De kosten van een koophuis op een rij

Het wordt weer steeds interessanter om een koophuis te kopen nu de huren steeds hoger worden en de prijzen van koophuizen zijn gedaald vraag je je misschien ook af hoe duur het nu is om een koophuis te hebben. Het is hiervoor altijd slim om een overzicht te maken van de daadwerkelijke kosten van een huis. Want je weet natuurlijk niet wat je kan uitgeven aan je toekomstige huis als je niet weet wat de lasten gaan worden! Toen wij ons huis kochten in 2010 had ik tot op de punt en de komma ook een overzicht gemaakt wat ik nog altijd gebruik per jaar om te kijken of de lasten heel veel hoger zijn geworden en of onze maandelijkse overschrijving naar de gezamenlijke rekening ook voldoende is.Ons overzicht ziet er voor dit moment als volgt uit.

Vaste lasten


Hier staan eigenlijk de meest basale dingen in die je elk jaar weer moet betalen aan je woonhuis. Van elektra tot gemeentebelasting en afvalstoffen tot onroerendzaken belasting. Voordat je een woning vind kan je dit via de gemeente waar je gaat wonen (als je dat tenminste weet) al opzoeken en kijken wat al deze gemeentelijke belastingen kosten. Rond november/december zetten ze vaak ook al online wat het voor volgend jaar gaat kosten. WOZwaarde is uiteraard iets moeilijker, maar in het ergste geval neem je de verkoopprijs als uitgangspunt.
Deze bovenstaande kan en moet je zeker van te voren gewoon op een rij hebben zodat je niet voor een verassing komt te staan.

Zorg, eten, persoonlijk


De zorgverzekering en eten moeten geen verassing zijn in een koophuis, deze moeten exact gelijk zijn aan wat je daarvoor eraan uitgaf. Echter moeten deze absoluut niet vergeten worden in je overzicht omdat het ook grote posten op zich zijn. Deze kan je eventueel nog aanvullen met de autokosten als je die hebt en deze meer bedragen dan 1000 euro. Dat zou een zeer onaardige verassing zijn als je deze was vergeten in je overzicht. Geef je bijvoorbeeld veel geld uit aan een hobby of kleding schrijf hem hier dan ook zeker op! Wil je met je koopwoning puur de kosten van de woning berekenen en de daarbij komende kosten kan je deze uiteraard ook weglaten.


Hypotheek


Dan de hypotheekkosten. Als je bovenstaande berekening heb gedaan kan je berekenen hoeveel je over hebt per maand en hoeveel je daarvan wilt gaan gebruiken voor je hypotheek. De ene persoon geeft er vakanties voor op en de andere persoon wil absoluut zijn hobby blijven uitvoeren. Heel persoonlijk dus. Maar absoluut een belangrijk punt.

Totalen


Uiteindelijk hou je dan een bedrag over per maand wat je per persoon kwijt bent, aan puur de kosten om te wonen in je huis, of eventueel andere zaken meegerekend. Voor ons vond ik het belangrijk dat het eten er ook in verwerkt zat. Vooral ook omdat we al die kosten betalen van onze gezamenlijke rekening.  Zoals jullie zien in mijn berekening van 2013 zijn we op dit moment iets goedkoper uit dan in 2012, ook al zijn de vaste lasten gestegen ondanks de lagere WOZ waarde. Echter vind ik zo een overzicht zeer belangrijk aangezien je zo precies kan zien wat de daadwerkelijke kosten nu zijn van een woonhuis!

Haal ik namelijk onze zorgverzekering en etensbudget eraf dan komen we voor 2013 uit op 794 euro per maand per persoon dat we betalen aan onze woning. Dat is dus inclusief alle verzekeringen, verwarming belastingen,aflossing etc. En kost het ons dus per jaar 19.000 euro om hier te wonen.

Ik ben benieuwd hoeveel dit voor een huurwoning is van 145 m2? Heeft iemand een vergelijkbare berekening?

Reacties

Fijn om dit zo op een rijtje te zien! Ik heb ook altijd begrepen dat een koophuis uiteindelijk voordelig is, omdat je vermogen opbouwt. Huur ben je gewoon kwijt.
Rose garden zei…
Is er ook een mogelijkheid dat je mij deze gegevens mailt? Ik kan de tabellen niet leesbaar krijgen op mijn tablet. En heb wel interesse, want dit is net waar wij over aan het denken zijn maar de kosten niet duidelijk krijgen.
Anoniem zei…
Wij wonen in huurwoning van 125m2 maar betalen geen 19k dat komt net binnen.

9k denk ik dat we jaarlijks kwijt zijn.

