Wat is nu precies een bankenunie?

Op 18 december van dit jaar zijn de Europese ministers van financiën overeengekomen dat de bankenunie een feit is. Het kan nu worden opgepakt door het Europese parlement waarna het definitief in gang zal treden. Maar wat houdt dit nu precies in?

Bankenunie in het verleden?
Sinds het begin van de Europese unie is het de bedoeling om 1 Europa ervan te maken. Helaas stuit dit op veel vlakken op verzet en is de bankenunie nooit ter sprake gekomen tot in 2008 de bank Lehman brothers omviel. Moest Europa ook niet naar een bankenunie toe om dit hier te kunnen voorkomen?  In die tijd was er echter zoveel kritiek op het plan dat het meteen de ijskast in werd gezet. We weten allemaal wat erna is gebeurd en hoe de overheden als een kippen zonder kop in meerdere Europese landen banken overeind hebben gehouden door ze over te nemen, met als gevolg dat de belastingbetaler (u en ik) de rekening moesten betalen voor het falende bankwezen.

Een stap vooruit
In 2012 is er een principe akkoord gesloten dat de bankenunie er dan toch echt moest komen om bovenstaande te gaan voorkomen. Vele zagen echter de kritiek van 2008 wederom bovendrijven met als gevolg dat vele het niet zagen gebeuren. Maar 18 december van 2013 is het dan toch zover. Er is een bankenunie akkoord en dat betekent dat bovenstaande niet meer mag gaan gebeuren.

Wat houdt dit akkoord nu precies in?
Maar wat doet dit akkoord nu precies? Het akkoord houdt in het kort in dat banken in Europa voor elkaar garant staan. In het geval dat er in Griekenland een bank om dreigt te vallen zullen alle banken in Europa hun hand in de buidel moeten steken om de bank te redden en zal dit niet meer door de overheid (en dus de belastingbetaler) worden gedaan.
Daarnaast zal de Europese Centrale Bank (ECB) een centrale rol gaan innemen bij het toezicht. Ze zullen alle boekhoudingen gaan doorspitten om administratieve trucjes niet meer mogelijk te maken. Er kan dus eerder gesignaleerd worden dat het niet goed gaat met de bank en dus ook eerder ingegrepen worden.
Vooral dit tweede deel zal er (in theorie) voor gaan zorgen dat als er iets aan de hand is bij de bank er nog vroegtijdig actie kan worden ondernemen waarmee de kosten ook in de hand te houden zijn.
Als laatste zal er een apart "reddingsfonds" worden opgezet door de banken met een bedrag van 55 miljard euro. Deze wordt binnen 10 jaar gevuld waar een bank mee gered kan worden.

Kritieken
Er is veel positiefs over de bankenunie te zeggen, maar er is natuurlijk ook genoeg kritiek. Zo wordt er gesteld dat banken failliet moeten kunnen gaan. Want anders houdt je een ongezond systeem in stand. Daarnaast worden er ook vraagtekens gezet bij het reddingsfonds en wel om twee redenen. Zo is het vullen van een fonds dat nog 10 jaar duurt erg lang en vragen mensen zich terecht af wat er in de tussentijd gebeurd zolang deze nog niet vol is, en de banken dus niet in staat zijn om andere banken te redden. Wordt er dan weer naar de belastingbetaler gekeken? Bovendien is het fonds met 55 miljard aan de kleine kant. Het overnemen van de ABN AMRO kostte de staat al 30 miljard. Indien het fout gaat zit het probleem niet bij 1 bank maar over meerdere verspreid omdat banken nauw met elkaar verbonden zijn.

Conclusie
Het akkoord is er. Nu nog het Europese parlement en vervolgens moet de pot nog gevuld worden. Het gaat allemaal niet hard, maar de intentie is er. Er zijn genoeg vraagtekens, maar er zijn ook een hoop positieve dingen. In mijn ogen is dit een goede eerste stap naar meer controle in het bankwezen om nogmaals problemen te voorkomen. Er moet echter nog heel veel meer gebeuren wil deze sector onder controle zijn en ook in staat zijn om zichzelf te redden indien er grote risico's worden genomen.
Laten we eerst een kijken wat het Europese parlement als akkoord gaat sluiten.

Reacties

Interessant! Ik wist dit niet moet ik bekennen.
Dat is zeker interessant! Leuk om te lezen.
Yelena Yeli zei…
Vraagje. Hoe veilig is het spaargeld van de spaarders bij de banken?
Kan een bank in de problemen het spaargeld inpikken of 10% ervan?
Ik weet nog steeds niet goed wat ik ervan moet denken. Ik heb nog te weinig vertrouwen in de bankiers. Al zou een nieuw systeem natuurlijk een positieve verbertering kunnen betekenen.
Hoi Yelena,
Je bent op het moment veilig tot 100.000 euro als de bank onder het depositogarantiestelsel valt. Veel mensen redden die grens niet en zullen dus ook nooit problemen krijgen.
Je tweede vraag is heel simpel. Nee dat kunnen ze niet, maar de overheid kan wel beslag leggen op dat soort voorwaardes (zelfde ala Cyprus dus). Echter zullen ze dit niet zomaar doen omdat het het bankenstelsel dusdanig kan ondermijnen dat dit een riskante onderneming is.

Dit nieuwe systeem heeft potentie in mijn ogen, maar ook een hoop risico's. Daarover zal ik later een blog wijden hieraan.

Populaire posts