maandag 18 november 2013

Zorgverzekering 2014

Als echte bloggers zal iedereen er al mee bezig zijn. De zorgverzekering van 2014! Waar moet je op letten en wat ga je nemen?

Kiezen
Het begint allemaal met het kiezen van een zorgverzekering, en hoe kan het ook anders dan dat dit tegenwoordig overzichtelijk terug te vinden is op een webpagina zoals deze. Voor ons is het dit jaar totaal geen sprake van een wisseling van zorgverzekeraar omdat mijn vriendin de deal met het werk heeft dat 50% van de zorgverzekering voor zowel mij als voor haar door de werkgever wordt betaald. We betalen dus in feite slechts voor 1 persoon. We moeten echter dan wel voor ONVZ kiezen als zorgverzekeraar. Gelukkig is het dit jaar helemaal goed gegaan en vinden we het juist een hele fijne zorgverzekeraar. Echter voor wie niet dit heeft zal moeten gaan kijken naar de basispremie en natuurlijk de voorwaardes van de aanvullende verzekeringen. Voor wie enkel een basisverzekering wil is het natuurlijk wat makkelijker. Je focused je dan alleen op de prijs!

Pakketkeuze
Met dat in gedachte kunnen we ons meteen gaan richten op wat voor soort pakket wij willen. Vorig jaar hadden we de basisverzekering met minimale eigen risico en een tandverzekering. Dit alles kostte ons vorig jaar 1292,64 euro per persoon, maar in totaal dus ook omdat we slechts betalen voor 1 persoon. Deze premie bestond uit 1172,64 voor de basisverzekering en 120,48 voor de tandartsverzekering. Behoorlijk hoog, maar doordat wij dus slechts betalen voor 1 persoon weer enorm goedkoop. Dit jaar hebben we extra opgelet wat we kwijt zijn aan de tandarts en we halen die 120 euro er makkelijk uit. Dus ook dit jaar kiezen we voor een tandartsverzekering.

De keuze voor 2014
Omdat we ook verder geen kosten kwijt waren aan ziekenhuisbezoeken kiezen we dit jaar voor de maximale eigen risico van 860 euro in plaats van 360. En dat scheelt aanzienlijk in de basispremie. Zo zijn we dit jaar slechts 774,48 euro kwijt. Dat is een verschil van 398,16 euro!!! De premie was al 100 euro gedaald, maar door onze keuze van maximaal eigen risico is hier nog eens 300 euro bijgekomen aan besparing. Normaal gesproken bespaar je dus bijna 800 euro! Maar ook in dit geval zal onze winst slechts 400 euro zijn omdat we maar voor 1 persoon betalen. Met de tandartsverzekering erbij (die gelijk in prijs is gebleven) komen we uit op 894,96 euro voor een heel jaar.

Conclusie
Heb je dit jaar geen medische kosten gehad en durf je het gokje aan (in ons geval is het gokje 860-360 = 500 - 398.16 = 101,84 euro voor het geval dat we de eigen risico wel zelf moeten betalen voor wat dan ook. Maar als we dit niet hoeven en geen geld uitgeven dan hebben we bijna 400 euro winst.... Tja dat geld geef ik liever uit aan een vakantie!
Voor mensen die aanvullend verzekeren is het iets moeilijker en zul je de verschillende pakketen van de aanbieders moeten gaan vergelijken welke het voordeligste is voor jou behoefte. Daar zit dan ook de krukas. De ene zorgverzekeraar zal je bijvoorbeeld 35 behandelen fysio geven voor 20 euro extra en de ander 35. Daar zit echt heel veel verschil in. Het zal echter wat tijd in beslag nemen om dit allemaal te vergelijken en uiteindelijk de voordeligste te vinden. Voor jonge mensen zoals wij is dit gelukkig niet nodig en is de keuze iets makkelijker! Wij gaan er dan ook vanuit dat we dit jaar gewoon 400 euro hebben bespaard op de zorgverzekering en als consuminderaar voelt dat heel goed aan!

4 opmerkingen:

 1. Dat is een goede deal van de werkgever van je vriendin!
  Volgens mij maak je een rekenfoutje wbt het eigen risico: dat is natuurlijk gewoon per persoon en niet de helft, dus 860 x 2 = 1720.

  Dan nog is het helemaal aan jezelf of je die gok wilt nemen natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat jullie maar voor 1 persoon hoeven te betalen! Dat scheelt flink.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat scheelt wel veel inderdaad! Kan soms een gepuzzel zijn met het kiezen van een zorgverzekering. Finion heeft mij hierin goed geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen