De invloed van wind op temperatuur daling in huis

In navolging van mijn blogpost van gisteren over de temperatuurdaling heb ik kracht bij daad gezet door ook meteen de gemiddelde temperatuurdaling per windrichting uit te zoeken. Deze noteerde ik al, maar ik moet zeggen dat de uitkomsten mij toch enigszins verraste.

Overzicht

Zoals altijd eerst een overzichtsplaatje van de winters 2012/2013 en 2013/2014 tot nu toe. 
Gemiddelde temperatuurdaling in huis in relatie tot alle windkrachten
Links kan je de afname van temperatuur lezen na de plaatsing van de kozijnen en rechts is voor de nieuwe kozijnen. Enige wat er wel bij gezegd moet worden is dat 2012/2013 natuurlijk een volledig seizoen is met een groter temperatuurverschil. Maar dan nog zijn de verschillen aanzienlijk. Gemiddeld genomen is de afname van temperatuur 2,5 graad afgenomen. Bovendien kan je ook duidelijk zien aan de linkerkant dat de koudste periodes ook meteen ervoor zorgde dat dit de grootste afname was van de temperatuur in huis. Waar dit seizoen dit niet 1 op 1 te herleiden is.

Windrichting

Wat wel opvallend is, is het feit dat in 2012/2013 de minste temperatuurafname kwam uit het Z, ZW of W. Maar dat dit in dit seizoen is veranderd naar ZO, OZO of WZW. Waarschijnlijk heeft dit toch ermee te maken dat er nu andere punten in ons huis als minder isolerend gezien kunnen worden en daar nu als zwakte punt naar voren komen. Vooral ZO is opvallend, omdat dit 1 van de grootste pijnpunten waren en nu niet meer. Ik heb daarom ook de grafiek verder verkleind met windkrachten 3,4 en 5 wat het meest normale is in Nederland om grote pieken eruit te krijgen. Dan ziet het overzicht er als volgt uit.

Gemiddelde temperatuurdaling bij windkracht 3,4 en 5

Windkracht 3,4 en 5

Nog steeds is bijna 1 op 1 te herleiden dat in seizoen 2012/2013 de windrichting en temperatuurafname in directe relatie stond tot de temperatuur. Waar in 2013/2014 zelfs 1 van de koudste periodes tot nu toe tot 1 van de minste afname in temperatuur heeft geresulteerd. Onze pijnpunten liggen tot op heden dus uit het NNO en ONO wat opvallend is, want ik ging er altijd vanuit dat het zuiden ons pijnpunt was.

Conclusie

Interessante materie en dit ga ik dan ook zeker bijhouden tot het stookseizoen voorbij is en misschien iets meer berekening uitzoeken hoe het komt dat dit het oosten blijkbaar erger is dan het zuiden. Misschien om de temperatuur (oostenwind in de winter staat gelijk aan kou) of toch een isolatielek. Feit blijft dat ons huis veel minder warmte kwijtraakt in relatie tot vorig seizoen ongeacht de temperatuur die nu dik 3 graden warmer is buiten.

Ik hou jullie op de hoogte!

Reacties

Wij moeten echt de luiken dicht doen als er een oostenwind is.
Anoniem zei…
vergelijk kun je pas doen als weersomstandigheden zelfde is en als het in januari 2014 26 graden warmer is dan in 2013 in die periode is dat een vergelijk van niks en doet een beetje wind ook niet veel voor een woning.
Anoniem zei…
Op mindergas.nl kun je heel mooi de gasmeterstand laten corrigeren met weersinvloeden door middel van graaddagen. Als je het langere tijd bijhoudt geeft het volgens mij echt een goed beeld.
Groetjes Sony
Yelena Yeli zei…
Dat de pijnpunten bij oostenwind en noordenwind liggen is niet gek. Die wind is juist het koudst.

Wat hier nogal scheelt in verwarmingskosten is om de gordijnen bij de lange ramen in de wintermaanden vaak dicht te hebben. Daar komt een boel kou vanaf. Het is soms wat donker, maar het voel wel een stuk comfortabeler.
En in de avond leg ik de dichte gordijnen op de vensterbank. Op deze manier gaat er niet teveel warmte verloren richting de ramen. De gordijnen hangen half boven de radiatoren.
Ri zei…
U heeft een bijzondere hobby ;)
Ach.... Er zijn ergere dingen toch :P
Daar hou ik het inderdaad ook bij ja :) Maar ik was erg benieuwd naar de windinvloeden zelf.
Ligt eraan. Het kan wel aantonen of je warmtelekken op een bepaalde plek hebt in je huis. Als het enorm afwijkt op een windrichting ten op zichtte van een andere kan je gaten hebben in je isolatie of juist isolatie missen.
Klopt. Dat heeft ook zeker invloed erop. Gordijnen zorgen er zeker voor dat de warmte makkelijker binnen blijft.

Populaire posts