zondag 3 november 2019

Pensioengat aangevuld voor vriendinlief, belastingteruggave berekend

In navolging van mijn eigen blogpost over mijn pensioengat en de aanvulling daarvan in de daarop volgende Factor A deel 1 en Factor A deel 2 blogposts. Hebben we ook de berekening gedaan voor vriendinlief. Bij haar kwam er naar boven dat ze een pensioengat had van 12.000 euro die gevuld kon worden. Echter hadden we tot deze tijd nog niets hiermee gedaan, tijd voor verandering!

UPO binnen gehad
Aangezien ik als proefkonijn fungeerde voor het aanmaken van accounts en het inleggen van de bedragen hadden we sowieso besloten om te wachten op de UPO van mijn vriendin voor 2018. Deze is inmiddels binnen en we zijn opnieuw gaan puzzelen. Deze keer direct via de voorlopige aanslag van 2019 formulier van de overheid om te bepalen wat onze jaarruimte en reserveringsruimte is en hoeveel we maximaal mogen inleggen dit jaar (erg handig!, zeker een aanrader als je dit zelf ook wilt doen!)

Totale pensioengat veel hoger
De vorige keer dat ik haar pensioengat berekende mistte ik een Factor A en hadden we nog niet de Factor A van dit jaar. De gemiste Factor A hebben we netjes opgevraagd via de verzekeraar (die verassend genoeg ook binnen 1 week een antwoord had). Het bleek een fout in hun administratie te zijn die ze nu hebben hersteld. En met het binnenkomen van de UPO van 2018 kon ik de jaarruimte van dit jaar invullen. Het bedrag wat mijn vriendin als pensioengat had was nog groter dan ik dacht. Namelijk 16.106 euro! In vergelijking, mijn pensioengat was rond de 8400 euro. Het is te verklaren, want ze heeft drie jaar bij een werkgever gewerkt waar ze amper pensioen opbouwde en haar huidige werkgever heeft pas sinds kort een pensioenregeling (ja de bedrijven bestaan nog echt). Waardoor de jaarbedragen dus behoorlijk hoog zijn.

Inleg
Nu was het de vraag hoeveel gaan we inleggen dit jaar? Daar had PetraH een goed antwoord op. Er is namelijk een limiet op de inleg van de reserveringsruimte per jaar van 7254 euro. Daarbovenop mag dan nog de jaarruimte van 2018 wat in mijn vriendin haar geval 2246 euro is. En dat maakt het totaal bedrag een mooie 9500 euro maximaal wat wij mogen inleggen en ook belasting van mogen terugvragen.
We hebben besloten dit bedrag dan ook maximaal in te leggen om haar pensioengat zoveel mogelijk te verkleinen. Hierbij hebben we ook samen besloten dit bedrag te gaan beleggen net zoals ik dit heb belegd via Brand New Day in een goed gespreid fonds.

Belastingteruggave
Dat houdt dan ook in dat we aankomend jaar enorm veel belasting gaan terugkrijgen. Dit zou ongeveer de helft moeten zijn van de inleg. Maar om het wat concreter te maken heb ik maar het hele formulier van de voorlopige aanslag netjes ingevuld (is tegenwoordig echt peanuts om in te vullen). Uit die berekening komt dat we aankomend jaar 7619 euro gaan terugkrijgen! Iets minder dan de helft, maar dat klopt ook wel.

Dat is toch wel een leuk bedrag! En zeker voor ons ongekend aangezien we normaal gesproken geld moeten betalen aan de belasting. De downside is natuurlijk dat we tot ons pensioen niet meer aan het geld mogen komen, maar we hoeven ook geen vermogens rendementsheffing meer hierover te betalen. De hoop is dat doordat we het belegd hebben het natuurlijk een leuke winst gaat opleveren en ons als 3de pilaar kan steunen als we met pensioen gaan.
Daarnaast is de added benefit dat hoewel het een belegging is dit bedrag ook vrijgesteld is van de plannen van de overheid om de vermogensrendementheffing aan te passen in 2022 wat weer als voordeel heeft dat het extra rendabel kan gaan worden!

2020
Mijn vriendin heeft wel besloten volgend jaar het overige deel te gaan storten, wat inhoudt dat ze op de 3de pilaar van haar pensioen MEER geld zal hebben staan dan op de 2de pilaar (door de werkgever). Hiermee heeft ze voor zichzelf in ieder geval veilig gesteld dat ze een pensioen zal hebben die nog ergens op lijkt. Een goede zaak al zeg ik het zelf! Voor mijzelf geldt dat mijn 3de pijler ongeveer 50% van het bedrag nu ten op zichtte van de 2de pijler. Wat maar weer eens aantoond dat je echt voor jezelf moet zorgen als je een beetje een fatsoenlijk pensioen wilt hebben en niet afhankelijk wilt zijn van de pensioenfondsen.

Hebben jullie al je pensioengat berekend en aangevuld dit jaar?

2 opmerkingen:

  1. Had ook een groot pensioengat (>12 jaar) opgelopen door slecht beleid pensioenfonds, korten en meerdere salarisverhoging waardoor het gat steeds groter werd. Gelukkig het pensioengat kunnen inkopen bij de huidige werkgever. Nu geen gat en een pensioen toezegging wat hoort bij mijn huidige salaris. We hebben een jaar op het ultieme minimum geleefd, hierdoor weet ik dat je niet veel nodig hebt om van te leven als je dit overkomt. ;>)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ahh dat is gelukkig wel fijn ja. Is er nog een specifieke reden geweest waarom je hem niet zelf in beheer hebt genomen maar een aanvulling hebt gedaan bij je huidige werkgevers pensioenfonds?

      Verwijderen