Huishoudboekje - Update Februari 2019

Het is weer zover. Het huishoudboekje van Luxe of Zuinig is geupdate, en dat is toch wel een flinke tijd geleden. De laatste keer was alweer 24 april 2017 in deze blogpost. Dat was ook alweer een update van 3 jaar daarvoor dus moet je voorstellen hoe lang ik dit blog ook alweer niet heb :)
In de tussentijd heb ik hem nog wel regelmatig geupdate, en daarom zal ik niet een vergelijking maken van 2017, maar van 2018 naar 2019 om het nog enigzins up te date te houden.
Voor de mensen die het door de jaren heen willen bekijken kunnen mijn huishoudboekjes hier terugvinden inclusief oude blogs die het in detail uitleggen.

Hoe staat het ervoor in 2019
Voorop gesteld is in ieder geval dat ik nog niet alle kosten bekend heb in 2019. Deze zijn gemarkeerd in oranje. Without further ado hier is het overzicht:

Luxe of zuinig - Huishoudbudget Februari 2019

Inkomsten - Overwegend Groen
Zoals te zien is, zijn we ook dit jaar weer erg groenig bezig, vooral op de inkomsten hebben we weer flinke sprongen gemaakt. Zo ben ik gepromoveerd met als gevolg weer een salarisboost en heeft vriendinlief een nieuwe baan met daarbij ook een flinke salarisverhoging. Doordat we elk jaar aflossen gaat de HRA wel omlaag, maar dat zijn zulke kleine bedragen dat het op de totaalsom niets uitmaken. Het resulteert in ieder geval in een plus van 654 euro ten op zichtte van 2018.

Vaste lasten - mixed feelings
Op de vaste lasten zien we ook het resultaat weer terug van aflossen. De hypotheek is ook dit jaar weer 25 euro gedaald. We komen van 1125 euro af wat inmiddels dus een behoorlijk bedrag is wat is afgelost. Ik heb voor de volledigheid nu ook maar het bedrag dat we elke maand opzij zetten voor de aflossing erbij gezet aangezien we effectief nog altijd 1125 euro uitgeven aan de hypotheek (ik zal hier eens een blogpost aan wagen om het uit te leggen).
Verder verwacht ik dat de overige kosten (op mijn mobiel na vanwege afbetaling handset en nu dus sim-only) allemaal omhoog gaan, mede doordat de WOZ ook zal stijgen (ik wacht nog op bericht van de gemeente)
Hier zie je ook duidelijk wat de grootste stijger is, de auto. Ik heb vorig jaar een niet goed FO besluit genomen waar ik nog geen moment spijt van heb gehad. Namelijk een nieuwe auto. Gezien we richting het tijdperk van elektrische auto's gingen wilde ik nog 1x een mooie wagen kopen waar ik met heel veel plezier van kan genieten. Nadeel alleen is dat de vaste kosten hiermee behoorlijk stijgen :) Geheel mijn eigen schuld, maar ik heb het mijzelf gegund.
Overall zijn we (nu al) 174 euro per maand meer kwijt aan vaste lasten. Ik ben benieuwd of we de 200 euro gaan bereiken met de gemeentelijke lasten erbij.

Variabele kosten - bijgesteld
Hier hebben we ook behoorlijk gesneden. We hadden budgetpotjes gemaakt waaruit we onze uitgaven konden kopen (250 euro pp) maar dat bleek veel en veel te veel. Realistischer is eerder 200 euro voor ons samen. Daar en tegen heb ik wel gezien dat nu we het bijhouden onze persoonlijke aankopen wel hoger waren dan begroot. In plaats van 50 euro pp is dit nu verhoogd naar 100 euro pp wat wel realistischer is.
Hoewel ik een nieuwe (*kuch* onzuiniger *kuch*) heb gekocht is het benzine potje kleiner geworden. Enige reden hiervoor is de lagere benzine prijs ten opzichtte van vorig jaar dus ik verwacht dat deze nog wel hoger wordt.
Boodschappen zijn ondanks de btw verhoging nog steeds binnen budget.
Vakantiebudget is ook aangescherpt want we hebben besloten dit jaar geen verre reis te doen (vooralsnog, of als ik mijn zin krijg met de auto weg :) ) (vorig jaar naar Australie geweest wat voor dit hoge bedrag zorgde en nu dus weer afgeschaald wordt)
Overall zijn we hierdoor wel 425 euro in de plus per maand wat de auto dan weer ruimschoots compenseert :)

Totalen
Goed, hoe staan we er dan uiteindelijk voor. Onze maandelijkse uitgaven zijn weer gedaald naar net boven de 3000 euro. Wat ik een prettig gevoel vind, want dat hoeft niet zo hoog te zijn wat mij betreft. Ik wil hier dit jaar toch nog een keer kritisch naar kijken, want ik een bedrag onder de 3000 euro eigenlijk een mooi bedrag wat haalbaar moet zijn. Of ik het red weet ik niet, maar ernaar streven kan altijd.
All in all zorgt het verhoogde salaris en de verlaagde uitgaven ervoor dat we dit jaar 906 euro per maand extra kunnen sparen tot een ongelooflijke hoogte van 3912 euro per maand..... Nu ik het zo in perspectief zet verbaas ik mij altijd erover hoeveel geld dit wel niet is wat we maandelijks opzij zetten. Voor mijn gevoel gaat het namelijk nog steeds niet hard genoeg, terwijl dat natuurlijk nergens over gaat. In ieder geval een goed reflectiemoment voor mijzelf ook.

Verdeling spaarsaldo
Van dit spaarbedrag is de verdeling momenteel als volgt verdeeld over 3 rekeningen:

Beleggingen: 1400 euro
Sparen: 2512 euro

Gezien ik pas net ben begonnen met beleggen heb ik er bewust nog niet voor gekozen om meer te gaan inleggen dan wat ik nu doe (1000 euro is van mij, 400 euro van mijn vriendin in een fonds bij haar werk). Het spaarsaldo is dus nog relatief hoog, maar hiermee kunnen we ook eventuele uitgaven opvangen die absoluut nodig zijn zonder daarvoor in onze buffers te hoeven snijden. Deze zijn namelijk allemaal inmiddels vol :)
Dit jaar ga ik dan ook overpeinzen wat een goede tactiek is voor FO. Alles in beleggen stoppen vind ik ook te risicovol en alles op de spaarrekening zorgt ook voor alleen maar minder geld aan het einde van de rit. Vastgoed dan? Ik weet het nog niet. We zullen het zien en ik hou jullie op de hoogte.






Reacties

HereIsTom zei…
Ziet er goed uit hoor! Welke TV/Internet/Telefoon hebben jullie, ik betaal voor alles in 1 47,50, goedkoper kon ik niet vinden.
Misschien is depositosparen iets voor jullie, krijg je meer rente dan op een spaarrekening.
Ja dat is een beetje een vertekend beeld zo. Ik zal het aanpassen voor de volgende keer. Hier zit een werkgeverskorting op. Normale prijs is 42 euro zo uit mijn hoofd voor 3 in 1

Populaire posts