De kogel is door de kerk, lastenverzwaringen komen eraan

Toevallig had ik het er eergisteren al over dat de aankomende bezuinigingen zonder meer terug zullen moeten worden gevonden in lastenverzwaringen. Er gaan dan ook al de nodige geruchten rond wat het allemaal gaat worden. Een kijkje wat luxe of zuinig hierover vindt.

Lastenverzwaringen
Laten we beginnen met de lastenverzwaringen. Hervormingen zullen ook eraan komen, maar zullen er niet voor zorgen dat we daar al in 2014 profijt van zullen hebben.

- verdere verhoging accijns op sigaretten en benzine
- Vermoedelijk naar 1 btw tarief. Alles 21%
- Een hoger belastingtarief, of een andere verdeling van de schijven
- Een hoger belastingtarief voor bedrijven

Bovenstaande zaken zijn relatief snel uit te voeren en leveren per direct een voordeel op voor de overheid.

Hervormingen
De hervormingen zullen we de eerst komende jaren nog niet veel aan hebben, maar zullen aan het einde heel veel geld op gaan leveren en onze economie gezonder maken.

- Budgetten zorg voor ziekenhuizen en artsen bevriezen
- Hypotheekrenteaftrek versnelt afbouwen
- Lonen overheid zullen bevroren worden (nul-lijn is dus terug)
- Veel ontslagen en herevaluatie van overheidsdiensten
- Aanpak van de WW-wet

Conclusie
Ik heb geen flauw idee hoe dit verder zal uit gaan pakken, maar met bovenstaande ga ik in ieder geval rekening houden. Er wordt gezegd dat er voor 6 miljard bezuinigd moet worden, maar door het slechte nieuws zullen mensen niet meer gaan uitgeven. Sterker nog het zal minder gaan worden. Als resultaat kunnen we dan ook wel zeggen dat 7 of 8 miljard bezuinigen beter is, want dan weten we zeker dat we onder de norm zullen blijven en verdere bezuinigen van de baan zijn.

De vraag blijft.... Als we straks een positief effect hebben. Gaan we dan ook weer geld terug zien?

Reacties

Anoniem zei…
Aanvulling: toeslagen afromen of afschaffen en aanrechtsubsidie versneld afbouwen voor alle leeftijdsgroepen.
Kniepertie zei…
Bij positief effect iets terug zien???? Tot nu toe ken 'k vanuit eind jaren 70 begin 80 alleen maar dat er van regeringswege bezuinigd wordt. Tijdens paars I en II (jaren 90 dus) draaide de BV Nederland heul behoorlijk en ook toen werd er bezuinigd.
groet
Anoniem zei…
Ik zit al drie jaar op een nullijn :-(
Die HRA moet inderdaad sneller afgebouwd worden. Ze hadden er in de jaren 90 al aan moeten beginnen...
izerina zei…
Ben ik nou zo simpel? Als mensen steeds minder te besteden hebben,helpt dat de economie toch verder naar de knoppen?
Anoniem zei…
Ik was eigenlijk van plan om met het terug brengen van onze maandelijkse hypotheeklasten (omzetten, aflossen) iedere maand 100 extra bovenop de standaard 100 af te lossen. Maar ik zet dat niet aankomende week al in gang, waar dat wel onze bedoeling was. Ik laat de ruime 100 Euro winst mooi staan en zie wel hoeveel ik ervan kan sparen en stort het dan eventueel volgend jaar als extra aflossing. Eerst maar even afwachten wat alle plannen voor ons gaan betekenen. In ieder geval zijn we nu zo ver dat we nog maar 1 hypotheek over hebben (100% aflossingsvrij) en dat de maandlasten gezakt zijn naar ongeveer 300 p/m aan hypotheek (gaat zelfs nog wat rente-aftrek vanaf, al zal dat niet veel meer zijn) Zo hopen wij alle enge maatregelen "voor" te zijn, in die zin dat ze ons niet meer zo raken. Duimen dat het voldoende is voor ons gezin, waar we het met 1 inkomen doen.
Sofie zei…
Laten ze nu eerst maar een flink de hoge inkomens aanpakken en ze dubbel belasting betalen.
Al jaren zit ik op de nullijn en aangezien de lonen van de overheid bevroren zullen worden, mag ik nog jaren koopkracht inleveren, terwijl wel alles duurder wordt.
@Sofie: een dubbel tarief voor topinkomens is niet handig, dan verhuizen ze allemaal naar landen waar ze minder belasting hoeven te betalen.
Belastingaftrek voor tophypotheken aanpakken en dat gelijdelijk uit breiden naar het middensegment lijkt mij prima, maar voorlopig niet de kleine hypotheken, dan kunnen mensen hun woonlasten echt niet meer betalen.
@ Izerine: Ik snap ook niet zo goed hoe je met nog intensiever bezuinigen de economie weer op gang brengt. Dan koopt niemand meer wat.
Anoniem zei…
gaan wij er iets van terugzien als alles weer beter word? oh ongetwijfeld zullen er mensen zijn die daar dan de vruchten van plukken ,maar dat zijn waarschijnlijk de mensen die van alle huidige bezuinigingen niet zoveel merken zoals mensen met een topsalaris en leuk bijbaantjes als commissarissen van grote bedrijven. of topmanagers die de plank misgeslagen hebben met hun beleid en een leuk oprotpremie mee krijgen, of mensen die frauderen met zorgdeclaraties
Willem zei…
Daar gaan wij nooit meer iets van zien als je bedoelt in de trend van lagere belastingen of meer loon
Het piramide spelletje is over..De bouwstenen vallen eronder vandaan , vergelijk het met de toren van Pisa, we staan op de helling.
En dit is nog maar het begin..
alles is gebakken lucht van huizenprijs tot auto's, van een kopje koffie in een restaurant tot de aanschaf van een koffie zat apparaat.
Dit alles heeft tot gevolg dat degene die niet zuinig is geweest met zijn centjes en op de pof heeft geleefd dat die de komende jaren het zwaar gaan krijgen.
en er komt nog meer ellende aan,
Helaas krijg je dan wel dat de overheid het nu verdiende geld dus de jaren daarna gewoon weer alles uitgeeft alsof het erbij hoort. Waarbij in de crisisjaren ze wederom hetzelfde probleem hebben.

