dinsdag 4 februari 2014

De voordelen van hard werken als consuminderaar

Hard werken zit voor sommige mensen in het bloed. Maar voor consuminderaars is het eigenlijk helemaal goed nieuws. Waarom is dat eigenlijk zo?

Hard werken
Zoals ik al meerdere malen in blogs heb gepost is in huize Luxe of Zuinig werken de voornaamste bezigheid die wordt uitgevoerd. Werkweken ver boven de 40 uur zijn eerder regel dan uitzondering. Allemaal prima in orde en geen ellende met overuren opschrijven en uitbetalen want daar doen wij niet aan. Nee we gaan gewoon een aantal dagen eerder naar huis waarmee je het probleem in feite ook oplost. Het voordeel bij mijn werkgever is dat ik ook kan thuiswerken als ik daar behoefte aan heb. Zo is afgelopen maandag zo een dag geweest. Heerlijk gewoon uit bed rollen naar de desktop lopen en je werk-pc overnemen op de zaak. Met als voordeel dat je opeens geen reistijd meer hebt van 2,5 uur per dag. Heerlijk!

Werkgever
Met andere woorden voor wat hoort wat, want als ik behoefte heb aan zo een dag (en mijn agenda laat het toe) dan is daar geen enkele commentaar op. Bovendien kan je thuis meteen een aantal zaken doen zoals boodschappen of andere zaken (afgelopen maandag APK) en dan ben je meteen weer up to date en scheelt het je een vrije dag. Dat is toch niet iets wat je overal kan doen en ik onwijs lekker vind bij mijn huidige werkgever.

Consuminderaar
Terug naar mijn openingszin want waarom is hard werken nou zo fijn voor de consuminderaar? Heel simpel je hebt namelijk geen tijd om geld uit te geven! Door de weeks ben je niet thuis en zijn de winkels al dicht en in het weekend ben je zo pap zat dat je geen zin meer hebt om te gaan shoppen. Bovendien zal hard werken op de zaak meestal ook wel opgevallen zodat die promotie toch ook wel dichterbij komt. Enige nadeel dan? Juist je raad het al, het moet natuurlijk wel leuk blijven. Het leven bestaat niet uit alleen werken. Maar zoals ik ook al meerdere keren hier heb gemeld geniet ik enorm in mijn werk en is het eigenlijk een hobby van mij geworden (waar ik ook nog aardig goed in ben al zeg ik het zelf). En zeg nu zelf? Als het een hobby is? Is het dan zo erg?

Fijne dag verder!

13 opmerkingen:

 1. mooi positief blog! jammer van de ondertoon over ureruren schrijven. man maakt 10-20 overuren per week, deels thuis(avonddiensten) en zaterdagen, en die overuren schrijft hij toch zeker wel omdat het er zoveel zijn en ze er altijd zijn... eerder naar huis is geen optie, dan komt hij hopeloos achter en komen er problemen.. ;) maar goed, de spaarrekening is er blij mee zegmaar.. dus het is geen klacht. maar je toon over overuren schrijven klonk negatief. al snap ik dat het in jouw geval zo is, omdat jij de mogelijkheid tijd voor tijd te nemen.. ;) man heeft de mogelijkheid gewoon niet om zoveel overuren op te nemen als tijd voor tijd.. :p

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fijne werkgever heb je! Het lijkt me ideaal: de relatieve veiligheid van een baan en dus vast inkomen, en toch thuis kunnen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij consuminderen juist om minder te hoeven werken....:D

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn man werkt ook vaak meer uren per week. Helaas krijgt hij ze niet uitbetaald maar moet hij de extra uren op een ander moment opnemen. En daar is ie dus vaak te druk voor.
  Gelukkig kan hij net als jij veel thuis werken achter de PC.
  Hij heeft ook geen tijd om het geld uit te geven ;-P

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overuren uit laten betalen of andere dagen eerder naar huis gaan is in mijn ogen hetzelfde. In beide gevallen werk je niet 'gratis' over. Voor de baas werk je dus niet extra hard of veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mijn man is zijn werk ook echt zijn hobby. Met veel plezier stapt hij 's morgens op zijn fiets. Welgeteld 5 minuten en dan is hij op zijn plek. Lunchen doet hij thuis. En rond de klok van 5 uur staat hij weer voor de deur. Dit is dan een week als er niets aan de hand is. Manlief werk per jaar gemiddeld 400 uur extra door zijn oproepdiensten. Omdat er op zijn werk geklokt wordt lopen de uren flink omhoog. Een of twee keer per jaar laat hij dit uitbetalen. En dat vind ik weer fijn. Er is geen tijd om vrij te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vervang "hard" eens door "efficient" en je bent er.

  O ja, ooit al iemand ontmoet die aan het eind van zijn leven heeft gezegd dat hij of zij spijt had te weinig gewerkt te hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt hier een goed punt, maar soms moet je hard werken omdat je afhankelijk bent van andere die niet efficiënt werken.

   Verwijderen
  2. Euhhhh...Niemand hier die je dwingt om samen te werken met niet efficiente collega's hoor. Dus ik lees hier uit dat je afhankelijk bent van het maandsalaris dat je vangt van je werkgever en daarom maak je overuren om de steken die anderen laten vallen te repareren. Ga zo door, de baas is er blij mee. Zorg liever dat je hoger op komt en je geen overuren meer betaald krijgt, dan kijk je wel uit om langer te werken dan nodig is tenzij je super loyaal bent en altijd je projecten binnen de gestelde tijd af wilt krijgen want doe je er langer over dan betaal je zelf het verschil in tijd wat niet zo handig is.

   Verwijderen
 8. Als het zo kan, is dat een prima oplossing!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lijkt mij juist heerlijk niet hard te hoeven werk (ik vertaal dat met veel uren maken en lange dagen) ,maar inderdaad zo efficient te werken dat ik genoeg verdien om mee rond te komen. Een onafhankelijker leven. En daardoor tijd genoeg te hebben voor de werkelijk belangrijke zaken in mijn leven. En daardoor de kwaliteit van mijn leven te hebben verbeterd. En die van mijn naasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het nadeel is dat je ziet in veel banen dat hetzelfde werk me minder mensen moet gebeuren. Wat als gevolg heeft dat je dus harder moet werken,

   Verwijderen
  2. We gaan terug naar een tijd van onze grootvaders in Nederland die ook op zaterdag verplicht moesten werken en zo makkelijk op 60 of meer uren per week uitkwamen. Dat was vroeger echt niet raar. We zijn een beetje verwend geraakt. Vergelijk Azie: de harde werkers daar zijn niet momenteel meer dan slaven die 7 dagen per week werken en dat 12 uren per dag - echt geen grap ook voor de hogere functie's. burn out is daar echt realiteit. Muisarm of andere kwaaltjes zoals we dat in Nederland kennen? Daar zeurt daar niemand over. Opstaan en weer doorgaan.

   Verwijderen