Anoniem zei…
Als ik dan per persoon reken is het best laag hier wonen hier met zijn 6-en :)
Anoniem zei…
Huurhuis van 65m2, tuin van 100 m2. Tussen. De 650 en 660 euro per maand..
Straks een koophuis van 130m2 we rekenen op zo'n 350 euro erbij. Voor de hypotheek, extra stoken, meer verzekeringen.
Unknown zei…
Het ligt er natuurlijk ook aan waar je woont om een goede vergelijking te kunnen maken.
Anoniem zei…
Het verschil tussen een huur- en eenkoophuis zit natuurlijk alleen in de huurprijs en de totale kosten van hypotheek, onderhoud, woz en opstalverzekering. De rest is voor beide situaties gelijk.
Anoniem zei…
De laatste 5 jaar heb je met een koophuis geen vermogen opgebouwd. Sterker nog, je 'vermogen' is sterk verminderd.
KruidigMeisje zei…
Toen ik in een huurflat woonde (80 m2) betaalde ik 750 euro per maand. Dat was 8 jaar geleden....
Anoniem zei…
Onze huurwoning, 10 jaar geleden, eensgezinswoning in een buitenwijk van de hoofdstad kostte tussen de 500 en 575 euro huur. Grof uit mijn hoofd. Ik weet nog dat toen wij eruit gingen de huur voor nieuwe bewoners steeg naar meer dan 600, van de ene maand op de andere.
Unknown zei…
Dat bedoel ik. Hier heb ik een hoekwoning met een grote tuin voor 400 euro(dat is de prijs nu) gehuurd. Op 2 minuten lopen vh centrum.
Bespaarmama zei…
Gemeentelijke belastingen zit ook een verschil in; huurders betalen alleen het gebruikersdeel en als je een koopwoning hebt betaal je zowel eigenaars- als gebruikersdeel.
Maggie zei…
Ons huurhuis (75 m2) kost ons aan huur 650 euro per maand.
We kunnen op dit moment geen hypotheek krijgen (vriend heeft een eigen bedrijf, ik studeer nog) en het is een mooie oplossing zo. Ook omdat we hier toch geen jaren willen blijven en we er dan straks weer makkelijk uit weg kunnen gaan!
Waarom tel je eigenlijk de extra aflossing mee?
Ligt er natuurlijk aan op welke locatie je woont. In Amsterdam bijvoorbeeld is er gewoon waarde bijgekomen.
Ik zou het heel graag willen, maar ik zie nergens je e-mailadres.
Dat is inderdaad niet veel, maar dan woon je er zeker al erg lang?
Dat vinden we belangrijk voor onszelf :)
Dertiger zei…
ook wij kunnen nu niet kopen (zouden er qua ruimte enorm op achteruit gaan wat ik niet wil als gastouder en ook niet voor ons eigen gezin). wie weet ooit. we sparen nu wat er overblijft, wie weet kunnen we dat ooit als eigen vermogen in een huis investeren ofzo. of gaat mijn inkomen als gastouder meetellen. we zien het wel. voorlopig blijven wij lekker huren.. maar je hebt wel gelijkd atje eerst een overzicht moet maken van kosten. heb ik ok gedaan toen we gingen verhuizen van klein flatje naar onze ruime eengezinswoning :)
Anoniem zei…
4,5 jaar
LLMM zei…
Als je aflost, bouw je wel degelijk vermogen op. Tenminste, zo zie ik het. Want als je een hypotheekvrij huis hebt en je verkoopt het, dan heb je vermogen, ongeacht wat de huizenprijzen hebben gedaan. Met huren heb je aan het einde van de rit niets en is het maar de vraag of je huur niet jaarlijks stijgt.
Anoniem zei…
als je huurt en je zet het geld wat een ander aflost opzij bouw je net zo goed vermogen op, misschien nog wel meer want een wat ouder eigen huis kost veel geld, terwijl huurders veel onderhoud kado krijgen.
Dus als je huis niet in waarde stijgt, en je lost niet af, is kopen volgens mij duurder. Julia
Anoniem zei…
Wij huren sinds 4 jaar tijdje vrije sector huur. Eerst in Rotterdam 100m2 in het centrum voor 911 incl. servicekosten (groot onderhoud). Nu gaan we binnenkort wonen in een huis in Utrecht eengezinswoning met tuin in een mooie wijk in het centrum van Utrecht voor 998,- incl servicekosten (CV onderhoud en groot onderhoud). Dat is echt een koopje als je kijkt naar wat er te huur staat op bijvoorbeeld Pararius. We kunnen prima kopen, maar sparen nu nog voor ons droomhuis.
Bart N. zei…
Ik vraag me af hoe je verzekeringskosten zo laag komen. Kun je eens omschrijven welke kosten daar allemaal binnen vallen?
Welke verzekeringskosten refereer je nu aan?
Anoniem zei…
Circa 200 Euro aan eten voor 2 personen per maand. Dat is weinig. Of verbouw je groeten en heb je kippen? Ik schat eerder 350 Euro. Kleding is een behoorlijke post of loop je rond in vodden?
Nee hoor, we verbouwen geen kippen ofzo. We letten gewoon op met eten kopen en dat lukt prima zo. Daarnaast kleding behoorlijke kostenpost? Valt mee als je op de aanbiedingen let en niet elke maand iets nieuws wilt.
Anoniem zei…
Ja ja per persoon 25 Euro per week. Nou ja als je doorgaans als een student wilt huishouden (pan met macaroni met 100 gram ham enzovoort) dan kan ik me dat bedrag voorstellen maar ik denk dat is een beetje karig. We hebben meer netto inkomen per maand dan in het voorbeeld geschetst maar met een gezin van 4 toch nog zo'n 1800 Euro per maand nodig hypotheekvrij inclusief auto's. Het aandeel eten ofwel datgene wat je in de supermarkt koopt inclusief afwasmiddel dat geen eten is maar ook geen aandeel sterke drank en geen rookartikelen want niet nodig - dan kom je toch wel aan de 450 Euro gemiddeld.
Anoniem zei…
ik huur en ben daar o zo blij mee!
betaal 800 inclusief pm voor een 2 kapper met garage en grote tuin. Spaar daarnaast een redelijk bedrag. Zou het heel zuur vinden om mijn goede geld telkens weer uit te geven aan allerlei onderhoud van een koopwoning,waarvan het maar zeer de vraag is of je dat er na verkoop ooit weer uithaalt. ! lang leve het huren

Populaire posts