Verwachte uitgaven in november en december 2020

 November en december zijn traditioneel de duurste maanden van het jaar in huize Luxe of Zuinig. Van sinterklaas inkopen tot kerstboodschappen (want ja, we staan ook graag in de keuken). Het kan niet op in deze maanden. Maar 2020 is een “raar” jaar. En de vraag is dan ook hoe het dit jaar zal gaan uitpakken. Een korte voorspelling naar de toekomst toe.

Verwachte uitgaven in november en december 2020

November 2020

In november kijken wij altijd al een beetje vooruit naar de december maand. Van het plannen waar, wanneer en hoe vaak we sinterklaas bijv vieren. Tot het schikken met de familie welke kerstdag voor wie is. Een plaatje die denk ik in iedere familie wel plaatsvindt en een behoorlijke puzzel kan zijn. Gelukkig komen we er altijd wel uit, of smokkelen we met de dagen ;-). Één ding is zeker, we gaan zeker sinterklaas en kerst vieren, zei het in “kleinere” vorm.

Echter als onderdeel hiervan zijn we ook al kadotjes aan het sparen, vaak gebeurd dit zelfs al eerder, zodat we niet alles in november/december hoeven te kopen en toch een leuk kadotje hebben voor de familieleden. Dit scheelt in de kosten en je hebt ook geen tijdsdruk, want je koopt het zodra je er tegenaan loopt. Maar dit jaar loopt het anders, want net zoals zoveel anderen mensen zijn we dit jaar amper in de winkels geweest en zijn we logischerwijs dan ook nergens tegenaan gelopen. Daar komt als tweede nadeel bij dat de kado lijst die wij zelf hebben ook erg karig is, want je doet geen enkele inspiratie op, ook denk ik heel herkenbaar voor een hoop mensen dit jaar.

Voor november verwacht ik dan ook dat we nog een behoorlijk karwei gaan hebben om “leuke” kado’s te gaan scoren. En dat hier dan ook nog het nodige geld naar toe gaat. De rest van november staat niet in het teken van specifieke uitgaven of verwachtingen. Het zal zich hopelijk dan ook beperken tot deze “extra” uitgaven.

December 2020

We hebben het nog niet officieel besloten, maar ondanks dat we een kleintje hier thuis hebben, denk ik dat we dit jaar toch wederom hier het kerstfeest gaan organiseren. Ik vind het te leuk om een ritje naar de Sligro te maken voor de kerstinkopen en lekker eten op tafel te zetten dan het uit te besteden. Het kost mij heel veel tijd, want ja, ik hou wel van een uitdaging tijdens het koken ;-). Maar de gezelligheid die we ervoor terug krijgen is het ook dubbel en dwars waard. 

De verwachtte extra uitgaven van december zullen zich dan ook hieromheen baseren. Maar ook de dagen na en voor kerst zal bestaan uit culinaire hoogstandjes :) In diezelfde periode zijn we allebei vrij en hoe slecht ik ben in het winkelen, zo goed ben ik in het leegkopen van de schappen van de Sligro. Eigenlijk wordt het dan ook een kerstmaal van twee weken waar we elke dag wel iets lekkers eten. Ook dit jaar wil ik dit gewoon door laten gaan omdat het mij enorm veel energie, plezier en genot brengt om hier mijn tijd aan te besteden. Maar zoals je begrijpt zijn onze boodschappen deze maand...... tja hoe zal je dat zeggen..... buiten alle normale kaders ;-).

Verder staan er nog wat andere uitgaven op de planning voor december. Zo is er de hypotheekaflossing die ook wordt overgemaakt en de jaarlijkse volledige betaling van de zorgverzekering waardoor we een korting krijgen. 

Voor de rest staan er geen grote uitgaven gepland, al zijn al deze uitgaves bij elkaar een behoorlijk bedrag die zich vooral in december zal concentreren. Gelukkig houden we met zowel de hypotheekaflossing als zorgverzekering rekening hiermee en budgetteren (lees, zetten elke maand een bedrag opzij) zodat we hier niets van merken als we deze echt moeten betalen. 

Houden jullie ondanks corona toch rekening met hogere uitgaves in november en december?

Reacties

 1. In huize Geld Coach is de discussie nog volop gaande. Mijn voorstel is om kerst digitaal te vieren en met mensen af te spreken wat iedereen gaat koken. Vriendinlief slaat het liever helemaal over, want: "er is toch geen klap aan wanneer je digitaal bij elkaar bent!?"

  Sinterklaas staat al heel lang niet meer op de agenda. Dat zal vanaf volgend jaar of het jaar daarop wel anders zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Digitaal kerst vieren zie ik persoonlijk ook niet zitten nee. Ik moet wel eerlijk bekennen dat als het in december nog steeds zo erg is de vraag is of andere familieleden er niet anders over denken. Al verwacht ik dat we over een maand wel in een dalende trend zijn als ik de cijfers goed interpreteer. We gaan het meemaken.

   Verwijderen
 2. Wij hebben altijd hogere kosten in november: 2 kinderen die allebei in november jarig zijn. We zijn niet van de dure cadeau's, maar er zit natuurlijk altijd wel iets in.
  En dan komt sinterklaas (oudste is 5), waar ook weer iets voor geregeld moet worden. Kerst doen we, behalve wat uitgebreider koken, helemaal niets aan. Normaliter hebben we altijd een kerstdiner met de vriendengroep. Zal dit jaar niet gebeuren.
  Ook Oud&Nieuw zal dit jaar slechts met z'n tweetjes (plus kinderen) gevierd worden.
  Doordat Lieftallige Echtgenote zwanger is, wordt er ook niets gedronken. O. Wacht - wij drinken nooit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is dan sowieso een drukke en dure periode voor je geldsnor!

   Verwijderen
 3. Ik probeer altijd al ruim voor december op te letten of er toevallig dingen in de aanbieding zijn waarvan ik weet dat familieleden het graag als cadeau voor kerst willen. Hoe dit jaar kerst gevierd gaat worden, is me nog onduidelijk :-(.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is wat wij normaal ook altijd doen ja, maar helaas is dat plan dit jaar een beetje in duigen gevallen.

   Verwijderen
 4. De kosten zullen zeker hoger zijn in november en december. Feitelijk begon het al deze maand, maar dat komt doordat zoon 21 jaar is geworden met een groter cadeau erbij (een bijdrage aan zijn nieuwe gitaar), een grote kast voor dochterlief en een nieuwe laptop ook voor dochter, deels een verlaat verjaardagscadeau (met een bedrag erbij dat zij gespaard heeft).
  Voor de Sint doen we alleen een kleinigheidje met een gezellig avondje, sinds de kinderen ouder zijn. Voor de kerst krijgen ze samen een spelletje voor de Switch en ieder een cadeautje van rond de EUR 35,00. We eten er altijd goed van en letten niet echt op de centen. Voorheen een dag met mijn ouders en vrienden uit Spanje en de andere meestal een borreltje met de schoonfamilie. Beiden zitten er niet in. De vrienden uit Spanje komen zeker niet. Wij zitten in een Landal huisje dit jaar, dus geen afspraken met de schoonfamilie. Mijn ouders komen wel een paar dagen naar het huisje.
  Gelukkig is december voor ons beiden financieel een hele prettige maand.
  We gaan ook skypen met mijn broer. Hij werkt en woont met zijn dochter aan de andere kant van de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gefeliciteerd alvast met je zoon! En ook lekker dat je even een momentje rust neemt in een landal huisje. Even er tussenuit in dit jaar is goed voor de geestelijke gezondheid.

   Verwijderen
 5. December is altijd een bijzondere maand in huize Uitklokken. Verzekeringen en abonnementen tegen het licht houden, extra hypotheekaflossing, zorgkosten betalen, en uiteraard ook vakantie. Het geld moet aan het einde van de maand op zijn!
  Lekker twee weken naar Texel om even bij te komen. Hopelijk is de horeca open, maar als niet dan vermaken wij ons ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verzekeringen gaan hier ook tegen het licht ja. Van zorgverzekering tot huisverzekeringen en alvast oriënteren op de energie leverancier die in januari weer gaat wisselen.
   Lekker er even tussentijd is in jullie geval denk ik ook wel positief. Hopelijk kom je daar ff lekker bij en kan je even lekker uitwaaien op het strand.

   Verwijderen
 6. Ik ben er nog totaal niet mee bezig eerlijk gezegd. Ik heb er ook helemaal geen zin in zo met de corona. Het lukt me moelijk om me ergens op te verheugen, als er elke keer weer maatregels bij komen die de plannen in de war gooien. Dus het zal waarschijnlijk iets last minutes worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar hoor! Maar last minute iets doen wordt ik helemaal ongelukkig van. Dan liever alles voorbereiden en het niet door laten gaan :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts