Hoe zit het met je pensioen in 2014?

2013 is bijna voorbij, maar ik heb nog weinig mensen gehoord over het pensioen in 2014. Dat is raar, want er zijn toch ingrijpende veranderingen die gaan plaatsvinden in 2014 en 2015. Tijd om ze onder de loep te nemen.

Witteveenkader
Het witteveenkader is een begrip in Nederland als het gaat om hoeveel pensioen je maximaal van de belasting mag aftrekken. Deze heeft ervoor gezorgd dat Nederland één van de betere pensioenregelingen van de wereld had. Helaas heeft deze er ook voor gezorgd dat de Nederlandse staat hierdoor veel minder belastinginkomsten ontvangt en waarom ze nu dus aan de regeling gaan zitten.

Pensioenafdracht
Tot dit jaar was de maximale jaarlijkse pensioenopbouw percentage 2% voor eindloonregelingen en 2,25% voor middelloonregelingen. Dit hield in dat je bij een werkleven van 40 jaar maximaal 80% van je loon krijgt na je pensioneren voor de eindloonregeling, en 90% voor de middelloon regeling. Ik zeg er nadrukkelijk maximaal bij, want de verzekeraars mogen nog altijd zelf bepalen hoeveel ze het gaan laten opbouwen, en de middelloonregeling heeft meer adders on het gras. Eindloonregelingen zijn wat dat betreft waardevaster. (zie ook de aflevering van Radar over pensioen voor meer info hierover)

Nu zal dit echter afgebouwd gaan worden in 2014 naar 1,9% voor eindloon en 2,15% voor middelloon. Een eerst kleine stap want in 2015 zal de volgende stap genomen gaan worden. Het percentage zal dalen naar 1,5% voor eindloon en 1,85% voor middelloon.

als we dan de berekening maken komen we op de volgende percentages uit.

Eindloon: 60% van je loon
Middelloon; 74% van je loon

Dit is wederom als je pensioenfonds je ook het maximum zal gaan geven en je er nog steeds vanuit gaat dat je 40 jaar werkt. De overheid gaat er namelijk vanuit dat je ook langer zal gaan werken omdat de AOW gerechtigde leeftijd ook wordt verhoogd. Als ik mijzelf als voorbeeld neem zal ik naar alle waarschijnlijkheid tot mijn 71st moeten werken, omdat de AOW straks wordt vastgekoppeld aan de leeftijdsverwachting, en zal ik uitkomen op 46 jaar werk jaren (uitgaande dat ik op mijn 25st ben begonnen, dit is al eerder, maar is iets makkelijker praten). Ik heb een middelloon regeling en zal dan uitkomen op 85,1%. Lang niet zoveel als de 90% die er eerder mogelijk was!

Waarom doet de overheid dit?
Zoals ik al stelde wil de overheid graag meer centen zien, en een methode is door minder belastingvrij te schenken aan de werkende. Hierdoor zal het geld belastbaar worden en dus voor de overheid geld in het laatje brengen. Daarnaast zal het ervoor zorgen dat je meer geld op je netto salarisstrookje overhoudt en je dit dus weer kan uitgeven wat uiteindelijk ook resulteert in meer belasting voor de overheid. Een win win situatie dus. Want de overheid heeft dat dit absoluut geen invloed heeft op je netto geld dat je krijgt als je de pensioenleeftijd bereikt. Tuurlijk......

Wat nu?
We worden dus steeds meer gedwongen om zelf geld opzij te zetten. Dit kan door middel van lijfrentes als je een pensioengat hebt of door simpelweg een potje opzij te zetten op een spaarrekening. Vooral dit laatste vindt de overheid niet erg, want als je boven de drempel zit moet je 1,2% belasting betalen.

Let dus goed op in 2014 hoeveel pensioen je aan het opbouwen bent en hou je UPO van je pensioenaanbieder goed in de gaten! Komt alles nog goed uit? Heb je een gat? Zo ja ga rekenen en kijk hoe je ervoor staat.

Reacties

Zo gaat dat he, krijg toch het gevoel dat we hier genaaid worden.
Gelukkig ging ik er al niet van uit dat het pensioen systeem zou werken en trek ik mijn eigen plan door zelfvoorziening na te streven.
Ernie zei…
Ik maak me niet druk, tegen die tijd dat ik met pensioen ga (als ik het haal) zijn alle regels weer anders. En ach, we hebben een grote tuin daar maken we dan helemaal moestuin van, zetten een windmolen op dak voor stroom, wassen we ons met regenwater, gaan als we lekker warm willen zitten naar de bieb (of een winkelcentrum) nemen wat kippen voor de eieren, een geit voor de melk (en die kan meteen alle restjes opeten) ....... we zullen het beleven!
Anoniem zei…
Toch vind ik het heel vervelend, ik kan slecht tegen onzekerheden, en een hoger pensioen geeft mij een veilig gevoel. maar goed we sparen ons suf om dat veilige gevoel te behouden.
Ik heb straks echt 50 jaar gewerkt (van mijn 17e tot mijn 67e)
Het geld nooit over de balk gegooid, zuinig geleefd.
en straks mogen we van alles zelf betalen waar mensen die er maar op los leefden allerlei regelingen kunnen krijgen.
Maar ja opmaken zit niet in ons systeem
Anoniem zei…
Hier maken we ons ook niet echt druk. Zoals Ernie al zei, je weet niet hoe het tegen die tijd er weer voor staat. Het enige waar we voor zorgen is dat de woonlasten straks nihil zijn. Ruim voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd is dat al gelukt. Sparen doen we ook al, maar we willen ook leuk leven. Niet alles gaan oppotten en zorgen gaan maken. Wie weet is het over een paar jaar al voorbij... Mij is altijd bijgebracht: verstandig met je geld omgaan, niet uitgeven wat je niet hebt, maar bedenk ook dat je het niet mee kunt nemen.

Gr. Immy
Meer door minder zei…
Of je meer geld op je netto salarisstrookje overhoudt is nog maar de vraag?
De pensioenpremie die je betaald is een cao gerelateerde afspraak tussen Werkgevers/bonden enerzijds en de pensioenfondsen/verzekeraars anderzijds. De invloed van de overheid hierop is nihil ( een van de pijn punten voor onze regering) vooralsnog geven pensioenfondsen aan dat premies niet omlaag gaan maar nodig zijn op de kosten op te vangen die het steeds langer leven met zich meebrengt.(meer/langer het pensioen van de werknemer betalen)
Dank voor de tip. Ik had hier niet bij stilgestaan.

Populaire posts