Schulden in Nederland en de wereld, wanneer komt de rekening?

 De staatsschuld van Nederland zal in 2021 stijgen naar 502 miljard euro. Een ongekend hoog bedrag dat stijgt naar 61% van het BBP, volledig door de extra uitgaven door corona. De stijging is opmerkelijk want Nederland ging jaren omlaag met de staatsschuld. Dit is ook de reden waarom we nu in staat zijn om de hogere lasten te kunnen betalen zonder dat het echt effect heeft op ons land. We kunnen de lasten dragen. Maar ergens komt er toch de rekening.

Schulden in Nederland en de wereld, wanneer komt de rekening?


Betalen zullen we
De vraag is alleen wanneer en vooral wie deze rekening zal gaan betalen, het simpele antwoord is, wij allemaal. Alleen niemand weet nog, hoe, deze terugbetaald moet gaan worden. Niemand zag natuurlijk Corona in de lucht hangen, maar wel waren er indicaties en plannen om ons belastingstelsel te gaan veranderen.
In de voorstellen staat, en lees je ook terug in veel andere documenten van de overheid, dat er genoeg belasting wordt geheven op inkomen, en dat inkomen juist minder belast moet gaan worden. Dit is alleen mogelijk als ergens anders er meer wordt belast. In dezelfde documenten wordt er erg vaak gesproken over het vermogen zwaarder te gaan belasten, want dit wordt, in vergelijking met andere landen, minder zwaar belast. 
Hieronder valt ook het bezit van een eigen woning, en dat werd ook deze maand duidelijk met de proefballon die de Nederlandse Bank opwierp om een eigen huis ook te gaan belasten als vermogen. Hier wordt ook over gesproken in de hervormingsplannen, en zoals wel vaker, hoe meer je het ergens leest, hoe vaker het realiteit gaat worden. Een verandering zit dus zeker in de lucht en voor een aspirant FO persoon is dat simpelweg slecht nieuws.

Geld moet rollen
De plannen zoals ze overal staan zijn gestaafd op één doel, geld moet rollen, en dat staat haaks op een FIRE plan, waarin besparen en zo min mogelijk geld uitgeven kern van de tactiek is. De vraag is dan ook hoe dit zich gaat uitpakken de komende jaren en waar we rekening mee moeten gaan houden. Ik ben er in ieder geval benieuwd naar.

Schuld op de wereld
In verhouding tot de totale schuld op de wereld is Nederland “bescheiden”. Wereldwijd is er per 2019 247.000 miljard! Dat is nog zonder de corona bestrijding erbij....  Ongelooflijke getallen al zeg ik het zelf.

Aandelen wereldwijd
Maar ook dit staat weer in het niets ten op zichtte van hoeveel geld er in investeringen is gestoken. Want dit is 1200.000 miljard dollar. Geld lijkt wel geen issue te zijn op onze wereld ook al stijgt onze schuld sterk het afgelopen jaar, lijkt de aandelenmarkt nog harder te stijgen. Dit komt gedeeltelijk omdat het geld dat nu in de economie wordt gepompt direct op de aandelen markt eindigt. Waardoor we de aandelen nu ook zo hard zien stijgen. De grote hamvraag is dan ook, wanneer stoppen we weer met geld erbij drukken in deze getale..... En wat gebeurd er vervolgens met de economie.

2021
De verwachting, en hoop, is dat de wereldbanken ervoor kiezen langzaam af te bouwen met de steun, en hierdoor de klap geleidelijk kunnen laten bezinken. Ik ben bang dat het zonder meer stop zetten van alle steun een catastrophe gaat worden in de wereldwijde economie. En dat zullen ze bij de wereldbanken ook wel door hebben. Daarnaast geldt, dat als de economie nu wel eerder klapt (in Amerika zie je alweer de banen generator sputteren) veel middelen hebben ze niet meer en dan is het nog maar afwachten wat er allemaal gaat gebeuren. Spannende tijden.

Meer lokaal zal er voorlopig ook niet veel duidelijker worden waar het naartoe gaat om de schulden in te perken of om vermogen meer te belasten. Eerst volgende de verkiezingen, waarna, afhankelijk van de verkiezing, de lange ronde tafel dans gaat plaatsvinden wie waar mag zitten. En het zal mij niet verbazen als het dit jaar een lastig verhaal gaat worden. Dit houdt ook in dat we nog wel aardig lang in de onzekerheid kunnen zitten wat er gaat gebeuren voor de belastingen. Vermoedelijk zullen we nog wel de nodige proefballonetjes gaan zien voor of net na de verkiezingen om te pollen hoe iedereen reageert op bepaalde zaken. 
Ook hier zal 2021 weer een interessant jaar worden.

Reacties

 1. Mijn twee centjes: Ik vind het allemaal heel ingewikkeld. De schulden nemen inderdaad met rasse schreden toe, maar de inflatie en rentetarieven blijven vooralsnog laag. Ik moet hierbij denken aan wat ik Dave Ramsey wel eens hoor zeggen: "The borrower is slave to the lender". De geldverstrekkers verkrijgen dus meer invloed over de geldleners.
  Kijk je naar de beurs, dan zie je zoals je al schrijft dat veel particulieren extra geld in de aandelen hebben gestopt (investeren is een vorm van lenen vind ik), en daardoor dus meer invloed verkrijgen op de beursgenoteerde bedrijven.
  Tegelijk heeft de ECB veel obligaten opgekocht, en daarmee meer invloed op de Europese banken (en landen?) gekregen.
  Daarnaast hebben de banken n.a.v. de vorige crisis enorme buffers aan moeten leggen van diezelfde ECB, die ze nu deels mogen gebruiken om leningen te verstrekken.
  Hoe je dat verder zou moeten duiden? Ik heb werkelijk geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Ik hou het in ieder geval nauwlettend in de gaten.

   Verwijderen
 2. Ik weet zo net nog niet of de rekening ooit betaald moet worden (als je naar Nederland kijkt). Nederland leent nu geld en krijgt daar voor betaald (de rente is namelijk negatief). Dat is het grote voordeel van Nederland op dit moment. In theorie zou Nederland geen staatsschuld meer hoeven hebben als alles wordt geherfinancierd met de huidige negatieve rente. Niet dat het ooit gaat gebeuren.

  Ik voorzie ook een neergang van de economie zodra overheidssteun wordt opgeheven. De echte klappen moeten en gaan pas komen zodra iedereen zijn eigen broek weer omhoog moeten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik verwacht dat een groot deel van de schulden wordt kwijt gescholden

   Verwijderen
  2. Inderdaad, de klappen komen nog zeker. Maar ik ben het ook eens met Anoniem, een hoop schulden zullen ook kwijtgescholden gaan worden. Maar dan nog geldt ergens moet dit weer terugverdiend worden......

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts