Bufferpotje 2021

 Elk jaar kijk ik stiekem om ik toch niet nog wat spaardoelen kan opleuken of verbeteren om een comfortabele buffer op te vangen. Zo ook dit jaar. Maar hoe zat het ook alweer? En waar was ik vorig jaar op uitgekomen? Dat lees je terug in bufferpotjes 2020.

Bufferpotje 2021
2021

Voor 2021 wil ik het nagenoeg hetzelfde aanpakken als in 2020. Er zijn geen grote wijzigingen dit jaar gepland en dat houdt in dat de potjes voor dit jaar gelijk zullen zijn aan de potjes van vorig jaar. Een makkelijk jaar is ook wel eens fijn ;-).

We zetten ze op een rij:

Gezamenlijk
Buffer —>15.000 euro (huidige stand: 15.001 euro)
Onderhoud auto —> vullen tot 1000 euro (huidige stand: 958 euro)
Extra hypotheekaflossing —> vullen tot 10725 (huidige stand: 7875,97 euro)

Persoonlijk
Zorgverzekering 2021 —> vullen tot 1200 euro (huidige stand: 100 euro)
Beurscrash potje —> vullen tot ? (Huidige stand: 13.000 euro)
Hypotheekaflossing 2020 —> vullen tot 3000 (huidige stand 250 euro)

Behaald

En er is meteen goed nieuws te noemen, want de buffer die we vorig jaar hebben verhoogd van 10.000 naar 15.000 euro is nog steeds goed gevuld. We hebben er afgelopen jaar niets uit hoeven te halen en hebben het beetje rente dat er nog wordt gegeven ook netjes laten staan. Hier hoeven we dit jaar dan ook verder niets aan te doen, tenzij we er natuurlijk geld uit pakken. Echter verwacht ik dat niet. Zeker omdat de betaalrekening ook nog goed gespekt is om de eerste klappen op te vangen. 

Voor onszelf is de buffer van 15.000 voldoende. Toen ik de Nibud bufferberekenaar uitvoerde kwam er een bedrag uit van 40.000 euro..... Dat vind ik toch te gortig om als “buffer-potje” te hebben staan en ook totaal onnodig vanwege de andere liquide middelen die wij bezitten, zoals ik al heb gemeld in onze nettowaarde. Dit potje is dan ook alleen bedoeld om zaken te kunnen vervangen wanneer nodig vanuit onze gezamenlijke rekening zonder dat we er over na hoeven te denken en/of zelf geld hoeven bij te leggen vanuit onze privé middelen. Een soort bv spaarrekening maar dan voor ons huishouden.

In progress

Dan zijn er ook nog 4 potjes die in progress zijn om te worden gevuld. Hierbij zijn er twee (de persoonlijke) potjes die automatisch zich vullen en waar elke maand 1/12de deel automatisch naartoe wordt getransporteerd. Deze zijn feitelijk geen potjes waar ik ook maar over na hoef te denken.

Voor de gezamenlijke bestaan de potten uit auto onderhoud en extra hypotheekaflossing. Aangaande de auto wordt er elke maand 100 euro ingelegd en ben ik binnenkort weer aan de beurt voor de beurt (ja ik maakte de woordspeling echt ;-) ). En dat zal er weer voor zorgen dat de pot vanzelf slinkt. Ik heb werkelijk waar geen idee aan welk bedrag ik moet gaan denken, maar ergens heb ik in mijn achterhoofd dat het een dure gaat worden dit jaar. Dan kan het alleen maar meevallen. Ik hoop in ieder geval wel dat de pot afdoende is voor dit jaar, maar je weet het nooit met auto’s.

Voor de hypotheekaflossing werken we met een “mini” sneeuwbal die sinds 2010 aan het rollen is. Ik heb in 2018 over hoe het werkt een mooie blogpost gewijd hoe wij van onze hypotheek afkomen. En dat plan is nog steeds in motion. Dit jaar houdt dit in dat we 2850 euro in moeten leggen in de pot om aan het einde van het jaar 1500 euro eruit te kunnen halen voor de extra aflossing bovenop de aflossing die we zelf doen. Vorig jaar kregen we voor het eerst geld terug bij de belastingaangifte vanwege de inleg in de 3de pijler van het pensioen. En dat hebben we dit jaar natuurlijk weer gedaan! Met als gevolg dat we dit jaar ook weer geld zullen gaan terugkrijgen. En dat geld gaan we aanwenden om dit potje weer mee te vullen. Het cirkeltje is weer rond :)

Wat moeten we ermee?

En dan de laatste categorie. Na de beurscrash van Maart 2020 was ik er heilig van overtuigd dat het in 2020 nog een keer zou gaan gebeuren. Een potje werd gemaakt om snel in te kunnen springen op eventuele correcties op de markt. Want die zouden best gebeuren met alle bedrijven die op omvallen zouden staan. Maar het gebeurde niet. Sterker nog we eindigen met een bijna all time high op de beurs...... Er is een record aantal bedrijven die juist NIET failliet gingen. Het was totaal niet het scenario was ik van te voren had gedacht. Gelukkig heb ik in Maart wel extra ingelegd op de beurs, waarmee ik niet alle hoop op dit potje had gevestigd.

Echter het potje is nog aardig gevuld en ik ben er ook nog steeds van overtuigd dat de beurs ergens gaat opblazen, dat doet het namelijk altijd, de vraag is alleen wanneer? Ik verwacht in 2021 nog steeds dat de steun een tijdje aanblijft voor de bedrijven, maar afhankelijk hoe de overheid ermee om zal gaan, pleister eraf, of langzaam aan afbouwen. Bepaald wel hoe dit scenario gaat lopen. Niet alleen in Nederland natuurlijk, maar over de hele wereld. Het kan niet anders dat er bedrijven nu kunstmatig in leven worden gehouden en dat het ergens moet gaan klappen, maar de vraag is of dit in 2021 gaat gebeuren...... Ik weet het niet. Ik vermoed van wel, maar dat zei ik ook in 2020............ 

Het potje laat ik wel in tact, maar ik weet niet zo goed voor hoe lang. Het lijkt er nu op dat ik het maar gewoon even laat staan en als noodfonds gebruik. Sowieso moet ik nog een tactiek gebruiken om iets meer naar de beurs te gaan brengen, maar goed de vraag is welke tactiek ik hiervoor ga gebruiken. Dat is ook nog een mooie blogpost ergens :-)

2021 wordt een saai jaar qua bufferpotjes in ieder geval!

Hoe staat het ervoor bij jullie met de bufferpotjes?

Reacties

 1. De beurskoersen verbazen mij ook. Ik vergelijk het wel met de beurscrash van 1930. De koersen bleven stijgen en stijgen en opeens was het over.
  Ik verwacht de klap komende zomer. De ECB en geld machines gaan verder met het creëren van een bubbel.
  De bitcoin daalt nu. Is dat vanwege Biden?
  Wanneer komt de crash?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen idee of het volgende zomer al is, maar ergens verwacht ik zeker klappen. Alles valt of staat bij hoe de centrale banken en overheden de ondersteuning gaan afbouwen.

   Verwijderen
 2. Heerlijk om te lezen, ook het advies van 'Opnieuw Beginnen' Hier boven. We hebben een buffer voor als ze geen werk meer zouden hebben van 10.000 euro.Daarnaast nog 8 andere potjes voor de auto, het huis, de kinderen, aflossen etc. Ik vind het een leuk onderwerp. Omdat we waarschijnlijk nog wel even in corona tijden blijven leven, wik ik eigenlijk zoveel mogelijk sparen de komende periode en dan straks lekker op vakantie als het weer kan. Van uiteraard ons vakantiepotje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, mooi streven! Maar let wel op, je zal niet de enige zijn die op vakantie wil net nadat dingen soepeler worden.... Dat zal betekenen, hogere prijzen en minder aanbod...... Ik wacht de eerste golf vakantiegangers zeker dan ook nog even af en ga wel als het weer wat rustiger wordt.

   Verwijderen
 3. Mag ik vragen waarom je het geld voor de extra aflossing spaart, en dan aan het eind van het jaar aflost? Waarom niet direct aflossen? Dit scheelt direct in de lasten, ipv. jaarlijks?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoonte, zit verder geen diepere gedachte achter. Je hebt ook gelijk op dat punt, maar vind het zo ook wel prettig, en makkelijk administratief te verwerken.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts