele jaren geleden besloten dat de eerste 1800 Kwh voor iedereen zonder energiebelasting belast mag worden en je dus hiervan de "kale" energieprijs alleen hoeft te betalen. Als je dus een laag verbruik hebt krijg je geld TOE op je elektraverbruik! Dit is bij ons ook zo omdat we jaarlijks maar rond de 1500-1600 Kwh verbruiken. 
Maar terug naar berekening hoe moet je deze dan berekenen? De energie heffingskorting voor 2014 is gesteld op 385,53 euro dat je terugkrijgt. Als je dus je energiekosten per Kwh (volledige prijs) keer je verbruik doet en dan de energieheffingskorting deelt door 12 (12 maanden) heb je het bedrag per maand. Die bedrag haal je dan weer van je kosten af en dan heb je je kosten voor elektra.
Het totaal is natuurlijk kosten gas keer kosten elektra. Maar daar moet nog een component bij namelijk de netwerkkosten. Voor ons zijn de netwerkkosten in 2014 420,45 euro. dat delen door 12 komt op de kolommen uit die je daar ziet. 
Vervolgens haal je je voorschot bedrag eraf en je ziet meteen of je nog boven of onder je tegoed zit. Let er natuurlijk wel op dat de wintermaanden je er altijd boven zit en in de zomermaanden er altijd onder. Is dat niet zo dan is er iets aan de hand en betaal je te veel of te weinig.

Let vooral niet op de laatste twee regels overigens. dat is het moment waarop ik kan overstappen en mijn bedragen dus ook anders worden. Dit was voor mij de makkelijkste manier om het voor elkaar te krijgen.

 De berekeningen verder
Maak een berekening met alles erin
Zo kan je natuurlijk ook verder gaan rekenen wat je verbruik gaat zijn en op basis daarvan je maandtarief gaan aanpassen. Je moet hiervoor wel je gemiddelde verbruik weten van de afgelopen jaren om er wat over kunnen zeggen. Zo is ons langjarig gemiddelde van stroomverbruik 4,32 Kwh per dag. Dat keer 365 dagen levert een verwacht verbruik op van 1576 Kwh. Daar dan je kosten overheen en je heffingskorting eraf (let op je vastrecht kosten hier!) kom je uit om de totale kosten van 12,61 euro over een heel jaar aan elektrakosten. We komen er dit jaar boven omdat de vastrechtkosten zo enorm verhoogd zijn.

Voor gas kan je een zelfde benadering doen. Voor dit jaar heb ik hem geschat op 700 m3 omdat het zo een zachte winter is geworden. Zo is kan je onderaan zien dat mijn indicatieve maand bedrag 77 euro kan zijn als het zo doorgaat of met andere woorden ik zal 153 euro terugkrijgen als dit waar is.

Vorig jaar had ik nog de "korting" van Nuon waarbij je korting op je elektra kreeg (kale prijs) waardoor je bij elektra ook nog wat 0eltjes zag en had ik 2x per jaar een andere prijs waardoor je op die manier nog een opslitsing moest maken. Deze laat ik hierin zitten voor het geval het nog een keer nodig is maar voor nu kunnen jullie die dus negeren 0 = 0 :)

Conclusie
Een jaarrekening hoeft niet moeilijk te begrijpen zijn en kan makkelijk gemaakt worden. Ja je kan ook nog de calorische waarde gaan opnemen om echt op de punt en de komma precies erachter te komen, maar vorig jaar zat ik er 0,50 cent naast met mijn berekening en die van de energieleverancier en dat vind ik dicht genoeg bij de waarheid die ik ook nog eens kan begrijpen en zelf kan berekenen. Snap je dus niets van je energierekening ga aan de slag in excel. Het hoeft niet moeilijk te zijn!

Succes!

Reacties

Lot zei…
Fijn uitgelegd.
Ik heb mijn jaarafrekening erbij gehaald. Ga het ook eens zo uitwerken. Maar waar vind ik het vastrecht?
Anoniem zei…
@vlijtig met zuinigheid, ik denk dat met 'vastrecht' de vaste vergoeding (of abonnementskost) bedoeld wordt. liesbet
Zuinigeman.nl zei…
ik volg je al een lange tijd.

Ik ben zelf niet zo goed in word. Is het ook mogelijk dat ik een "leeg" (sjabloon) document zoals bovenstaande kan krijgen zodat bloggers die graag hun energie bijhouden dit document kunnen gebruiken. Is maar een vraagje..
Anoniem zei…
Dit staat waarschijnlijk in je energiecontract (of anders op de website van de leverancier). Verder is er nog het vastrecht van je netbeheerder dus daar kan je ook nog even kijken.
Anoniem zei…
Erg eenvoudig en simpel. Heb vroeg ook met zo een spreadsheet gewerkt. Echter sinds de slimme meter gebeurt dit automatisch :) Krijg zelfs een mailtje (periode instelbaar) met het verbruik.

Verder raad ik je ook aan je gasverbruik in te voeren op mindergas.nl dit geeft een redelijke schatting van je geschatte gas verbruik en maakt vergelijkingen met voorgaande jaren eenvoudiger.
Dank voor je toelichting, maar dan nog kan ik in mijn overzicht niets vinden. Ik zit bij Essent.
Maar wat als je niets van excel snapt….
Anoniem zei…
Het is niet erg lastig. Mocht ik me van het weekend vervelen in de tuin zal ik eens kijken of ik een website op kan zetten die precies dit doet maar dan online. (Dus wat gegevens invoeren... meterstanden invoeren en voilla)
Ik zal binnenkort eens kijken of ik een leeg sjabloon kan aanvoeren hiervoor. Goed idee ;) Maar op zich is dit nog geen rocketscience en gaat het niet veel verder dan een optelling en wat plussen en minnen. Dus je kan in principe aan de hand van mijn voorbeeld en uitleg hierboven het namaken.
Mindergas gebruik ik inderdaad ook maar dan voor vegelijkingen met voorgaande jaren ja. Voor de energierekeningskosten is dit nog altijd het makkelijkst.
Hoi anoniem ik ben erg benieuwd hiernaar laat even weten als je wat online hebt staan :)
rullzer zei…
Hey,

Was wat drukker dan gepland dit weekend en ook deze week. Maar ik zal er snel eens naar kijken. Is namelijk iets waar ik wel meer mensen in mijn omgeving over heb gehoord. Ik laat het weten als ik een eerste sipele versie online heb!

Cheers,
--Roeland
Anoniem zei…
De heffingskorting voor energie is volgens mij ook voor gas, niet alleen voor stroom.

Populaire posts