zondag 19 januari 2014

De gevaren van Consuminderen

Het begrip consuminderen is vaak genoeg op mijn blog als mijn collega blogger gepasseerd. We zijn het allemaal aan het doen om grip te krijgen op de uitgaven en zo maximaal profijt te krijgen van die euro's. Maar het kan natuurlijk niet allemaal zonder gevaar zijn! Aan elk voordeel zit een nadeel.

Sociale isolatie
Zo is er maar om te beginnen de sociale isolatie die mogelijk kan plaatsvinden. Je bespaard namelijk zoveel mogelijk op uitjes! En dat betekent ook dat je vaker nee zal zeggen tegen uitnodigingen met als gevolg dat je dus niet meer onder de mensen komt. Het kan een acceptabele keuze zijn als je vrienden hetzelfde ingesteld zijn, want er zijn natuurlijk ook genoeg uitjes die je vrijwel geen geld kosten! Hou dus vooral contact en blijf communiceren. Stel andere uitjes voor wie weet breng je ze wel op andere gedachtes?

Andere gevaren
Daarnaast zijn er natuurlijk nog de andere gevaren en dat is toch wel iets waar wij als blogger last van hebben. Namelijk dat consuminderen je hobby wordt en dat is op zich al heel gevaarlijk. Want dat houdt in dat je elke mogelijkheid om te besparen aan zal grijpen en je omgeving ook hierin betrekt. Je partner dient dus wel hiervoor open te staan want anders zal dit absoluut niet gewaardeerd worden.

Daarnaast moet het natuurlijk wel leuk blijven en dien je jezelf nog steeds iets te gunnen qua plezier. Consuminderen kan dan wel je hobby zijn, maar af en toe mag je jezelf en je partner natuurlijk wel verwennen met iets geks of leuks. Zo is dat bij ons de vakanties en voor de ander is dat de auto.

Terug naar deze week
Bovenstaande gebeurde mij dus ook deze week. Ik werd netjes gevraagd om mee te gaan naar een feest afgelopen vrijdag maar kon gewoon geen ja zeggen simpel omdat ik geen zin had om geld eraan uit te geven. Terwijl het natuurlijk wel heel gezellig zal zijn, want dat is het altijd als je geen zin hebt. Uiteindelijk kon het ook gewoon niet en kon ik dat ook melden, maar ik merk wel steeds meer aan mezelf dat het een soort obsessie begint te worden dat consuminderen. En dat begint in mij ogen echt een gevaar voor mezelf te worden.

Je moet het natuurlijk wel ergens voor doen consuminderen. Geld is leuk, maar ervan genieten is nog veel leuker! Consuminder dus met mate en geniet van het leven!

16 opmerkingen:

 1. ja lastig, op dit moment consuminderen wij omdat het moet, een sociaal isoloment geeft het wel ja.
  Want ik moet ook nee zeggen als ik eigenlijk wel zou willen.
  Zo is mijn vader ziek en kan ik hem niet elke week bezoeken omdat wij daar financieel geen ruimte voor hebben. Moet ik nee zeggen tegen mijn dochter om niet te rijden voor haar sport.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, keuzes moet je altijd maken.
  "gelukkig" heb ik veel vrienden die niet veel te besteden hebben, dan plannen we ook geen dure activiteiten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat scheelt al een heel hoop ja en helpt ook enorm! Daar hebben wij er helaas niet al te veel van al worden ze wel bewuster ;)

   Verwijderen
 3. ik consuminder op onbelangrijke zaken ,zodat ik kan consumeren als dat belangrijk of noodzakelijk is , door geld te besparen door bijvoorbeeld een 2e hands bank te kopen bij de kringloop, kan ik meer besteden aan goede schoenen en een warme winterjas. als ik bespaar door huismerken te kopen in de supermarkt kan ik sparen voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine als de oude kapot gaat. voor mij is consuminderen vooral een kwestie van kijken waar mijn prioriteiten. soms moet je iets laten om iets anders wel te kunnen doen. mensen staan er soms versteld van hoe ik uitkom met mijn salaris en wat ik allemaal wel gewoon doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het wel grappig om te lezen dat iemand die zoveel geld heeft, een uitje laat schieten omdat het te veel kost in zijn ogen.
  Waarom reserveer je geen geld bv zakgeld om elke week iets leuks [verplicht] te doen,misschien wen je er dan wel aan.
  Ik zou zeggen, de een haalt zijn voldoening aan uitgaan en iets leuks doen.
  jij haalt je voldoening uit consuminderen.
  Als jullie dan aan het eind van jjullie leven de balans opmaken, dan heb jij veel geld waar je niet helemaal van hebt kunnen genieten[ want het zit in steen aandelen enz]
  en de andere heeft geen geld maar heeft wel meer genoten in zijn leven.
  Wacht niet te lang met leuke dingen doen in je leven want op een gegeven ogenblik kun je het niet meer, denk aan de film scrooge


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben ernstig ziek geweest en ben blij dat ik nog leef. Dus geniet ik nu. Door op een asntal vlakken zuinig te zijn heb ik een flink bedrag per maand beschikbaar voor leuke dingen. Reizen ( net terug uit Azie), dat kien ik dan ook wel weer voordelig uit; concerten, opera . Ook heb ik een prijzige hobby. Natuurlijk is er wrl een buffer, masr een grote vrienden en kennissenkring is mij veel waard.

   Verwijderen
  2. Jullie hebben helemaal gelijk dat ik niet moet doorslaan en vandaar ook bovenstaande blog want ik begin dit ook steeds meer door te krijgen. Toch zie ik ook dat we wel enorm genieten. We maken namelijk reizen waar andere nooit het geld aan willen besteden en wij heerlijk van kunnen genieten. Maar sommige dingen moet je gewoon niet op bezuinigen nee.

   Verwijderen
 5. Je kan ook TEveel willen sparen. Jullie genoeg geld (gezien wat jullie kunnen sparen) je moet ook nog wel leven. Probeer ook te genieten van het leven het is al kort genoeg. Misschien toch weer het zakgeld terug roepen in het leven. Dan doet het misschien in jouw ogen minder pijn?

  Straks vragen je vrienden helemaal niet meer of je meegaat. Als ze elke keer Nee krijgen zijn ze er op een gegeven moment wel klaar mee denk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zakgeld werkt voor mij helaas niet. Die bedragen worden alleen maar groter en het voelt dan teveel als geld *moeten* uitgeven en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

   Verwijderen
  2. maar je kunt je toch wel verplichten om bv een keer in de week iets te gaan doen wat dan geld kost, een uitje , film, eten . Ik weet genoeg om te doen wat leuk is , en geld kost.
   Diana

   Verwijderen
  3. Tja. zoals gezegd dan wordt het een moetje en dat vind ik absoluut niet fijn. Het moet gewoon zo vallen dat je uit eten wilt. Thuis hebben we alles wat ons hartje begeerd. Eten vind ik leuk om zelf te maken en zo kan ik voor alles toch wel een gratis alternatief verzinnen. Of de transportkosten na dan. Maar daar heb ik dan vaak minder moeite mee. Maar zoals gezegd, wij geven het graag uit aan vakanties we zijn nu ook aan het kijken hiervoor en daar geven we echt veel meer dan gemiddeld uit.

   Verwijderen

 6. wat vind je vrouw/vriendin hier eigenlijk van? of kan zij ook niets spontaan uitgeven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze heeft hetzelfde probleem als ik.... Soulmates :P. Ze is overigens wel iets makkelijker dan ik, maar heeft dan achteraf toch spijt ervan dat ze dat gedaan heeft waardoor ze toch zeker de volgende keer beter oplet. Zo is het bij mij ook in het begin gegaan.
   Het is overigens niet zo dat we absoluut niets doen. Alleen we zijn gewoon vaak van de "gratis" alternatieve.

   Verwijderen
 7. Boeiend, dat je de sociale uitsluiting benoemt. Voor jou is het een keus om nee te zeggen tegen activiteiten die iets kosten, en je merkt die sociale gevolgen al.
  Voor heel heel veel mensen is het geen keus om nee te zeggen tegen een uitje of activiteit. Heel veel kinderen groeien op in zo'n situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt en daar ben ik mij van bewust, vandaar ook de blog. Ik moet het niet teveel naar mijn bol laten schieten natuurlijk.

   Verwijderen