maandag 7 april 2014

Maakt geld gelukkig?

Gisteren postte ik nog over het feit dat mijn bonus is binnengekomen maar maakt geld eigenlijk wel gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders
Feit blijft dat de mensen met geen geld meestal opkijken tegen mensen met succes. Of beter gezegd, naar mensen die hun rijkdom graag tonen. Maar eigenlijk denkt iedereen anders over geluk. Voor de ene persoon is geld inderdaad een gelukmaker. Kijk eens naar de mensen die de loterij winnen. Ze zijn zeker gelukkig ermee want opeens kunnen ze doen waar ze zin in hebben zonder schuldig te voelen. Je hebt immers toch niet voor het geld hard hoeven werken waardoor je dat soort geld dan ook veel makkelijker uitgeeft. Over het algemeen is geld een middel om geluk mee af te dwingen. Of althans dat is wat mensen vaak denken.

De schijn hoog houden
Maar er is natuurlijk ook een groep mensen die de schijn op wil houden naar de buiten toe om zo gelukkig en rijk te lijken. Hoe vaak hoor je wel niet van die verhalen van mensen die in de in zwaar weer zitten ook al hebben ze wel twee auto's, dure kleding een een zeer grote woning. Juist dat soort verhalen komen vaker voor dan je denkt. Maar de vraag is, zijn die mensen eigenlijk wel gelukkig geweest?
Als je het ze op de man afvraagt dan zullen ze altijd zeggen dat het het waard was. Maar bedenk je eens het volgende.
Zo heb ik ook een collega op mijn werk gehad die zich aardig in de nesten werkt omdat hij graag met de "high-rolers" wil identificeren. Dure merkkleding, veel uiteten en naar feestjes en maar opscheppen waar hij nu wel niet is geweest. Tja, aanzien had hij wel naar buiten toe. Maar of hij zich gelukkig voelde? Want nu kwam het probleem zijn baan stond op de tocht en die lening die hij had afgesloten voor dat hele dure horloge was toch nog wel een punt....... Oeps. Dus je hebt een hoog aanzien vanuit de rest van de wereld maar kwam opeens in een enorm diep dal te staan. Geloof me als ik zeg dat hij er met de dag ongelukkiger uit kwam te zien.

Wat is voor ons geluk dan?
Ik heb het vaak over sparen, geld en vooral hoeveel geld wij wel niet uitgeven. Op sommige punten wenken de mensen hun wenkbrauwen op mijn blog, maar voor andere zeggen ze weer onder de indruk te zijn hoe weinig geld we maar uitgeven aan bepaalde zaken.
We weten dat we ons in een luxe positie bevinden qua geld en we hebben dan ook genoeg geld op de bankrekeningen staan. Echter ik hoef het niet naar de buitenwereld te showen. Want ik loop net zo lief in een trui rond die ik al 10 jaar heb (en dat is geen geintje, daar loop ik heerlijk in rond omdat hij zo lekker zit). Geld zie ik dan ook als een hulpmiddel om het leven makkelijker te maken, niet een patsmiddel om aan andere te laten zien hoe goed we het wel niet doen. Het kan namelijk zomaar veranderen en ik vind dan geluk dat als het even tegenzit en we allebei ons baan zouden verliezen en we desnoods meer dan een jaar thuis moesten zitten omdat we niets vinden. Dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken dat we de rekeningen niet meer kunnen betalen.

Conclusie
De rust houden en met heel veel gemak gebruik maken van geld is een goed iets. Het vele geld uitgeven is bijzaak. Ik kies liever voor veiligheid (en dus misschien wel saaiheid) dan voor het pochen. Samen dromen over die loterij is toch makkelijker dan je anders voor te doen dan je bent. Geluk is voor ons samen zijn en samen gelukkig zijn. Kunnen doen wat je wilt en de rest van de wereld lekker te laten denken wat ze willen. Je leeft maar 1x en je doet het niet voor je omgeving.

