donderdag 15 augustus 2013

Omgaan met drukte op het werk

De laatste tijd heb ik het meerdere malen gemeld hier op de het blog dat door drukte ik niet toekwam aan het bloggen. De tijd, maar ook de fut om daadwerkelijk iets te schrijven of er ook maar uberhaubt over na te denken is er niet. Het enige wat je wilt is slapen en relaxen. Maar is er toch een methode om hier beter mee om te gaan?

Het dilemma

Hoe kan je hier beter mee omgaan is de belangrijkste vraag die je jezelf kan stellen. Om toch een beetje de titel van mijn blog erbij te betrekken. Je hebt de luxe om de ruimte te nemen, je kan immers je vakantiedagen opnemen of de uren die je overwerkt vrij nemen, maar je bent voor jezelf te zuinig om dat te doen. Een slechte gewoonte want je doet jezelf hiermee te kort, en je merkt ook meteen aan jezelf dat je eigenlijk helemaal niet lekker in je vel zit en dus ook niet veel zin hebt om dingen te doen.

Vooral dit laatste is echt iets waar ik last van heb. Als ik moe ben, heb ik helemaal nergens meer zin in en wil je eigenlijk alleen maar hangen en slapen. Het nadeel daaraan is dat je heel snel in een ritme terechtkomt van werken en slapen alleen waarbij je de rest van je doordeweekse dag eigenlijk geen tijd/zin meer hebt in andere zaken en dat dus dan ook niet doet!

Wat kan je hieraan doen?

Eigenlijk heel simpel. Doorbreek de cyclus! Dit is eigenlijk de enige oplossing hiervoor. Hiervoor zie ik op dit moment meerdere opties voor mezelf.

- Eerder stoppen met werken en een aantal dagen te pakken waar je minder dan 8 uur werkt (genoeg overuren staan)
- Paar vrije dagen opnemen (Ik heb nog een behoorlijk wat vrije dagen staan)
- Ook al ben je moe, toch gaan doen wat je gepland had een mens heeft meer energie dan je denkt.
- Een stapje terug doen op het werk en even alles langs je heen laten gaan

Wat te doen?

Voor mezelf ga ik een combinatie nemen van eerder stoppen met werken en iets minder dan 8 uur werken en een stapje terug doen op mijn werk zodat ik aan het einde van dag meer energie overhou voor leuke dingen. Dit is natuurlijk wel apart, want iedereen is inmiddels van je gewend dat je langer op werk bent dan 8 uur... Maar je moet soms voor jezelf kiezen en even de wereld laten zoals het is.

Ik hoop dat bovenstaande ook daadwerkelijk iets is wat ik kan uitvoeren. Ik heb namelijk veel te veel plezier in mijn werk waardoor je iets makkelijker doorgaat om toch dat ene probleem op te lossen. Zelfs gisterenavond was ik nog bezig om 21:30..... Terwijl ik niet on-call of werkzaamheden moest verrichten... Een slechte gewoonte en dat is echt iets dat ik moet afleren!

7 opmerkingen:

 1. ... en je baas remt je waarschijnlijk ook niet af, al zou hij/zij dat misschien wel moeten doen omdat het verstandig is, soms.

  Misschien ook nadenken over hoe je werkt: werk je efficiënt? Doe je eigenlijk ook dingen die sneller/handiger kunnen of die zelfs door iemand anders gedaan kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn baas vind het allemaal geweldig ja. Ik heb het wel aangegeven bij haar hoe het staat met de zaken. Zo is een meetbaar middel het aantal incidenten die opgelost zijn door personen, als je puur naar operationele zaken kijkt. De teller van mij staat op bijna 1500 incidenten opgelost vanaf 1 januari, waar mijn collega's ieder op 150 staan..... Tja... factor 10 meer?

   Ze moest toch ook toegeven dat dit inderdaad niet helemaal de bedoeling was.

   Qua efficiency, dat is juist mijn probleem. Ik ben veel te efficiënt. Ik doe het werk voor 3 collega's als je het puur in aantallen neerzet. Ik moet juist mezelf aanleren minder efficiënt te worden! Helaas is dat erg moeilijk doordat ik mijn werk leuk vind en het dus ook graag goed wil doen.

   Verwijderen
 2. Een interessant onderwerp: ook ik werk vaak te hard / te veel en ben dan zo moe dat de koek 's avnds op is.

  Mijn remedie is om 's avonds juist iets actiefs te doen. Ik doe zittend werk en lichamelijk bezig zijn lijkt na zo'n pittige werkdag vaak teveel, maar als ik eenmaal bezig ben merk ik juist dat ik er energie van krijg. Dus fijn moestuinieren, de koelkast poetsen, maar ook vanuit mijn werk even langs een meer rijden om een duik te nemen en daarna op het strandje nog even te lezen. Een break tussen werk en het avondprogramma geeft ook energie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. s'avonds iets actiefs doen is voor mij meestal niet haalbaar. Vaak ook omdat als ik iets wil doen de gelegenheid open moet zijn. En ook al is het tegenwoordig vaak allemaal open tot 20:00.... Dat is nou net ff te kort.

   Wel heb ik geprobeerd nog even wat in de tuin te doen dit jaar.. Helaas is dat er vaak niet van gekomen. Even hopen dat de nazomer meewerkt zodat ik ook lekker wat in de tuin kan doen.

   Verwijderen
 3. fijn dat je je overuren ook daadwerkelijk op kan nemen! vriend werkt van 7 tot 16 vaak nog avonddienstenn (2 per week minimaal) en vaak zaterdagdiensten (beide wel vanuit huis gelukkig) (1x per 3 weken, nu in de zomer vaker ivm vakanties van collega's) . overuren opnemen lukt dus niet echt dus laten we ze uitbetalen.. ;) ook wel fijn maar hij maakt flink wat uren en dus weinig vrije tijd hierdoor. niet erg op zich, maar geniet er dus maar van dat je je uren ook op kan nemen!!
  wel heel vervelend dat er weinig energie over lijkt te blijven. dat herken ik wel helaas...
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klinkt alsof je nu echt actie gaat nemen! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup het is wel de bedoeling ja. Of het ook gaat lukken is natuurlijk een tweede :)

   Verwijderen