Financieel onafhankelijk, de weg er naar toe *Deel 2*

De laatste tijd ben ik op onderzoek gegaan hoe je jezelf financieel onafhankelijk kan maken, maar dat is nog niet zo makkelijk, want er zijn een heleboel interpretaties van financieel afhankelijk zijn. Laat ik eerst voor mezelf gaan vaststellen wat ik nu als financieel onafhankelijk zie. Vandaag dus deel 2!

Financieel onafhankelijk

In deel 1 heb ik proberen voor mezelf duidelijk te maken wat ik versta onder financieel onafhankelijk, maar zo makkelijk is dat nog niet. Ik kan er een hoop onder verstaan. Als ik dan ook teruglees zie ik eigenlijk dat er nog niets concreets staat.Laat ik het eens opsommen want zonder dat ik het duidelijk heb kan ik ook geen berekeningen maken natuurlijk.

Wat versta ik dan onder financieel onafhankelijk?

Ik heb een hoop gelezen en ook een hoop reacties van jullie kunnen lezen om zo mij beter te oriënteren wat dit nu precies inhoudt. Ik heb voor mezelf gesteld dat ik kan leven zonder werk en kan rond komen van rentenieren. Om daar verder zaken aan op te hangen heb ik er een aantal doelen van proberen te maken om het iets concreter te maken.

- Hypotheek afgelost

- Kunnen leven van 25% van ons gezamenlijke inkomen (alle kosten)
- Ruimte hebben om 2x per jaar op reis te kunnen gaan
- Minimaal X bedrag rente per maand

Dat zijn wat concretere doelen maar natuurlijk nog niet uitgesplitst in kosten, maar gelukkig heb ik al enkele zaken al uitgerekend of bekeken hoe we die het beste kunnen aanpakken om zo rond ons pensioen (of beter gezegd, hoe eerder hoe beter natuurlijk.


Het plan voor de berekening.

Zo heb ik hier al berekend hoeveel de hypotheek mij in totaal gaat kosten. Vanuit daar kunnen we door op het percentage wat ik al hier heb berekend hoeveel procent van ons inkomen we kwijt zijn aan leven. Dan komen we bij het reizen, wat ik natuurlijk ook bij hou hoeveel geld dat kost en we een gemiddelde kunnen geven dat we per jaar uitgeven. 
Maar dan de rente per maand. Hoeveel zullen we minimaal nodig hebben om bovenstaande mogelijk te kunnen maken zonder een inkomen. Dat hoop ik te kunnen uitrekenen. Maar wordt nog een aardig klusje om te doen. Ik hoop daar aankomend weekend echt even voor te gaan zitten om een aantal bedragen te kunnen noemen.

Deel 3

In deel 3 hoop ik dan inzichtelijk te hebben hoeveel geld wij dan dienen te hebben geïnvesteerd om uberhaubt na te kunnen gaan denken over rentenieren en dus naar dat bedrag te gaan werken. En vooral ook een meerjarenplan hiervan te maken om hiernaar toe te kunnen werken. 
Het zal een hoop rekenwerk worden, maar ik ben wel erg benieuwd of het een haalbaar plan is, of een totaal onrealistisch bedrag. We zullen het zien!

Reacties

Petra zei…
Je lettertype is heel klein, vanaf de derde paragraaf. Zelfs voor mijn relatief jonge ogen is het moeilijk te lezen...
Petra zei…
In de Verenigde Staten werken ze met de Safe Withdrawal Rate of SWR. Als je je geld deels belegt (wat gemiddeld zo'n 8% groei per jaar op zou moeten leveren), dan zou je per jaar 3% van je geld kunnen opmaken en dan zou het vanzelf weer aan moeten groeien, en zo voor een levenslang inkomen moeten zorgen. (Bovendien, als je elk jaar maar 3% van je geld uitgeeft, doe je er in ieder geval al meer dan 33 jaar mee!).

Als je dus wil weten hoeveel geld je nodig hebt, doe dan wat je nodig hebt per jaar maal 33.
Fixed! Raar, want toen ik het typte was het helemaal normaal :P Tnx voor de melding.
Haha, Ja maar 8% groei is toch wel erg optimistisch om te kunnen behalen.
Petra zei…
Klopt. In het verleden klopte dit wel in de VS (tenminste, de gemiddelde groei van aandelen is 8% per jaar geweest).

Stel dat de inflatie 2% is, dan heb je aan 5% groei per jaar genoeg, dat haal je op dit moment misschien niet op een 100% veilige manier (deposito's geven maximaal zo'n 3,5%), maar over een paar jaar is dat misschien weer gemakkelijk te halen. Ach ja. Het is ook nooit 100% zeker natuurlijk, je kunt altijd scenario's bedenken waarin het mis gaat.
Anoniem zei…
Volgens mij is dit onmogelijk :s (mijn mening), leven op 25% van je huidig inkomen is toch echt weinig ...
Anoniem zei…
Voor Nederland is dat inderdaad erg weinig, je zult het niet redden zonder af en toe een zakcentje te verdienen. In Nederland ben je sowieso afhankelijk van de belastingdienst want belasting betalen zul je al is het weinig als je bijvoorbeeld geen salaris als werknemer verdienen moet. Ik verwacht een karige levensstijl in combinatie met inkomsten uit huur (2de huis of bovenverdieping van je eigen huis). Stroom, water, riool en een beetje gas heb je toch nodig in dit kikkerlandje want de hele dag in een hangmat liggen is er hier nu eenmaal niet bij. Een nomaden bestaan is ook lastig in Nederland, alles is aan regeltje gebonden probeer maar eens een caravan ergens te parkeren om te overnachten zonder dat je op een camping gaat staan. Nomaden bestaan in Spanje? Misschien wel maar als je oud geworden bent en hulpbehoevend wordt ja dan kan je toch weer beter in Nederland zijn. Gezien je inkomsten zou een advies kunnen zijn: verhoog je inkomsten nu meteen zodat je je doel sneller kunt bereiken. Toch?
Ik ben heel benieuwd waar je op uit komt!

Populaire posts