16 opmerkingen:

 1. Geld maakt naar mijn idee zeker niet gelukkig! Wel brengt het geluk, als je de financiële ruimte hebt om keuzes te maken en je rekeningen te kunnen betalen. Want als je geen geld hebt, brengt het wel degelijk ongeluk, of in ieder geval het beklemmende gevoel van vast zitten met zich mee. Ik leef in luxe omdat ik de keus kan maken niet te werken buitenshuis en toch voldoende heb om mee rond te komen. Wel zonder auto en zonder vakanties, maar verder heel ruim, naar onze maatstaven. Rekeningen kunnen altijd betaald worden en eten is er altijd voldoende. Ons huis kan warm gestookt worden, wat voor ons betekend dat de termostaat op net geen 19 graden staat. Maar we hebben de mogelijkheid voor het maken van keuzes en dat is rijkdom en geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geld maakt het leven alleen een stuk makkelijker en daardoor voelt men zich gelukkiger. Maar echte geluk is wat je er zelf van maakt, met of zonder geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geld alleen maakt niet geluk, maar kan wel bijdragen tot een geluksgevoel. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. moest zijn: Geld alleen maakt niet gelukkig, maar kan wel bijdragen tot een geluksgevoel. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een lening afsluiten om een horloge te kopen....hahaha. Het moet toch niet gekker worden . ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het is makkelijker om leuke dingen te doen, familie en vrienden op te zoeken (reizen kost nu eenmaal geld en niet alle familie en vrienden wonen in je dorp/stad). en natuurlijk zijn er ook een hoop gratis leuke dingen ;) met geld kan je makkelijker gezond eten en je gezonder voelen hierdoor etc. het maakt het makkelijker. maar met weinig geld lukt het idd ook, leer je kleine dingen meer waarderen. leningen voor horloges? autos? hier gelukig niet. sparen, minder uitgeven dan er binnenkomt, inkomsten gaan naar spaar en vast bedrag per maand naar betaalrekening bevalt goed. extra uitgaven gaan dus van spaargeld, dus zijn bewuste uitgaven, we weten dat het kan. geen leningen. maar ook geen 2 auto's voor de deur en zeker geen dure horloges enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met mate leven dus :) En dat is inderdaad ook de juiste methode

   Verwijderen
 7. "Geld maakt niet gelukkig" zegt de rijkaard tegen de arme....nou daar kan ie het mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben heel rijk, ik heb 2 gezonde kinderen, mijn ouders leven nog en heb een fijne baan waarmee ik genoeg verdien om mijn leven zo te leiden hoe ik hem graag zou willen leiden.....Dussss....daar heb ik geen tonnen voor nodig ;-)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geld maakt niet gelukkig wordt vaak gezegd door de mensen mét geld...!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gelukkig alleen door geld wordt je niet. Ik kan ook genieten van kleine dingen die weinig of geen geld kosten. Maar merk wel dat er een hoop stress / onzekerheid kan ontstaan als je inkomen opeens lager wordt en je overal op moet bezuinigen. Dan is het hebben van geld toch wel prettig. En dan bedoel ik geen vette bankrekening met tig nullen, maar lekker kunnen doen wat je wilt en niet over elke aankoop hoeven nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een jaarlang heel zuinig moeten leven, en ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Al mijn creativiteit kon ik daarin kwijt. Het was mijn eigen keus om mijn baan op te zeggen en mijn studie af te maken. Wat wel lastig was: mijn vrienden hadden medelijden met me, daar moest ik steeds tegen vechten, terwijl ik zoveel lol had, omdat ik in rap tempo allerlei nieuwe technieken onder de knie kreeg, en mijn studie vlotte, en ik heerlijk at (uit eigen moestuin).

  Nu, met geld, is het leven misschien gemakkelijker, maar niet leuker.
  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik dat verhaal van je collega lees moet ik denken aan wat mij moeder altijd zei :
  Klagers hebben geen nood en pochers hebben geen brood.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen