zondag 11 augustus 2013

Boodschappen budget overschrijding

Ik ben maar gestopt met het schrijven dat ik weer definitief terugkom om te bloggen want elke keer dat ik zeg dat het beter gaat qua tijd en ik meer tijd heb om hier te posten dat het ook meteen de volgende dag een heel leuk project/probleem op mijn bureau wordt gelegd waardoor ik de uurtjes die week al meteen zie stijgen met een factor twee.

Daarom.... Ik zeg er niets meer over, en blog lekker op de momenten wanneer ik daar tijd voor zie :) Het blijft toch verslavend dit.

Het boodschappenbudget

Zoals ik meerdere malen heb gezegd hier op mijn blog wilde ik het boodschappenbudget van 200 euro per maand halen voor 2 personen wat ook de eerste maanden enorm goed is gelukt, maar deze laatste maanden gaan we er structureel overheen. Laat ik eens een plaatje erbij posten ter verduidelijking.


Overschrijdingen

Zoals te zien is, zijn we officieel al in mei van dit jaar echt het budget overschreden gevolgd door juni en juli. Deze maand augustus zitten we pas op dag 11 en toch als op 112 euro aan uitgaven. Als we dat doorrekenen naar het einde van de maand komen we op 315 euro!!. Dat is natuurlijk iets wat we niet laten gebeuren, maar duidelijk is wel dat we ver van de 200 euro verwijderd raken. Maar hoe is dat nu toch mogelijk?

Verklaring

Ik zie twee verklaringen op dit moment.
A. De prijzen zijn mondjesmaat omhoog gegaan in een korte periode
B. Wij kopen meer wat we lekker vinden.

A. is iets wat al een tijdje gaande is, zei het in de vorm van minder grote verpakkingen maar met dezelfde prijs (je koop dan dus automatisch meer, of althans daar hebben wij last van). En op zich heeft het lang geduurd voordat de prijzen echt in Nederland omhoog zijn gegaan als je het vergelijkt met de rest van Europa.

B. Wij kopen steeds meer waar we zin in hebben en dit heeft weer te maken met het feit dat we beide hard werkend zijn en we onszelf wat vaker willen verwennen. Zij het met een kibbeling op zaterdag, haring of andere soorten vissen, of andere duurdere producten die eigenlijk niet bij de basis horen. Dit hebben we besloten te gaan doen toen het wat lekkerder weer werd en je ziet meteen de weerslag in het boodschappenbudget.

Budget zelf

Dan rest de vraag.... Laten we het hierbij of gaan we actief op zoek naar goedkopere maaltijden om alsnog 200 euro per maand maar uit te geven? Ik ben zelf een beetje in dubio omdat we het niet hoeven te doen om geld te besparen omdat we dat nodig hebben. Totaal niet zelfs..... Ik wil het meer doen omdat ik in de gaten wil houden dat we niet straks op 300+ euro per maand zitten en dan eigenlijk alsnog niet lekker aan het eten zijn, maar erachter komen dat je veel te veel betaald. Eten hoeft namelijk niet duur te zijn.

Als ik het nibud bekijk geven ze aan dat het voor een volwassen man 6,09 om 5,62 euro voor de vrouw kost per dag. Bij elkaar 11,71 euro per dag. Daar zitten we nu ruim onder als ik uitga van 260 euro per maand. Dan komen we op ongeveer 8,60 euro in een 30 daagse maand. Maar we zaten op 6,66 euro als budget, en dat is toch een behoorlijk verschil ook.

Ik ga het in ieder geval in de gaten houden. Minder zullen we er niet om gaan eten, maar het is wel iets om in de gaten te houden, want per jaar is het een hoop geld meer!

