Waarom ik niet in goud of zilver investeer

Goud en zilver zijn hot and happening deze tijd. Ik heb een aantal blogposts gelezen van mede-bloggers die in de hypetrain zijn gestapt, of al eerder waren ingestapt en nu de vruchten ervan plukken. Persoonlijk ben ik geen fan van investeren in goud en zilver, net zo min dat ik dat niet ben van crowdfunding. Maar wat is mijn motivatie om niet te investeren in goud en zilver?

Waarom ik niet in goud en zilver investeer

Historische redenen

Goud wordt historisch gebruikt om je portefeuille verder te diversificeren en dient ook als “hedge” tegen inflatie. In plaats van in obligaties te gaan kan je er voor kiezen in goud te stappen om zo ervoor te zorgen dat je grote dalen en pieken kan opvangen op de beurs. Dit is jarenlang een prima methode omdat de goudprijs niet erg fluctueert, en zelfs in een crisis zorgt voor een stijging van de prijs voor een korte tijd.

Goudprijs van de afgelopen 20 jaar
Echter sinds de crisis van 2008 zien we de goudprijs omhoog schieten en een nieuw equilibrium bereiken op een veel hoger prijspunt. Hetzelfde patroon zie je nu ook gebeuren in 2020. Er zijn bewegingen gaande waarin de economie onzeker is en een grote groep mensen zijn heil probeert te vinden in goud als redmiddel. De vraag is alleen, en dat is mijn kijk erop, zijn we niet een bubbel aan het bouwen die al sinds 2008 in de maak is? Sinds de crisis van 2008 is het kapitaal dat in goud is gestopt niet afgenomen omdat het qua rente, geld bijdruk capaciteit en andere factoren helemaal niet nodig is om het geld eruit te halen om ergens anders te investeren. Het is nu zelfs in mijn ogen op een punt gekomen dat goud aankopen als hedge zo duur is geworden dat het een dure grap is geworden om in te stappen op de goudmarkt.

Zilver dan?
Er is dan ook wat interessants aan de hand, want zilver blijkt ook opeens een toevluchtsoord voor investeerders die graag willen hedgen. 

Zilver als hedge? 20 jaar grafiek
Kijken we naar de zilverprijs zien we een soortgelijk patroon als voor goud. Met één verschil, namelijk dat zilver pas interessant werd in 2010. Toevallig op een moment dat goud al een tijdje aan het omhoog schieten was en edelmetalen hot and happening waren, en goud als te duur werd gezien. De zilverprijs is echter vrij snel weer omlaag gegaan ook al is deze vervolgens ook op een hoger prijspunt blijven hangen. Ook hier zit nog een hoop geld in sinds de laatste crisis die er nog niet uit is gehaalld. Maar we zien hier ook dat sinds dit jaar zilverprijs ook weer een opmars aan het maken is Naar een nieuwe record, wat extra gestuwd kan gaan worden als de economie inderdaad in een recessie dreigt terug te vallen.

Reden toch om in te stappen?
ok... dus ik zeg dat er nieuwe records aan kunnen komen en toch wil ik niet instappen. En dat heeft ermee te maken dat goud en zilver in mijn ogen een dempende werking zou moeten hebben, net zoals obligaties. Echter lijkt het er juist op dat goud en zilver richting individuele aandelen qua volatiliteit begint te gaan. Het is geen stabiele haven waar ik geld op in zou durven te zetten noch zou ik durven te zeggen dat het nog veel hoger kan worden omdat de markt, voor mijn gevoel, al overspannen is en het net zo goed de andere kant op kan gaan als de rust wederkeert in de economie.

Er zijn voor mijn gevoel dus twee problemen aan de hand waarom ik zelf niet investeer in goud en zilver. Het is geen hedge optie in mijn ogen meer en een gok om in te investeren voor groei. Gezien ik toch een, zo veilig mogelijke, belegger ben is dit voor mij dan ook een te groot risico geworden. 

Investeer jij wel in goud en zilver? En zo ja waarom?
Reacties

 1. Eerlijk gezegd wacht ik nog even tot de goud/zilverprijs wat schappelijker is. Ik had er al onderzoek naar gedaan, en als ik op een gegeven moment instap zal dat via ETFs met fysieke edelmetalen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vraag mij af of het binnenkort snel “goedkoper” wordt, maar zoals ik al uiteen zette.... Ik vind het een te spannend iets om wat geld in te dumpen.
   De vraag is ook overigens wat de beweegredenen natuurlijk zijn om in goud/zilver te beleggen. Als je het als risico object ziet is het natuurlijk wel een kans object. Maar voor de veilige hedge optie zie ik het niet zo zitten

   Verwijderen
 2. ik ga hier niet in investeren, omdezelfde reden als bitcoins: de waardestijging representeert geen economische groei, alleen een krapte in aanbod. En krapte in aanbod is inderdaad erg gevoelig voor bubbelvorming.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts