Q4 2022 - Huishoudboekje

Het is iets later dan normaal, want we hebben bijna Q1 2023 alweer erop zitten, maar door afwezigheid een verlate Q4 rapport. Snel gevolgd door Q1 2023.

-

    Het huishoudboekje kan dit kwartaal natuurlijk ook weer niet ontbreken met een update. Maar erg veel verschillen zijn er niet te vinden tussen dit en vorig kwartaal. Op zich ook logisch, want het zijn gemiddeldes van het lopende jaar. Nu het laatste kwartaal is aangebroken kunnen we ook de eindstand zien van het jaar 2022. Zoals altijd, laten we beginnen met het overzicht.

Q4 2022 - Huishoudboekje

Inkomsten

In oktober van 2022 kreeg Luxe of Zuinig een onverwacht extraatje in salaris die permanent inging. Dat vertaald zich dan ook, grof gezegd extra salarisboost. Vrouwlief heeft vanuit haar bedrijf helaas geen extra incentive gekregen, maar mijn extraatje was ook onverwacht maar niet ongewenst ;-)

Vaste lasten

Op de vaste lasten zijn er drie wijzigingen te zien.

#1 Gas licht
Hier heb ik het voorschot aangepast naar €140. Lager mocht niet. Want hoewel de prijzen omhoog zijn heeft Luxe of Zuinig netjes onder het plafond lopen stoken en sowiezo efficienter gestookt, maar daarover meer. Daarnaast wilde ik zo min mogelijk geld dragen naar het energiebedrijf omdat ik het niet zie als een spaarpot en ze ook er niet mee vertrouw.

#2 mobiele abbo inflatie correctie
De tweede is te verklaren door de inflatiecorrectie die er heeft plaatsgevonden op de mobiele abbo’s. Daar zit ik nog steeds bij dezelfde provider. Het kan goedkoper weet ik, maar dan geef ik ook mijn combinatiekorting op wat ik niet wil omdat dit meer geld kost. Met andere woorden deze inflatiecorrectie accepteer ik daarom voor wat het is. Zeker ook omdat verlengen duurder is dan stil blijven zitten.

#3 Internet
De derde wijziging zit hem in ons internet abbo. We zouden ook daar inflatiecorrectie krijgen waarmee we  naar €33,15 zouden gaan. Echter doordat ik nog een optie zag om “te vernieuwen” heb ik de inflatiecorrectie teniet weten te doen inclusief de inflatiecorrectie van vorig jaar laten verdwijnen. Een mooi trucje, want daarmee is ons internet abbo weer uitgekomen op €30 voor het komende jaar. Nu eens kijken of ik volgend jaar nogmaals dit trucje kan toepassen, al verwacht ik van niet.

Variabele kosten

Op de variabele kosten zijn er gelukkig oo de nodige verschillen. Maar dit komt ook omdat dit gemiddeldes zijn van de inmiddels afgelopen twaalf maanden. 
Te beginnen met de boodschappen, deze zijn nog netjes op orde, maar hier zit nog steeds wel een stijgende lijn in. We zijn van iets boven €300 naar €325 en nu naar €355 gegaan. Dat terwijl we bewust huismerken kopen en echt erop letten voelen wij ook de verhoogde prijzen terug. Daar is weinig aan te doen verder. Of laten we het zo zeggen, willen we verder niets aan doen. 

Op benzine zien we juist weer een lichte stijging van €6,85. Niet opvallend, want we zijn meer kilometer gaan rijden. Hier valt dan ook verder weinig over te zeggen.

Vakantie dan.  Geen uitjes, geen vakanties en daarmee daalt het gemiddelde met €55,10. 

Aankopen algemeen. Hier zien we wel een lichte stijging van €23,70. Er is hier blijkbaar de afgelopen maanden net iets meer gekocht dan het gemiddelde waardoor ook dit is gestegen, maar de stijging is dusdanig laag dat het niet noemswaardig is. Als heb ik nog steeds een schone taak om hier een blogpost van te maken waar deze kostenpost nu precies is. Want ik gooi tegenwoordig veel in de aankopen algemeen post. Enigzins terecht, maar een verdere specificeren zou wellicht wel eens fijn zijn.

De post Mini laat aan een daling zien zien van €18,98, Geen gekke dingen gekocht voor mevrouw en ook geen andere grote aankopen voor haar aankomende zusje.

De laatste post. Persoonlijke kosten is ook omlaag, en wel met €3,78. We hebben namelijk niets gekocht van de gezamenlijke rekening voor onszelf. Op mijn persoonlijke rekening is mijn recentelijke aankoop wel verwerkt, maar die zie je terug in de persoonlijke savingsrate update.

Overall zijn de variabele kosten gedaald met €42,08 in dit kwartaal wat erg netjes is in de huidige tijd! We houden goede de hand op de knip. Eens zien of dat nog beter kan in 2023.

Onder de streep

Waar we vorig kwartaal een rood cijfer zagen, zijn we onder de streep aan het einde van het jaar toch groen geëindigd. We kunnen een plus noteren van €214,56 waarmee onze “spaarruimte” weer ruim in de €3.300  zich bevind. Minus alle beleggingen blijft er dan alsnog een minus bedrag over, maar dit compenseren we met het overhevelen van spaargeld naar beleggingen wat sowieso een doel is. Goed nieuws dus want hiermee zijn we weer terug op het niveau van Q4 2021 qua vrije ruimte. Ondanks hogere uitgaven door inflatie.  Ook heb ik nog een schone taak om eens te zien of we de individuele inleg per maand van €1200 behouden of dat we hier toch wat mee gaan doen. Dit had ik vorig kwartaal nog als actie, maar heb ik nooit meer opvolging aan gegeven. Ik ga meteen een draft blogpost maken zodat ik het niet vergeet.


Vooruitblik naar Q1 2023


Goed een vooruitblik op 2023 is een beetje gek als maart alweer bijna voorbij is. En om nou een voorspelling te doen van iets wat al is gebeurd dat is een beetje gek. Dus een voorspelling zal ik pas doen in de update van Q1 2023.

Hoe is jullie vierde kwartaal gegaan?


Q4 2022 gerelateerde posts

Q4 2022 - Autokosten

Q4 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q4 2022 - Huishoudboekje

Q4 2022 - Energiekosten

Q4 2022 - Beleggingen

Reacties

Meer door minder zei…
Heb je voor je 30 euro internet + tv + huistelefoon of is het eigenlijk alleen internet?
je hebt gelijk, dat heb ik 1,5 jaar geleden aangepast naar internet alleen. Ik zal dat in Q1 update eens aanpassen dan. Scherp!

Populaire posts