15 opmerkingen:

 1. Misschien kun je wat met de volgende recepten op de website hieronder om de rest van de maand niet te veel uit te geven. Goed en bewust bezig!

  http://www.bijstandsgerechten.nl/

  Groet, WG

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een keuze die je zelf moet maken. Het voordeel is dat je de luxe hebt om wat meer uit te geven. Het streven is in ieder geval goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je gaf als voorbeeld de 'richtprijs' van het Nibud. Ik heb mij altijd al verbaast over dat bedrag, zelf vind ik het absurd hoog. Voor twee personen is het mij een paar maanden gelukt om met 25 euro per week uit te komen maar om onszelf iets meer ruimte te gunnen verhoog ik dat nu met 25 euro per maand. Ik hou als maanden mijn rekeningoverzichten aan en dus hebben sommige maanden 4 en andere 5 weken. Dus in een maand van 4 weken, lukt het mij nu prima om met 125 euro uit te komen. Wel doen wij af en toe boodschappen over de grens en hou ik aanbiedingen scherp in de gaten, dat scheelt wel een hoop.

  Ik snap dat je jezelf wel wat lekkers gunt maar dat hoeft niet altijd duur te zijn. Een beetje creatief worden in alternatieven kan ook weer een hoop schelen.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit met mijn oren te klapperen. 125 euro per maand met, ik neem aan, twee personen.
   Wij zijn ook met twee maar dit gaat mij never nooit niet lukken.
   Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw boodschappenlijstje. Zou je dat eens uit willen leggen?

   Verwijderen
  2. 125 euro.... Wow. Hoe krijg je dat inderdaad voor elkaar? Ik zou niet weten hoe dat zou moeten. Wat eet je dan?

   Verwijderen
  3. Deel 1:

   Tja, hoe we dat dan doen..nou ja, gewoon (althans voor mij is het zo gewoon dat ik geen 'gouden tip' zou weten te geven). Het staat vooral al in mijn eerste reactie.

   Aanbiedingen in de gaten houden en daar een goede voorraad mee opbouwen en aangevuld houden. Nooit gebruik maken van kant-en-klaar of pakjes en zakjes. Dat is duur en wij vinden het over het algemeen minder lekker. Ook heb ik een grote vriezer, daar gaat ook veel voorraad in (verse groente zelf invriezen als ze in de aanbieding zijn of uit de moestuin komen). En boodschappen doen over de grens maakt voor sommige producten echt veel uit. Bijvoorbeeld feta (door pastasalade bijvoorbeeld) betaal ik hier 1,59 voor 200 gram en over de grens 0,79 per 200 gram. Verder komt er nog wel eens wat uit 'eigen' tuin. Wij hebben geen tuin maar de moeder van vriend wel. Voor haar is een moestuin in haar eentje veel werk maar samen gaat het prima. Zo hebben we er ook allemaal plezier van. Met de inkoop voor de moestuin kun je als je een beetje rond kijkt ook goedkoop uit zijn. Bij een lokaal tuincentrum (geen keten maar een familiebedrijf) kunnen wij heel veel plantjes voor 0,10 cent per stuk krijgen.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  4. Deel 2:

   Wat wij dan eten? Niet echt iets bijzonders. Hoewel wij dus niet koken met pakjes en zakjes.

   Beide zijn wij vleesliefhebbers en van de slager is lekkerder dan van de supermarkt. Ook hier weer een kleinschalige slager opgezocht waar wij eens per kwartaal een grote bestelling doen die de vriezer in gaat. Veel valt ook goed zelf te doen, de lekkerste schnitzels, slavinken en gehaktballen maken we zelf (in grote hoeveelheden en die gaan weer de vriezer in). Dat is misschien een middagdagje werk in het weekend maar daar hebben we dan minimaal weer een maand plezier van. Wel eten wij 5 of 6 keer in de week vlees en 1 of 2 keer in de week heel bewust vis of vegetarisch (niet vanwege de kosten maar omdat wij uit principe daarvoor kiezen). Maar dat kan ook E.uroshopper vissticks zijn die naar onze smaak prima smaken.

   De groente komt uit de vriezer (van een aanbieding of de moestuin) en verder kritisch zijn met de aankoop daarvan in de supermarkt. De laatste tijd heeft de A.ldi best leuke prijzen. Voor de voorraad zijn de blikjes met groenten in de aanbieding altijd handig om achter de hand te hebben.

   Met de aardappels hadden we dit jaar geluk, via een kennis van mijn vriend kregen we een aardige hoeveelheid gratis van eigen grond. Daarnaast ook weer aanbiedingen in de gaten houden. Ik heb ook altijd diepvriesaardappeltjes (rösti, kroketjes, enz.) liggen, ook weer in de aanbieding gekocht. Een keer pasta (E.uroshopper, niet de verse uit de koeling) gekookt in bouillon ipv. aardappels bij de maaltijd, vult goed en is goedkoop. Of met het warme weer een beetje extra zout in de vorm van chips. Ook hier vind ik de goedkopere varianten goed genoeg.
   Ook eten wij toch wel een keer per week pasta (macaroni, pasta met rode saus, pastasalade, enz) maar dat is vooral omdat het voor mijn vriend goed vult (werkt veel buiten en heeft een snelle spijsvertering). Daarvoor gebruiken wij ook nooit kant en klare sauzen. Een saus op basis van tomatenpuree (bij AH is de goedkoopste 0,07 euro per blikje, wij gebruiken 2 blikjes) vinden wij lekkerder. Kaas schaven we van een blok dat toch al bijna op is (is dat restje ook weer weggewerkt). De rest van de vulling is restjes en/of komt uit de voorraad. (Paprika's laten zich voor dit doel bijvoorbeeld ook heel goed invriezen. Dat is ook handig, zo een zakje uit de vriezer de saus in en daar ontdooit het vanzelf.)

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  5. Deel 3:

   Daarnaast eten wij ook wel eens iets uit de categorie fastfood. Maar dan iets minder 'fast' omdat we er zelf iets meer moeite voor doen, waardoor we het wel lekkerder vinden omdat we het naar eigen smaak hebben aangepast. Bijvoorbeeld friet, intussen hebben we een variant voor in de oven gevonden die we net zo lekker vinden als gehaalde frietjes (maar wel veel goedkoper zijn). Of de pizza's die we incl. de bodem zelf maken. Daarop kan je restje kwijt en door de bodem zelf te maken kan je die ook naar wens aanpassen. Wij doen er bijvoorbeeld extra kruiden door omdat we dat lekker vinden, in de supermarkt heb ik dat nog niet ontdekt. Als laatste voorbeeld, de pannenkoeken. Wat zit er nou eigenlijk in een pak pannenkoekenmix, dat kan je toch ook zelf even bij elkaar gooien (flinke besparing)? Ook hier kan je dan zelf aanpassingen doen (heerlijk bierbeslag bijvoorbeeld).

   Voor het ontbijt en de lunch kiezen we toch gewoon vaak (volkoren)brood, daar besparen we wel bewust op door gebruik te maken van het volume voordeel bij AH en beleg goedkoop of in de aanbieding te kopen. Als onze inkomsten stijgen wordt het absoluut weer brood van de bakker en vaker vlees op brood maar met een vriend die met gemak een brood per dag laat verdwijnen kunnen we dat nu even niet betalen. Dus vlees op brood is luxe voor in het weekend en door de week is het kaas (A.ldi), ES pindakaas, ES chocopasta, jam uit de aanbieding, enz. Verder is yoghurt met een verkruimeld beschuitje en (bruine) suiker ook erg lekker zo af en toe.

   Tussendoortjes? Goedkope en lekker varianten te over en aanbiedingen zijn er ook meer dan genoeg. Fruit (en groente) van de markt schiet hier niet op (toch ook redelijk hoge prijzen) dus dat komt uit de aanbieding of in het buitengebied even je ogen open houden voor stalletjes langs de weg ed.

   De laatste categorie is drinken. We hebben beide niet zo'n hang naar frisdrank (vaak te zoet) maar drinken veel koffie, thee en water. Wel vinden we met warm weer bubbeltjes lekker maar wij geven dan de voorkeur aan bruisend water ('s.pa rood') met een schuit citroensap (af en toe te koop bij de A.ldi, maar over de grens volop te krijgen). Alcohol drinken we ook nog (maar met mate, vooral in het weekend), ook dat is over de grens gewoon goedkoper of kan prima tijdens aanbiedingen groot worden ingekocht want dat is lang houdbaar. Daarnaast zijn wij vrijwilligers bij een wijnhoeve en dat levert ook nog wel eens een lekker flesje wijn op (ook weer mooi meegenomen).

