vrijdag 13 september 2013

Huis bijna winterklaar

Nu de temperatuur daalt naar onder de 10 graden in de nacht lijkt de winter nu bijna wel al voor de deur te staan. Dat betekent ook dat het huis winter klaar gemaakt moet worden. Gelukkig waren we er al vroeg mee begonnen en hebben we de meeste klusjes in de zomer al uitgevoerd.

Wat moeten we nog doen

Het belangrijkste wat we nu nog moeten doen is 1 kozijn vervangen de rest is al volledig vervangen. Ik hoop dat dit volgende week ergens gebeurd maar zeker weten doe ik dit niet. Aangezien het volgende week het een behoorlijk stuk kouder is zal dit wel enorm veel invloed hebben op onze binnen temperatuur in de woonkamer. Deze houdt zich nu nog goed rond de 20 graden, maar als er een raam open staat zal dat snel dalen! BRRR..

Verder hebben we afgelopen zomer enkele ruimtes extra geïsoleerd en zijn we erachter gekomen dat we zo door onze muur naar buiten konden kijken op bepaalde plekken..... Deze hebben we ook meteen dichtgepurred. Hopelijk zal dit zijn invloed gaan hebben op de binnentemperatuur en m3 gebruik in de winter. De extra ruimtes die we hebben geïsoleerd zijn de WC/Meterkast (waar het net een tochthok was). En boven de badkamer waar we door de gaten naar buiten konden kijken en we dus niet verbaasd waren dat het erg koud in de badkamer was in de winter. Hopelijk blijft het daar nu ook iets aangenamer!

Toekomst

Door al deze zaken hebben we helaas niet de tijd gehad om de spouwmuur te isoleren. Dit heeft als gevolg gehad dat deze dus is doorgeschoven naar volgend jaar. Daar moet ik het ook nog met de buren over hebben om te kijken of zij hier ook wat aan willen gaan doen. We zijn door de vervanging van de kozijnen er wel achter gekomen dat er muurisolatie door het huis zit. Het is van die na-isolatie troep die eigenlijk niet erg goed werkt, maar daar valt nu niets meer aan te doen. Het zit er al en eruit halen is geen optie meer.

Er is dus een hoop gedaan deze zomer en volgend jaar gaan we weer gewoon door met het huis beter isoleren.

Hebben jullie deze zomer nog veel aan isolatiespullen gedaan?


9 opmerkingen:

 1. nee, we hebben een 'nieuw' huis gebouwd en geisoleerd volgens moderne nieuwe technieken.
  (hr++ ketel - dubbel glas met een coating - muur/dak/vloer isolatie - retourleidingen verwarming door de vloer - screens aan buitenzijde etc)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voorbije maanden : nieuw onderdak op het hellende dak in een soort isolerende dampopen houtplaat (cellit 3d) ipv het plastieken onderdak dat ouderdomsverschijnslene begon te vertonen, zolder geïsoleerd met isover met r waarde van 5 en luchtdicht dampscherm. Zolder dan afgewerkt met plastieken planchetten. Nieuwe veluxen. Platte dak : nieuwe epdm dakbedekking met daaronder 2 lagen van 6 cm pur plaat,2 nieuwe extra isolerende lichtkoepels. K hoop dat we een daling zien in het energieverbruik en dat al die uitgaven renderend zijn..... 't Was alles bij elkaar een ferme pak geld....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij moeten eigenlijk nog overal dubbel glas hebben, maar dat moet helaas even wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dubbel glas is tegenwoordig ook al achterhaald. Indien financieel mogelijk opteer je beter direct voor hoogrendementsglas dat nog een pak beter isoleert of het gewone dubbel glas.

   Verwijderen
 4. Gelukkig hebben we dat twee jaar geleden al gedaan. Al eerder dubbel glas en twee jaar terug achter de verwarmingen alles geïsoleerd en nieuwe elementen geplaatst, die veel meer warmte leveren (en vooral ook veel sneller)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In een appartement ben je daarvoor afhankelijk van je mede eigenaren. Want muren en kozijnen vallen onder de gemeenschappelijke delen en daar mag je zelf niets aan veranderen zonder toestemming van de vve. Gelukkig zijn we nu met een heel actief groepje en willen we volgend jaar alle kozijnen aan de achtergevel gaan vervangen. Mits er voldoende geld in de onderhoudspot zit natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wij hebben en vrij jong huurhuis (geloof 2004, wij wonen er pas sinds 2008) is volgens mij goed geisoleerd want ondanks trap in de woonkamer wordt het swinters nooit kouder dan 16 graden in huis, en als we gewoon thuis zijn en overdag cv aan hebben zelfs niet kouder dan 18 graden snachts :)
  enige besparende zou kunnen zijn de deur van de gang meer de woonkamer intrekken zodat er minder warmte naar boven verloren gaat.. maar nog maar even niet met oppaskids elke dag ;)
  Gretha
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gretha, met oppaskindjes n huis verwarmen jullie overdag misschien tot 22°. Als de warmte van overdag goed blijft hangen, dan kan ik me wel voorstellen dat het dan 's nachts niet kouder wordt dan 18°. Of je huis vlug afkoelt of niet hangt ook niet alleen van de isolatie af maar ook van het type woning : rijhuis, alleenstaande woning, halfopenbebouwing en het stookgedrag van de buren....

   Verwijderen
  2. ik verwarm swinters tot 21. altijd al gedaan. vind het zelf een fijne temp. daaronder heb ik t echt koud. (alhoewel vorig jaar hield ik t vaak wel vol als ik pas na de middag cv aanzette tegen tijd dat ik t koud kreeg.. dan was t overdag 19,5/20)
   maar idd het hangt van meer af. het is een rijtjeshuis en ook goed geisoleerd :) enige warmte die echt verloren gaat, gaat naar boven via de trap in woonkamer.
   Gretha

   Verwijderen