zondag 20 juli 2014

Uitgaven van 3 jaar op een rij, wat kost ons wonen?

Enige tijd geleden meldde ik jullie al dat ik toch wel benieuwd was hoe duur wonen nu is geweest voor ons. Daarom heb ik een staatje gemaakt van de afgelopen 3 jaar om alle kosten bij elkaar op te tellen en zo een gemiddelde uit te kunnen rekenen. Voor het gemak heb ik de standaardposten genomen die ik elke maand al bijhou en kom daarmee op de volgende getallen. Waarbij ik alleen volledige jaren heb geteld (2011,2012,2013)

Uitgaven 3 jaar op een rij (klik voor een groter voorbeeld)
Kosten op een rij
Zo schrik ik toch wel een beetje van de totale uitgaven die wij de afgelopen 3 jaar hebben gedaan, en wat onze gemiddelde kosten per maand zijn over de afgelopen 3 jaar. Want een bedrag van €146526,06 is niet niets aan uitgaven..... Als je dat deelt door 36 maanden krijg je een gemiddelde van €4070,17 per maand aan uitgaven. Kijken naar onze inkomsten van €4382,51 is dat toch iets meer dan wat er staat beschreven in mijn huishoudboekje. Hoe is dat toch mogelijk?

De verklaring
De reden hiervoor is simpel. Zo zitten aankopen voor het huis (kozijnen a €26000 erin, de aflossingen en allerlei aankopen door het jaar heen). Dit zijn dus de netto kosten die wij hebben gedaan in de afgelopen 3 jaar op een rij. We hebben ervoor kozen om het te sparen geld te investeren in ons huis en de aflossing en daarmee hou je weinig geld over om daadwerkelijk te sparen. Nu is het ook niet zo zwart wit dat we niet hebben gespaard, want als je €300 x 36 maanden doet is dat alsnog een bedrag van €10.800. Maar uit ervaring weet ik dat het bedrag nog wel iets hoger ligt via nevenactiviteiten en schenkingen binnen de familie.

Terug naar de uitgaven
Genoeg over de verbazing, want als we naar de overige kosten kijken en dan specifiek de etenspost is er te zien dat we over de afgelopen 3 jaar netjes binnen het budget van €225 ben gebleven die ik nu als juist kostenpost heb staan. Maar dat ik voor de aankopenpost een gruwelijke vergissing heb waar ik in mijn budget €250 heb staan komen de gemiddelde kosten op €447,11 uit. Dat is bijna het dubbele! Nu is dat niet geheel raar want er zitten ook meubels en andere zaken in, die eenmalig zijn maar wel enorm het gemiddelde omhoog pompen waar ik ook maanden heb dat ik €0 uitgeef. Maar die kostenpost gaat dus verhoogd worden bij de eerstvolgende verandering van het huishoudboekje.

Verder valt op dat de kosten van de rekeningen aardig gemiddeld zijn met wat wij verwachten. Er is een budget van €500 voor opgenomen en deze is iets lager. Positief dus. Het laatste wat opvalt is dat de hypotheek echt het leeuwendeel van onze kosten opslokt. Hierbij zitten de hypotheekkosten bij inbegrepen net als de aflossingen waar we dus de afgelopen 3 jaar ruim €57000 aan hebben betaald.... Dat is een aardige smak met geld.

De vraag waarom de huis kosten zo hoog zijn is dus te verklaren doordat de kozijnen een behoorlijke bedrag hebben gekost en daarom deze post ook behoorlijk meeteld.

Conclusie
Ik ben benieuwd hoe de kosten over 3 jaar zijn want dan kan ik een mooie vergelijking maken met deze 3 jaar. Maar ik kan je wel vertellen dat het een behoorlijke aderlating is hoeveel geld wij er in die 3 jaar doorheen hebben gejaagd. Dat ontgaat je heel snel als je alleen per jaar kijkt. Maar geeft ook aan dat wij het ontzettend goed hebben omdat ik voor mijn gevoel niet zoveel heb uitgegeven.

Hoeveel hebben jullie de afgelopen 3 jaar uitgegeven?

10 opmerkingen:

 1. Ik kijk niet naar de afgelopen 3 jaar, maar naar elk jaar afzonderlijk, waarbij het meest recente jaar het meest leidinggevend is. Onze uitgaven dalen elk jaar aangezien we aflossen, korter op de variabele utgaven zitten en de vaste kosten structureel verlaagd hebben.

  Overigens maak je een denkfout door aflossingen mee te nemen in je kosten. Dit zijn geen kosten.
  Als je 1000 verdient en je geeft 800 uit dan hou je 200 over. Als je die 200 gebruikt voor aflossing dan is je cash flow uiteindelijk 0. De 200 aflossing echter zijn geen kosten, dat is de manier waarop je de kosten (hypotheek) hebt gefinancierd. Aflossingen op financieringen zijn nooit kosten, in tegenstelling tot rentebetalingen, dat zijn kosten van je financiering.

  Verder, lijkt het je niet handiger als je een vrij grote post rekening niet wat specifieker naar categorieen toewijst (verzekeringen, telefonie, autokosten etc.)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk dat aflossingen niet mee mogen worden genomen in de kosten, echter wilde ik in beeld geven wat de uitgaven waren. Feit blijft dat je nog steeds het geld dat je op een spaarrekening had kunnen zetten of dat aan bijvoorbeeld aan je hypotheek uitgeeft. In het laatste geval ben je wel het geld kwijt aangezien je het in stenen stopt en dus niet meer tot je beschikking hebt.

   Vooral met dat in het licht bezien heb ik het simpel willen houden en gewoon alle uitgaven op een rij te gooien in totalen. Voor een specificatie van aparte posten heb ik elk jaar een overzicht die je bijvoorbeeld in deze blogs kan zien:

   http://luxeofzuinig.blogspot.nl/2014/01/wat-zijn-de-kosten-van-een-huis-in-2014.html

   en

   http://luxeofzuinig.blogspot.nl/2014/01/2013-in-cijfers-deel-1-financieel.html

   Verwijderen
 2. Anderhalve ton uitgegeven! Wat een geld he! Ik schat dat wij ook op zoiets zitten: 150K a 160K in 3 jaar..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor ons zijn de afgelopen drie/vier jaar de duurste geweest sinds dat wij 21 jaar geleden bij elkaar zijn gekomen. Nieuwe meubels, Al het houtwerk van het huis van binnen en buiten laten verven, nieuwe overkapping, nieuw tuinhuis, nieuwe vloer, nieuwe binnendeur, elektrische fiets, diverse andere zaken laten vervangen/schilderen, nieuwe apparatuur, nieuwe slaapkamer kids, vakanties. pfff ik geloof dat ik er ben en durf nog niets een op te tellen. En dat in 4 jaar tijd. Wat wij wel hebben afgesproken is dat wij nu 1,5 jaar gaan sparen en alleen maar sparen. Op een post na van 2.000 euro begin volgend jaar dat al gepland staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een sloot geld ik denk dat wij hier zo,n 15k kwijt zijn in 3 jaar en met energie meegerekend nog eens 2700 euro erbij, totaal 17.700 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons zit er een verhuizing in, en dat brengt ook kosten met zich mee... Precies weet ik het niet, maar dat heeft de uitgaven wel verhoogd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier waren het voor wonen supervoordelige jaren. Huur inclusief stookkosten van nog geen 400 euro per maand. 61 euro gas en licht en wat verzekeringen. Vanaf dit jaar andere koek. Met een eigen (klus)huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. als ik kijk naar wat er binnenkomt en nu over is op de spaarrekening, gok ik dat er zo'n 35/40.000 per jaar uit gaat. dus in 3 jaar tijd ook ruim een ton.. hou echteer de uitgaven niet per jaar bij ;) enkel per maand.. :p

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zit in het bedrag aankopen, ook kleding, kapper, terrasje huer en daar, cadeau's fun?
  Die uitgaven mis ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke blog heb je. Leuk te lezen dat je inderdaad op een gemiddelde uitgave patroon zit. Ik mis inderdaad ook de uitgaven zoals kleding en cadeau's

  BeantwoordenVerwijderen