   Nu ik het terug lees, zit de besparing vooral in zelf een beetje experimenteren denk ik. Gewoon durven eens iets anders te proberen, misschien is het niet meteen de eerste keer goed maar met wat aanpassingen kan het smakelijker worden dan de kant en klare variant die niet aan je eigen wensen is aan te passen.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  6. Bedankt voor alle tips. Waar je mee afsluit zegt het inderdaad al. Ga zelf aan de slag met basisproducten en probeer geen kant en klare zakjes te hebben. Dit zal inderdaad schelen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat als je de goedkopere variant koopt je ook goedkoper uit bent.

   Vooral hierbij is het erg bepalend of je dit net zo lekker vind. Bij een aantal producten proef je echt verschil tussen de merken. Waar ik zelf verbaasd over was, was de mozzerella van Galbani tegenover die van de euroshopper. Ik proefde geen enkel verschiL! Dat scheelt toch al gauw 75 cent per pakje!
   Niet veel maar alle beetjes helpen.

   Verwijderen
 4. Ik denk dat, als je de financiële ruimte hebt, gezond eten voor kan laten gaan op goedkoop eten. Als je vindt dat je met een krapper budget even gezond of zelfs gezonder eet, dan ga je daar beter voor. Maar als je door meer geld uit te geven, ook gezonder gaat eten, laat dat dan de doorslag geven.
  Jullie zijn jong, welgesteld en werken hard. Laat je hart en je gevoel spreken. Dat je later, als je oud en grijs bent, geen spijt hoeft te hebben van het feit dat jullie enorme spaarsaldo niet opweegt tegen het (gemiste) genot. Want meenemen naar de overkant kan je dat bedrag toch niet. Dus, zo lang je leeft zoals je in je hart wilt leven, is het gelijk wat je met je centen doet. Of je ze dan uitgeeft of spaart, gelukkig zal je zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan alleen maar blij worden van dit soort reacties :) Bedankt Nena, ik kan me hier volledig in vinden en bij aansluiten!

   Verwijderen
  2. volgens het nibud zouden jullie 356 per maand kwijt moeten zijn om gebalanceerd en gezond te kunnen eten. dus het kan niet anders of je eet crap!

   Verwijderen
  3. Nibud is niet echt representatief.... Dat is al vaker gebleken. Kan je ook dan aangeven hoeveel jij dan kwijt bent?

   Verwijderen
  4. Volgens mij kan je het niet noodzakelijkerwijs omschrijven als crap eten als je weinig geld uitgeeft. Statistieken geven gemiddelden weer, en houden ook rekening met uitgaven aan desserts, frisdranken en alcohol. Als je net daarop bespaart, kan je de grootste besparingen (op gebied van boodschappen dan) waarmaken die mogelijk zijn, en eet je eigenlijk veel gezonder. Dan eet je altijd nog je groenten, vis, en wat je allemaal nodig hebt, net zoals ieder ander, maar eet je de crap net niet en bespaar je de grote som. Want net die luxe voeding is vanzelf al duurder geprijsd en valt bovendien onder het hoogste btw-tarief.

   Verwijderen
  5. wat niet wil zeggen dat ik denk dat 200 euro voor 2 personen een ruim budget is. Aan boodschappen (voeding, persoonlijke verzorging, hygiëne, kortom alles wat je bij de supermarkt kan kopen) zijn wij met 2 volwassenen, een tiener en 2 peuters toch minstens 600 euro per maand kwijt. Ik reken op 20 euro per dag voor ons gezin. Maar ik moet er ook bij vertellen dat het wel wat gestegen is sinds we ecologische huishoudproducten kopen, en nog een keer sinds we paleo eten, want de hoeveelheid groenten en vlees is enorm gestegen, en dat zijn net de duurste levensmiddelen. Bovendien is de crap laten staan niet altijd even gemakkelijk ;) en komt er ook al eens een zakje chips of frisdrank in huis. Als je 100% paleo gaat, zullen die kosten mekaar wel opheffen. Ik kom er wel :)

   Verwijderen