We zitten bijna op het punt dat mensen het allemaal niet meer kunnen betalen. Wanneer we dat bereikt hebben haalt meer geld ophalen voor de overheid weinig meer uit.
Niemand weet het exact. Je voornemen is in ieder geval goed.
Slechts een zeer klein percentage in Nederland verdiend het meest. Dat zet geen zoden aan de dijk en zal zeker niet 100derden miljoenen binnen brengen.
Jup, maar doordat de overheid al geld nodig heeft in 2014, en ze zolang hebben gewacht met maatregelen moeten ze wel de lasten verder verzwaren. Wat weer al s gevolg heeft dat ze weer meer moeten gaan bezuinigen.
Dat is wel heel stellig wat je hier zegt, je ziet tegenwoordig ook dat het werkt met "bitcoins" en als we het over gebakken lucht hebben is dat het wel. Het zal waarschijnlijk niet zo een vaart lopen dat alles kapot zal gaan. Het systeem zal altijd opgevangen worden anders onderstaand er chaos.

Zijn er dan andere opties waar jij aan denkt als economie?
Willem zei…
Ha Luxe en Zuinig.

Ik denk niet dat er veel andere opties zijn, ik ben van beroep geen econoom maar lees buiten boeken over zuinig leven, hypotheek aflossen,en consuminderen ook boeken over aankomende Deflatie en de situatie in Japan, waar het al 20 jaar kommer en kwel is.
De prijs/ kwaliteit verhouding is weg in combinatie met het salaris dat we verdienen.
De vaste lasten maken veelal 80/90% uit van wat we verdienen dus blijf er nog een kleine 10-20% vrij besteedbaar over. dat is niet te doen. zoals je zelf ook in je leuke stukjes schrijft alles is of wordt te duur.
geen koopkracht, dalende huizenmarkt,werkeloos worden,zorgkosten. pensioenproblemen , de mensen houden de hand op de knip en dat is wat er nu aan de hand is.
En wat zouden jullie doen als je wist dat als je nu iets wilt kopen maar je weet dat het over 2 maanden nog goedkoper is???
Juist WACHTEN..
EEn goed boek is : Deflatie komt eraan van Eric Mekking.
ga zo door met je stukjes.
sorry voor het lange st
Japan is inderdaad een mooi voorbeeld, maar zoals je ziet wordt het systeem nog steeds ondersteund en werkt het ook nog naar behoren. Als er geen andere opties beschikbaar zijn dan zullen mensen ook niet overstappen.

Tuurlijk ben ik met je eens dat als je kijkt naar de prijsontwikkelingen van de laatste tijd dat het eigenlijk een onhoudbare situatie is. Maar er is niemand die het kan tegenhouden, ombuigen of het systeem kan aanpassen. We zullen ermee moeten leren leven, en uiteindelijk zal het "hopelijk" allemaal op zijn pootjes belanden.

Je hebt absoluut een interessant punt, ik zal hier eens iets meer onderzoek naar doen.

Populaire posts