Q1 2021 - Persoonlijke Savingsrate

Ook voor de persoonlijke Savingsrate is het kwartaal weer voorbij en dat betekent dat we weer naar de resultaten kunnen kijken van de eerste drie maanden. Laten we het overzicht erbij pakken.

Let op, dit is alleen mijn eigen bankrekening en laat de gezamenlijke rekening en/of andere zaken buiten beschouwing, houdt ook geen rekening met pensioen of andere zaken. Puur inkomsten op bankrekening en uitgaven.

Q1 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q1 vs Q4

De eerste drie maanden van het jaar waren niet bijzonder te noemen. Er wijzigde niets aan de inkomstenkant en ook niet veel aan de uitgaven kant. Op één ding na. Namelijk mijn hogere inleg in indexbeleggen. Dat zie je al terug in Februari en in Maart zie je dat ik de inhaalslag heb gemaakt om de “vergeten” inleg heb gecompenseerd. Als gevolg hiervan zijn we weer bij met de uitgaven en krijg je hierdoor ook een mooie SR van boven de 100%. Deze is natuurlijk niet helemaal eerlijk en daarom heb ik vorig kwartaal al de “SR + betaal” kolom toegevoegd om een accuratere SR te kunnen voorspellen. Het resultaat is dat de SR consequent boven de 60% zit en daar ben ik eigenlijk wel erg tevreden mee als dit zich zo doorzet voor de rest van het jaar, alhoewel mijn ambitie is om deze naar 65% te brengen en te houden. Dit lukt nu nog goed omdat mijn betaalrekening behoorlijk gespekt was zonder dat ik geld van mijn spaarrekening hoef over te brengen, maar ook daar komt binnenkort een einde aan. Deze eerste drie maanden van 2021 waren hierdoor voor mijn persoonlijke spaarrekening erg saai. Maar goed, saai is goed in de wereld van FO.

Blik naar Q2

Vooruitkijkend naar Q2 zijn er wel weer interessantere mutaties die eraan komen. Zo zal in april de bonus uitbetaling worden gedaan en de salarisverhoging ook weer mee worden genomen. Beide zullen ervoor zorgen dat de betaalrekening, wederom, gespekt zal gaan worden en ik in april dan ook zeker niet verwacht dat ik de extra inleg in indexbeleggen van de spaarrekening hoef te halen. Zeker gezien er geen grote uitgaven gepland zijn.

In mei leggen alle vogels een ei, en in ons, en waarschijnlijk in veel gevallen, wordt het vakantiegeld ook uitbetaald. En je raad het al, net als voor de bonusuitbetaling, heb ik geen bestemming voor dit geld en zal dit ook gebruikt gaan worden om de hogere inleg in indexbeleggen van te gaan bekostigen. 

In juni is de pret op en zullen we de rest van het jaar geen wijzigingen meer zien in inkomen. En vanaf deze maand is het dan ook de vraag tot wanneer de betaalrekening niet gevuld hoeft te gaan worden. Voor de SR is dit nogal bepalend omdat zodra je geld van je spaarrekening afhaalt het natuurlijk als negatief percentage de boeken in gaat. Ik zal daar dus nog iets voor moeten bedenken gezien het een mutatie is binnen dezelfde categorie. Feitelijk veranderd er dan ook niet zoveel. Nog maar eens stof om over na te denken hoe we daarmee omgaan in de excel. Ik heb nog even om daar een gepaste oplossing voor te bedenken. 

Q2 ziet er in ieder geval rooskleurig uit en ik denk dat vele met mij uitkijken naar de hogere temperaturen om lekker in de tuin te zitten en ervan te genieten!

Hoe zag jullie SR eruit in het eerste kwartaal?


Q1 2021 gerelateerde posts

Q1 2021 - Autokosten

Q1 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q1 2021 - Huishoudboekje

Q1 2021 - Energiekosten

Q1 2021 - Beleggingen

Reacties

 1. Januari was duur (door het plaatsen van 3 dakramen), maar in het eerste kwartaal kwamen we toch uit op gemiddeld 31%. Inclusief mijn beschikbare-premiepensioen. Niet slecht, omdat we ook aan de zolderverbouwing zijn begonnen. Het tweede kwartaal zal dan ook stukken slechter zijn, want de zolderverbouwing gaat ongeveer 10.000 EUR kosten en voornamelijk mei uitgegeven worden.
  Vakantiegeld krijg ik maandelijks, Lieftallige Echtgenote krijgt het wel in mei. En ergens krijgen we ook geld terug van de kinderopvang omdat deze lange tijd gesloten was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je een goed punt Geldsnor. De kinderopvang teruggave...... Ik heb daar inderdaad nog niets van gehoord..... Maar dat is inderdaad ook nog een leuke teruggave.... Alleen niet voor dit overzicht gezien dat binnenkomt op de gezamenlijke rekening ;-)

   Verwijderen
  2. Bij mij is alles van toepassing op onze gezamenlijke rekening, vanaf daar wordt eventueel geld weer gedistribueerd aan onze eigen rekeningen. We zijn getrouwd (onder huwelijkse voorwaarden) en hebben al onze bezittingen en dergelijke allemaal keurig gecategoriseerd en op een rijtje. Op "mijn" rekening komt alleen mijn "zakgeld" binnen (wat linea recta belegd wordt en juist niet in de boeken voorkomt).

   Verwijderen
  3. Ah ja, nee wij doen dat niet zo. Salaris komt binnen op onze eigen rekening en we leggen allebei hetzelfde bedrag in op de gezamenlijke rekening en betalen daar dan weer alle rekeningen/lasten etc vanaf. Voor ons werkt dit het beste in overzicht bewaren. Zoveel mensen, zoveel wensen ;-)

   Verwijderen
  4. Overigens, voor wat betreft de kinderopvan-teruggaaf: volgens de SVB wordt dit pas terugbetaald als ook de BSO weer open gaat. Dit omdat het schijnbaar niet mogelijk (of makkelijk is) om dit op te splitsen. Hier kan ik me iets bij voorstellen omdat sommige organisaties zowel BSO als kinderopvang regelen. Dus dat gaat nog wel even duren...

   Verwijderen
  5. Ach ja, dat zei dan maar even zo. Ik zie het als een bonus dat we dat geld terugkrijgen, ik zie wel wanneer dat is.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts