donderdag 13 december 2018

Temperatuurdaling nachten vanaf 2012

Enkele jaren geleden heb ik jullie geinformeerd over mijn besparingen die ik heb gerealiseerd op isoleren. Nu we de verbouwing boven hebben gedaan hou ik wederom bij of dit een nuttige investering is geweest (isolatiewise) of dat dit puur een cosmethische is geweest (wat natuurlijk genoeg reden is.


Meetmethode
Mijn meet methode is als volgt. Elke avond om 22:30 meet ik de de temperatuur in huis. Elke ochtend om 08:00 meet ik ook de temperatuur in huis. De temperatuur om 22:30 minus de temperatuur om 08:00 geeft het verschil in temperatuur aan van die nacht. Dat in combinatie met de gemiddelde temperatuur van die dag plot ik vervolgens in onderstaande grafiek. Er worden alleen resultaten bijgehouden op de dagen dat ik daadwerkelijk de CV ketel aan heb staan. Anders is het temperatuurverloop uiteraard niet goed te vergelijken. Voor de mensen die zich afvragen of ik dit handmatig doe. Nee is het antwoord. Ik heb dit geautomatiseerd :) Vandaar ook dat ik zoveel data ter beschikking heb.


Temperatuurdaling nacht 2012 - heden winterseizoen

Resultaten
De grafiek dien je als volgt te lezen. De X as is de gemiddelde temperatuur buiten gemeten over de gehele dag en de Y as is de afname in temperatuur per nacht tussen de tijden die ik hierboven aangeef. De verschillende lijnen en kleuren tonen de stookseizoenen per jaar.
De resultaten die hierboven te zien zijn gaan terug naar het stookseizoen 2012 / 2013. Hierin is in 1 oogopslag al te zien dat we  van een behoorlijk slecht isolerend huis naar een acceptabel huis zijn gegaan. Zoals ik toen ook wel eens meldde verloren we bij een gemiddelde dag temperatuur van 0 graden soms wel 7 graden in huis. Aan de blauwe punten is te zien dat dit soms ook nog wel eens meer is geweest. Ook al stook je het tot 19 graden de volgende ochtend ben je dan gewoon weer terug op 10 - 11 - 12 graden.
Op de slaapkamer was het soms zelfs zo erg dat het 5 graden was en met stoken niet warmer wordt dan 11 graden dat is nu ook niet meer het geval.

Door de jaren heen hebben we dit verbeterd, maar de slaapkamer was altijd nog een heikelpunt zeker als er oosterwind stond. Nu we afgelopen jaar de 1st verdieping hebben verbouwd wordt het (tot nu toe althans, het is nog niet echt superkoud geweest natuurlijk) nog niet koud geweest hier. Sterker nog de temperatuurverschillen tussen de woonkamer en 1st verdieping zijn compleet verdwenen. Ze koelen nu gelijk af.
Qua isolatie werking is in de gele lijn te zien dat we ook weer een verbetering hebben weten aan te brengen in de temperatuurverlies. Deze is nu nog lager dan eerst en we beginnen eindelijk op waardes te komen die richting een nieuwbouwhuis gaan. Dat evenenaren zal alleen niet iets zijn wat snel gaat gebeuren, aangezien het natuurlijk een huis uit 1968 blijft.Percentages
Grafieken zijn natuurlijk mooi om te tonen en iets grafisch te laten zien, maar zegt niet zoveel in absoluten percentages. Daarom heb ik dit ook nog even erbij gezet. Zo zitten we in afname van gradient op 71% verschil ten op zichtte van het beginjaar 2012. Ten op zichte van basisverlies hebben we ook een besparing van 70% gerealiseerd. Iets waar ik toch ook wel trots op ben en waardoor het comfort van ons huis enorm is togenomen.


Formules per stookseizoen en  besparing

Conclusie
We hebben in de afgelopen jaren een hoop veranderd aan het huis en een hoop besparende middelen toegevoegd. Dit heb ik ook gelukkig terug kunnen vinden in de berekeningen. Het nadeel is wel dat we inmiddels op een punt zijn beland dat er geen grote winstmomenten meer te vinden zijn en dus de besparing die mogelijk is ook steeds kleiner wordt. Dat maakt dat investeringen relatief steeds meer geld kosten en steeds minder opbrengen. Ik moet dan ook nog goed nadenken wat onze vervolg stappen gaan worden om toch nog meer winst te kunnen behalen.1 opmerking:

  1. Hier maximaal een temperatuur verlies van 3 graden maar dan moet het wel-15 graden vriezen en cv uitstaan.

    BeantwoordenVerwijderen