dinsdag 8 oktober 2019

De wonderlijke wereld van babyspullen en zijn prijzen

Ik als aanstaande vader moet er aan toegeven. We zullen echt langs de bekende babyzaken moeten gaan om ons te gaan oriënteren wat we allemaal nodig hebben voor onze aankomende kleine. Laat ik voorop stellen dat ik geen grote shopper ben, maar toen ik ook maar een stap in die winkels zette voelde ik mij helemaal als een oermens in de moderne wereld.

Disclaimer: Laten we ook meteen voorop stellen dat dit mijn ervaring is als man zijnde die absoluut geen verstand heeft van babyspullen en in een nieuwe wereld is terechtgekomen.

Wat een zooi..... ehhh spullen bedoel ik
Hier om de hoek hebben we een grote zaak die nogal bekend is voor zowel lokale mensen als buitenlanders (ja ik verbaasde mij hoeveel buitenlanders er rondliepen) die allemaal naarstig op zoek waren naar spullen voor hun kroost. 
Vol goede moed liepen over de vloer met als eerste missie een babykamer bekijken. Daar hadden ze er een stuk of 50 van. Terwijl we deze aan het bekijken zijn valt mij op dat de prijzen nogal uiteenlopen, van 500 euro tot ver boven de 2000 euro. Wat is hier toch het verschil in? Kwaliteit zou je verwachten, maar terwijl ik het laatje open van een super de luxe kast valt mij toch op dat de kwaliteit nou niet bepaald “solide” is. Het doet mij erg denken aan de zeer goedkope kastjes bij de leen bakker, maar omdat het woord “baby” erop staat het meteen met een factor 5 duurder kan worden aanprijst.
Daarnaast valt het mij op dat de prijzen ZONDER attributen zijn die wel onderdeel van de kamer zijn (matras, extras, etc etc) deze mag je er dus fijn nog bij gaan kopen. 
Mijn vriendin vond het toch ook allemaal wel “duur” voor wat je kreeg en ging met mij mee dat dit misschien toch niet helemaal ons ding zou zijn in deze winkels.

We besluiten ons verder te oriënteren op de kinderwagen. Daar zal je toch wel wijzer uit moeten worden met legitieme redenen waarom iets duurder/beter/slechter zou zijn? We hadden van te voren besloten dat we een 3 in 1 kinderwagen wilde en ik had op internet een mooi model gezien voor 200 euro (aanbieding) die ik toch wel even in het echt wilde zien, want ook hier kan je van 200 euro tot 1200 euro uitgeven voor op het oog exact hetzelfde.
Hier besloten we maar even te vragen aan de medewerker wat nu eigenlijk het verschil was tussen die kinderwagens.
De medewerker antwoorden exact wat ik had verwacht. “De gebruikte stof, het gemak om op hoogte te verstellen, extra handigheidjes zoals ventilatiegaten, en persoonlijke voorkeur” Ok, check de gebruikte stof kan ik begrijpen, hoogtestanden ook nog, net als handigheidjes. Maar een prijs verschil van 1000!!!! Euro voor deze zaken kon ik toch niet accepteren als reden. Blijft als enige nog over het merk... en dat blijkt de killer te zijn qua budget. Wil je een merknaampje erop dan ga je automatisch in prijs omhoog, gewoon omdat het kan. Belachelijk.

Neemt niet weg dat het model van 200 euro ons inderdaad niet bekoorde (rijdt voor geen meter op een rechte vloer, laat staan buiten). We kwamen uit op een prijs van 600 euro voor een kinderwagen met ventilatiegaten, goed onderstel, zachte bandjes (geen volledig kunstof) met vering en een zachte stof. Veel meer dan ik van te voren wilde uitgeven eraan, maar ik ben nog niet voor een gat gevangen, want nu we weten wat we willen is het wachten op een aanbieding :) En daar wachten we dan ook op nu.

Aangezien het zo een grote zaak was verbaasde ik mij sowieso over de hoeveelheid spullen die er te krijgen zijn voor een baby. Zaken waar ik nog nooit van heb gehoord waren allemaal “handig” om te hebben, waarbij ik verwacht dat je het maar 1x of slechts enkele weken gebruikt waarna het “weg” kan. Een hoop zooi dus.

De babykamer continued
Goed terug naar de babykamer, want daar waren we gebleven. De prijzen voor een fatsoenlijke kamer gingen snel naar de 1200-1600 euro met alleen de essentiële aankleding erbij, wat ik echt teveel vond. Ik stelde dan ook voor om onze rug toe te keren tot deze zaak en naar de good old Ikea te gaan.

Zo gezegd en gedaan. In de Ikea hadden ze ook de zaken die we wilde en je zal het niet willen geloven, maar de kwaliteit van de spullen vond ik beter dan in die babyzaak.... Dat zeg toch wel wat. De prijzen die erbij hoorde waren ook veel vriendelijker. Nog steeds een hoop geld, maar geen 350 euro voor een kastje. Maar een acceptabele 150 euro. Zelfde gelde voor een commode slechts 80 euro. Ledikant 80 euro. Dat is bij elkaar een stuk minder geld en vanuit ons persoonlijk vonden we de kwaliteit stukken beter dan bij een babyzaak. We hebben er meteen een lekkere stoel met voetenbank bij gekocht, aankleding, matras, kleed, nachtlamp en hoop tierelantijntjes. Totaal bedrag; 750 euro voor vrijwel alles!

Dat is nog steeds een hoop geld, maar ik heb nu minder uitgegeven in totaal dan in de babyzaak. Ongeveer 50% minder voor dezelfde hoeveelheid aan spullen. 
Het loont dus om even rond te kijken en dat is wat we ook gaan doen voor de overige spullen. Soms maakt het bedrag niet zoveel uit, maar soms (zeker bij de grote items) kan het lonen om verder dan de babyzaak te kijken.

Op naar de volgende aankopen, maar de babykamer is al bijna klaar, we lopen mooi voor op schema!

11 opmerkingen:

 1. Marktplaats wordt je beste vriend, geloof deze 12 weken oude vader maar ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is veel geld, al kun je ook bij een babyzaak best schuiven tussen (te) duur en minder duur. Voor ons gold ook dat we gewoon een heel mooie kamer wilden en een comfortabele kinderwagen voor zowel kind als onszelf (erachter lopen, inklappen en vervoeren etc). Maar het scheelt ook dat wij een deel cadeau kregen en zelf ook genoeg te besteden hebben om te kunnen kopen wat we mooi vinden en willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat klopt. De prijzen kunnen alle kanten op gaan, maar dan alsnog de kwaliteit van de duurdere meubels vond ik niet in verhouding tot de wat goedkopere. Daar geldt uiteindelijk alsnog dat ikea in vrijwel alle gevallen alsnog goedkoper was ;)

   Verwijderen
 3. Wij hebben bijna alles tweedehands gekocht. Een babykamer of box wordt niet zo heel lang gebruikt dus daar hebben we ook echt geen spijt van. De wandelwagen konden we overnemen van vrienden. Plus, iets beter voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja tweede hands hebben we ook naar gekeken, echter zijn we er niet erg fan van. Is puur een persoonlijke kwestie! Ik ben fervent verkoper op marktplaats, maar aankopen....

   Verwijderen
 4. Hier bijna niets -nieuws- gekocht. Een babykamer? Eigenlijk niet nodig. We kregen een familiewieg en kochten op marktplaats een commode en kast. Een wandelwagen of buggy? Ook via Marktplaats. Vaak gaan deze beste wel 3 kinderen mee en wordt er dus heel veel goede spullen op Marktplaats aangeboden. Ook kleding.
  Een matrasje haalden we idd. bij de Ikea.
  Maar weet je wat ik echt erg vond? Dat ik van alles had gekocht dat ik achteraf nooit heb gebruikt (kon dus mooi weer op Marktplaats). Tip: koop pas als je het mist!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha! Dat laatste heb ik tegen mijn vriendin gezegd inderdaad. Als we het niet missen dan hebben we het ook niet nodig :) Eens kijken hoe lang dat stand gaat houden.

   Verwijderen
 5. Kijk ook eens in de kringloop. Hier bij ons (Purmerend) staan daar de mooiste kinderwagens, boxen, ledikantjes en kinderstoelen. En allemaal schoon en heel, kort gebruikt en in prima conditie. Kan je een hoop geld schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben we gedaan! Maar daar zagen we echt allemaal oud spul (15+ jaar oud) of waar zichtbaar zeker al 10 kinderen in een autostoel hebben gezeten. Het is wat dat betreft een beetje “hit and miss”

   Verwijderen
 6. 21 jaar geleden was ik zwanger van onze zoon en toen vonden we de kwaliteit van IKEA juist prut. Daar is gelukkig het een en ander in veranderd. De Kinderkamer kochten we bij een groot baby warenhuis in Aalsmeer. Het eerste kamertje dat we zagen. Werd gratis in elkaar gezet thuis en we kregen een box en kinderstoel erbij. De kast is nu nog in gebruik op zolder. Prima kwaliteit. De kinderwagen kregen we van mijn ouders. Een dure die je heel klein kon opvouwen. Dit omdat we een kleine auto hadden. Later bij dochter kochten we alleen een onderstel voor maxi cosi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het zal je verbazen maar ook buitenlanders (en wie bedoel je daarmee eigenlijk? Engelsen, Duitsers, Fransen??) hebben behoefte aan een leuke kinderkamer of spullen.

  BeantwoordenVerwijderen