woensdag 29 januari 2014

Hoe krijg je financiële zaken onder controle?

Je ziet het vaak bij de meeste geld programma's terugkomen. Mensen die door de bomen het bos niet meer zien en daarom in allerlei financiële problemen kunnen komen. De medebloggers hebben het al onder de knie,  Maar hoe krijg je die financiële zaken onder controle als je nieuw hier bent?

Controle
Het antwoord hierop is eigenlijk (zoals de meeste consuminderaars al weten) heel simpel. Namelijk door inzicht te verkrijgen in je inkomsten en uitgaven. Het enige wat het je kost is tijd om de initiële excelsheet / kladblok in te vullen en hier je conclusies uit trekken. Vervolgens is het zaak om dit bij te blijven houden.

Inzicht
Nadat je dit inzicht hebt verkregen is het zaak om te identificeren waar je pijnpunten zitten en waar de meeste kosten naar toe gaan. Voor de meeste mensen zullen dit de huur/hypotheek kosten zijn gevolgd door de ziektekosten. Maar het kan natuurlijk ook gevolgd worden door de telefoonrekening van 185 euro...... Met inzicht komt kennis en met kennis komt macht, macht over je balans wel te verstaan!

Aanpak
Als je dit systematisch aanpakt kan je ook de grootste uitgaven aanpakken en vergelijken met andere huishoudens hoe je ervoor staat. Zit je boven het gemiddelde? Is het niet je hobby? En kan je het absoluut niet missen die paar euro. Aanpakken dan en er wat aan doen.

Conclusie
Door inzicht in je uitgaven te krijgen kan je een hoop ellende voorkomen. Je kan snel en adequaat reageren op uitgaven en budgetten. Je huishouden is gewoon een BV met een lopende balans en zo moet je hem ook behandelen. Dit laatste is vaak wat mensen vergeten maar je echt als regel moet zien. Luxe of Zuinig is Luxe of Zuinig niet als hij niet een mooie excelsheet voor zijn medeconsuminderaars heeft en die kan je hier vinden.

Heel veel succes! Want je blijft baas over je eigen portemonnee!

2 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens! Wij zijn nu een paar maanden verder en het verbaasd ons echt wat we nu financieel hebben bereikt! En alleen door orde op zaken te stellen, en heel erg bewust te leven, keuzes te maken en te besparen! Het is een sport geworden haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je dan goed hebt ingevuld kun je precies uitrekenen wat je gemiddeld per maand kunt sparen over 1 jaar gezien. Budgetteren heet dat. Nou de besparingen op rente en premie van de hypotheek kun je elke maand dan weer gebruiken voor de maandelijkse verhogingen zoals belasting en accijns op brandstof etc.

    BeantwoordenVerwijderen