Q1 2021 - Beleggingen

Het is alweer de laatste blogpost van deze kwartaalupdate en traditioneel is deze voor de beleggingen, want hoe staan we ervoor? Op naar de cijfers.Q1 vs Q4
Het gaat hard.... Heel hard en ook nog eens de juiste kant op want de cijfers liegen er niet om. De beurs blijft maar omhoog schieten en dat is ook te zien aan hoe de blauwe lijn zich steeds meer begint te verwijderen van de oranje lijn. Inmiddels is het dan ook zo dat we de 150.000 euro in waarde zijn gepasseerd, en dat is ook stiekem waar ik op hoopte in mijn vorige update. Ze zeggen niet voor niets de eerste 100.000 duurt het langst, daarna gaat het sneller en sneller en dat effect lijken wij ook te pakken te hebben. Mij hoor je dan ook zeker niet klagen over de resultaten van de beleggingen. 
Wat is er verder veranderd? De inleg is sinds begin dit jaar aangepast. Dit verklaard ook de knik omhoog in de oranje lijn van 2000 euro inleg naar 3000 euro inleg per maand. Hiermee hoop ik aan het einde van het jaar ons cash vermogen verlaagd te hebben, hoewel door corona nu onze uitgaven dusdanig laag zijn dat we zelfs met deze inleg 100 euro overhouden zoal terug te zien was in ons huishoudboekje update. Dit is dan nog exclusief bonus uitbetalingen, belastingteruggave, kinderopvang terugbetaling en andere extratjes..... Ik vermoed dan ook dat het dit jaar wederom niet gaat lukken, tenzij corona weg zal zijn. Of dat er natuurlijk een enorme beursdip komt.... want ja ook daar sta ik in de startblokken om dan extra in te leggen. In ieder geval was dit een lekkere beleggingsupdate!

Vooruitblik naar Q2
Wat staat ons te wachten? Vorig kwartaal voorspelde ik al dat in Q1 geen dip te verwachten was en dat is ook uitgekomen. Maar Q2 dan? Nee ook hier verwacht ik geen dip. Op zijn vroegst zal dat in Q4 pas kunnen plaatsvinden want tot die tijd zullen alle maatregelen nog wel in stand gehouden worden. En zoals het betaamd is niet de hele economie meteen op zijn kop als de overheid de kraan dichtdraait, want ze zullen dit ook niet met de pleistermethode doen, maar net zoals met alles, langzaam afbouwen. Dit zal een wereldwijd fenomeen zijn (voor de westerse landen dan, want die liggen voorop met vaccinaties) en de vraag is wat er dan gebeurd...... Worden alle spaartegoeden omgezet naar consumptie? Stijgt de rente? Of zien we dan pas het effect van corona? Het kan net zo goed pas in 2022 gaan plaatsvinden, of totaal niet! Wie zal het zeggen. Ondertussen blijf ik netjes inleggen op maandelijkse basis en voel ik mij prima bij de 3000 euro inleg, wat natuurlijk, en ik ben mij daar bewust van, een idioot groot bedrag is dat maandelijks richting de beurs vloeit.....

Hoe gaat het met jullie beleggingen?


 Q1 2021 gerelateerde posts

Q1 2021 - Autokosten

Q1 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q1 2021 - Huishoudboekje

Q1 2021 - Energiekosten

Q1 2021 - Beleggingen

Reacties

 1. De laatste zin in je artikel vond ik de belangrijkste. Iedere maand €3000 inleggen in aandelen is bizar veel! Er zijn voldoende huishoudens die dit niet eens samen netto verdienen. Goed dat je je daarvan bewust bent dus.

  Onze aanselen stijgen ook maar door. Ondanks de all time highs zijn de beurzen niet heel veel duurder geworden, ze lopen vooral vooruit op economisch goede tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat besef is inderdaad aanwezig en ben ik mij ook zeer zeker van bewust. Het is een luxe positie van waaruit wij ons bewegen en daar zijn we trots op dat we dat hebben weten te bereiken.

   Verwijderen
 2. Beurzen kijken vooruit. In principe kijken ze dus niet naar het verleden. Dus toekomstige vooruitzichten zijn goed. Tijdens de coronadip (ja, die hele week) was men even in paniek, maar daarna was er duidelijk de realisatie dat de toekomst "gewoon goed" zal zijn.
  De vraag is wel of en hoe de economie fundamenteel anders zal zijn. Peak Oil ligt wel achter ons, Peak Gas nog niet. Gaan we structureel thuiswerken, structureel meer zelf koken en minder vliegen etc.?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is koffiedik kijken natuurlijk. Maar ooit zal er zeker weer een dip plaatsvinden, de vraag is alleen wanneer en vooral ook waardoor.

   Verwijderen
  2. En tot welk niveau. Op het dieptepunt van de markt in 2020, toen de koersen klapten van 629 naar 404 in 4 weken tijd, lag de koers van de AEX gelijk tov. begin 2016. Heel lang "geld aan de kant" houden in afwachting van een dip kan in zulks geval zomaar betekenen dat de bodem van de toekomst ligt op het niveau van de top van nu. Alleen wel dat diegene die wachtte op de dip wel 4 jaar lang dividend heeft gemist.

   Verwijderen
  3. Je hebt helemaal gelijk, maar mijn cash reserves liggen op een dusdanig niveau dat de hoeveelheid geld wat ik opzij heb gelegd nou niet al te veel meer uitmaakt of ik wel of niet dividend erop heb gekregen. Wellicht niet de meest slimme optie of meest economische, maar gevoelsmatig is dit in mijn geval wel de beste.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts