Temperatuurdaling in de nacht van ons huis

Zoals ik reeds in deze blogpost van 26 november had aangetoond hebben we duidelijk het verschil kunnen merken tussen geen nieuwe kozijnen en wel nieuwe kozijnen. Nu zijn we bijna 2 maanden verder, is het nog steeds geen echte winter, maar wilde ik toch weer een update geven op dit front. Want het blijkt namelijk dat hoe kouder het wordt, hoe meer effect de kozijnen gaan hebben.

Nachtverlaging

In vergelijking met toen heb ik inmiddels al iets meer meetpunten en ook iets duidelijkere conclusies aangaande onze nachtverlaging. Laat ik eens de grafiek erbij pakken om het aan te tonen.

Temperatuurdaling in contrast met buitentemperatuur
Zoals je kunt zien zijn er aardig wat meetpunten bijgekomen en vooral in de regione 5 to 7 graden. Hier zie je dan ook een zeer grote spreiding, die gelukkig ook te verklaren is. Zoals iedereen weet zijn er nogal wat stormen geweest de afgelopen tijd en dat zien we ook meteen op onze temperatuurdaling. Nu zal je denken dat klopt, maar hoe is dat in relatie met ons huis? Wind is de grootste factor van temperatuurdaling bij ons in huis. Vooral als de wind uit het zuiden en noorden komt. Laat nu net de laatste tijd de wind vrijwel alleen uit het zuiden zijn gekomen. You get the picture. De punten die dus boven de rode lijn staan kan ik 1 op 1 terughalen met een zuidelijke wind. Zodra de wind uit het oosten of westen komt is de daling aanzienlijk minder. Hier ga ik overigens nog een andere blogpost aan wijden want ik ben toch wel erg benieuwd hoe zich dat in werkelijkheid verhoudt.

Resultaat tot nu toe

In mijn vorige blogpost was de grafiek op 2013/2014: y= -0,1875x + 4,4633 uitgekomen wat neerkwam op een verbetering van 42,50%.
Op dit moment staat de frafiek voor 2013/2014 op het volgende y= -0,1232x + 4,1416. Dat is dus wederom een verbetering. Laten we deze eens berekenen door 0,1232 te delen door 0,3261 wat neerkomt op 0,377798. Vervolgens doe je 1-0,377798 = 0,622202.
Dat is dus een verbetering van 62,22%

Conclusie

Naarmate het seizoen vordert gaat het percentage omhoog en dat is erg grappig om te zien. Positief, maar ook erg leuk. Daarnaast heb ik het al meerdere malen gemeld dat we het effect in comfort bij ons echt merken en dat we het daarom allemaal hebben gedaan. Nu nog even hopen dat de wind nu uit het oosten komt en kou brengt. Dat is goed voor de schaatsliefhebbers, maar ook voor onze grafiek!

Reacties

Anoniem zei…
Leuk zo,n tabelletje maar bij net geen 7 graden buitentemperatuur en dan nog 38 M3 gas verstoken zegt mij meer.

buitentemperatuur is niet zo heel interessant gaat om binnen en is hier nog niet lager geweest dan 16,5 graden uiteraard zonder verwarming.



Yelena Yeli zei…
Hier is het de laatste weken elke ochtend maar 15,5 graad.
Scheelt natuurlijk hoe oud je huis is, en waar je woont. In het zuidwesten hoef je vast minder te stoken dan wanneer je bv in Groningen of vlakbij het IJsselmeer woont.
Je moet natuurlijk ook de grootte van het huis meenemen. We hebben gemiddeld gezien niet al te veel verbruik voor de grootte van ons huis (145m2). Bovendien verwarmen we niet alleen de kamer, maar ook de bovenverdieping.
Exact. Allemaal randvoorwaardes :)
Hier is het erg koud binnen, de badkamer is nu rond de 12 graden met de verwarming aan. In de ruimtes waar we zitten proberen we 16 graden aan te houden, maar de hal bijvoorbeeld is rond de 10 graden. Brr
Ik kan niet wachten tot ik kan investeren om het huis comfortabeler te maken ;D
Anoniem zei…
Zeker hier wordt 125m2 verwarmd over 3 verdiepingen en er zijn hier altijd wel 3 personen in huis dus verwarmd.

En toch verbruiken wij nu slechts 50 % van wat jullie verbruiken,maar onze basis gasverbruik is altijd hoger (logisch 6 personen :)

Net meterstanden genoteerd en ons gasverbruik over de afgelopen 2 maanden is precies 100 M3 :)
Anoniem zei…
Dat is fris, nu maar hopen niet te koud wordt want is het niet meer aangenaam in je huis.
Oe dat is inderdaad frisjes ja. We hebben gelukkig nooit gehad dat we het niet warm kunnen stoken, alleen ja die verliezen he. Daar gaat het vooral in zitten.
Dat zijn nette aantallen ja, dat gaan wij niet redden nee. Wie weet in de toekomst als we de benedenverdieping hebben verbouwd :)
E. met 3kids zei…
Hier ook een geisoleerd huis, minimaal 16,5 graad als ik sochtend heel vroeg beneden ben. Lekker!
Maggie zei…
Mijn verwarming staat overdag op 18 graden, ik stook alleen in de woonkamer (met open keuken). Dus de gang, wc, badkamer en alles boven wordt niet verwarmd. In de woonkamer hangt ook de thermostaat. Om 21 uur zet ik de verwarming uit - dus op 0. En 's ochtends, rond half 7, is het dan ongeveer 15 graden. Nu ik het hele weekend weg was geweest, was het 14 graden.
Anoniem zei…
Overdag staat de thermostaat op 17° en voor mij is dat net goed. Mijn man vindt het dan zelfs al warm en loopt hier rond in zijn overhemd. 's Morgens, als ik opsta, duw ik de thermostaat op 17°, 's avonds rond 19 u zet ik hem terug op 15° en dat is dan de nachttemperatuur.
Als we overdag een groot deel van de dag niet thuis zijn, zet ik de thermostaat ook op 15°. Ons huis is vrij goed geïsoleerd sinds vorig jaar en dat merken we wel want de warmte blijft precies meer hangen en er valt geen koude op je. Voorbije maanden, 't is nu 's nachts wel nog niet echt koud geweest, is de thermostaat 's nachts nog niet aangesprongen dus is het altijd minstens 15° geweest.
Wij verwarmen enkel keuken, living en badkamer (ligt beneden) aangezien we toch geen thuiswonende kinderen meer hebben.liesbet
Anoniem zei…
22 graden met vloerverwarming de hele dag met de binnendeuren open, s nachts niet minder dan 21 graden omdat de thermostaat dan automatisch op 20 graden pas aanslaat maar dat wordt het nooit, om 5.30 uur springt de kachel weer aan om naar 22 te verwarmen. De slaapkamers op de eerste verdieping warmen op door warmte van de begane grond maar hebben hun eigen grote radiatoren voor lage temperaturen. Veel glas, dubbel geïsoleerd en de zon warmt de woning ook op en zomers blijft het juist koel. 16 graden? 12 graden? 10 graden? ben je mal? Ik werk nog geen 10 dagen per jaar om deze luxe verwarming te kunnen betalen en wellicht slechts een paar dagen per jaar om het verschil tussen 18 en 22 graden te kunnen betalen. Het is nog nooit 16 graden in dit huis geweest, misschien ooit 18 graden toen de verwarming in de winter niet aanstond gedurende 3 weken tijdens de nieuwbouw.
Nans zei…
Niet iedereen vind 22 graden een luxe he... Wat mij betreft zou het een straf zijn als het hier de hele dag zo warm was. 19 graden (of soms wat hoger of lager) vind ik net lekker. Anderen vinden een lagere temperatuur mosschien comfortabel. Hetis ook maar net oe goed je innerlijke kacheltje het doet en wat je gewend bent.
Anoniem zei…
Heerlijk joh 22 graden....zou wat graag in een warmer land leven, hele dag de deur open, geen verwarming nodig, net vakantie!
Anoniem zei…
@Bespaarzuinig: vloerverwarming is een heel andere verwarming dan met gewone radiators die vaak met 60 graden gestookt worden, deze veroorzaken verschil in temperatuur in een kamer of ruimte namelijk heet bij de radiator en koud dichter bij het raam en dat veroorzaakt luchtstroming of tocht. Bij vloerverwarming wordt de gehele vloer met een gelijke lage temperatuur verwarmd die uiteraard opstijgt en zijn er geen verschillen in temperatuur in de gehele ruimte. Dus het is overal 22 graden zonder hete of koude plekken. Ik zou altijd opteren voor vloerverwarming als ik kon kiezen. Maar desalniettemin de ideale temperatuur is nooit voor iedereen gelijk, de ideale temperatuur verdeling in een openbaar gebouw of kantoor stemt circa 80% van zijn bewoners tevreden de rest heeft het te koud of te warm.

Populaire posts