maandag 1 juli 2013

Potjes voor uitgaven *Update*

Zoals ik hier meldde heb ik moeite om daadwerkelijk wat uit te geven aan spullen. Echter heb ik nu enkele doelen gedefinieerd. Waardoor ik hoop dat dit voor mij makkelijker wordt. Zoals altijd hou ik jullie op de hoogte van de voortgang.

Laten we zoals jullie gewend zijn van mij beginnen met een mooi overzicht hoe het ervoor staat met mijn potjes voor uitgaven. Ik heb deze keer het even verwerkt in Excel want het was niet echt handig of overzichtelijk met gewoon tekst.

Potjes voor uitgaven Luxe of Zuinig

Hierboven is te zien dat er niet veel is gewijzigd ten op zichtte van vorige maand. Ik heb een extra inleg gedaan op de Desktop/Laptop spaardoel van €100. Hier moet nog €1200 bij voordat deze gevuld is. Maar ik heb niet iets aan mezelf weer gegeven van 25 euro. Met als resultaat dat de vrij om uit te geven pot inmiddels op €75 staat.

Waarom lukt het toch niet?
Dat begin ik mijzelf toch echt af te vragen. Ik heb 1 ding gekocht voor mezelf de afgelopen 3 maanden. En dat is het scheerkop schoonmaakmiddel. Dat was ook nog eens veel goedkoper dan ik online had gevonden. Namelijk slechts €19,95 en niet €45 zoals begroot! Hier heb ik genoeg aan voor 1 jaar en die kostenpost is dus zeer klein. Maar dat is dan ook het enige wat ik heb uitgegeven!

Hoe is het toch mogelijk dat het me gewoon niet lukt om iets leuks voor mezelf te kopen? Ik dacht dat het een extra stok achter de deur zou zijn om gewoon wat aan jezelf te gunnen, maar het is toch moeilijker dan ik dacht. Blijkbaar zit het zo in mijn hersenen ingebouwd dat ik alles wat ik zie te duur of te onzinnig vind om voor mezelf te kopen!

Ik ben dan ook bang dat ook al haal ik mijn bovenstaande doelen, dat ik nog steeds zal gaan twijfelen of ik dit wel nodig ga hebben! Want ja..... onze huidige laptops/desktops werken nog naar behoren!

Hoe kan ik toch gaan genieten van kleinere uitgaven? Of hoe kan ik het stimuleren? Weten jullie hier raad mee?

14 opmerkingen:

 1. 'hoe is het toch mogelijk dat het me gewoon niet lukt om iets leuks voor mezelf te kopen'............ Je kunt niets vinden?? Je hebt niets op je verlanglijstje? staan of je hebt het geld, je staat voor het 'leuks' en je schaft het niet aan? Als je iets ECHT nodig hebt schaf het dan ook aan. Ik zou wel gaan 'shoppen' als je daarmee een besparing haalt dan kun je er ook van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. parfum, nagellak, gezichtsverzorging. Er is van alles te verzinnen. Ga naar de winkel en koop het. Heel simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. blijkbaar heb je geen wensen. waarom zou je zoeken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit kan het best zo zijn, maar dan kan je jezelf ook niets gunnen want je zal altijd er iets achter zoeken of erachter komen dat je het niet nodig hebt. Daarom dacht ik dat spaardoelen beter lukken als je het ook daarna uitgeeft omdat je elke maand spaart voor iets. Maar ja zo blijkt dat maakt voor mij duidelijk niet al te veel uit.

   Verwijderen
 4. ...maak het over naar een goed doel waar je zelf achter staat! Dat geeft ook een goed geoel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een idee, maar nog steeds moeilijk voor mij om zomaar te doen!

   Verwijderen
 5. Ben je soms bang dat als je iets voor jezelf koopt er daarna iets vreselijks gaat gebeuren.?
  Genieten kan natuurlijk ook zonder iets te kopen.
  Dus als je genoeg geniet, waarom zou je dan iets kopen?
  Net wat Tecla schreef, geef het anders gewoon weg , desnoods anoniem aan mensen die het krap hebben, envelopje door de brievenbus.
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat idee heb ik uiteraard niet, maar het is gewoon een naar gevoel op de 1 of andere manier... Iets wat niet jezelf kunnen gunnen....

   Verwijderen
 6. In plaats van een ding kopen misschien jezelf trakteren op een dagje weg, een dagje museum, kortom een belevenis?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien HOEF je niets te kopen om te genieten? Als je het onzinnig vindt of niet echt nodig hebt of niet mooi vind, dan zou ik het helemaal niet kopen. Het is niet zo dat je jezelf alleen maar wat gunt als je af en toe iets voor jezelf koopt. Ik koop zelden tot nooit kleine dingen, ik geniet liever van de ruimte in huis. En mocht ik eens een keer iets zien dat ik écht graag wil, dan maken de kosten minder uit, omdat ik dan wat meer mogelijkheden heb.

  Ik denk dat je eerder af moet van het idee dat je jezelf niets gunt, dan dat je moet proberen dat op te lossen door dingen te kopen waar je eigenlijk niet zo erg op zit te wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien moet je klein beginnen? Dingen die je anders ook koopt, dus uit de categorie nodig/nuttig, maar dan jezelf net even die iets luxere variant gunnen.

  Zo heb ik het ook geleerd van mijn vriend. Weliswaar moeten we dat nu weer even loslaten maar dat gaat gelukkig ook moeiteloos. Het was bij mij niet zo dat ik ineens vond dat ik vanaf nu niet meer zonder kon. Maar de keren dat ik mezelf iets kan gunnen, kan ik er wel van genieten (hoewel ik de eerste keren ook wel even over het was-dat-nou-wel-echt-nodig-drempeltje moest). Mijn vriend noemt dat 'jezelf even kietelen'. Zo koos ik altijd fruit uit de aanbieding, was dat er niet dan ES bananen of de goedkoopste appels. Toen keek ineens die granaatappel mij wel erg lekker aan, leuk om eens te proberen. Maar ja, veel te duur zei mijn automatische rem. Mijn vriend is dan degene die vraagt 'als je er echt zin in hebt en je kan het betalen waarom gun je jezelf dat dan niet een keer?'. Hij heeft wel gelijk, vaak geef ik maar een klein beetje meer uit maar kan er dan wel zó veel meer van genieten. Die hogere prijs accepteer ik dan als een soort van in ruil voor het genieten. Nu kan ik dat, daarvoor was dat ondenkbaar want niet nodig. Nu zie ik af en toe een klein beetje genieten ook als iets wat ik mezelf mag gunnen als er de ruimte voor is.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie spreken ook allemaal mijn taal he :)
   Het is ongelooflijk wat jullie mij aan inispiratie opdoen.
   Ik bedankt jullie allen!

   Verwijderen
 9. Ik herken het hoor. Ik heb er nog steeds moeite mee. Bij elke mogelijke aanschaf denk ik dan dat hele rijtje: heb ik het al, heb ik iets anders dat het ook kan, kan ik iets opknappen, kan ik het lenen, etc. Maar soms is het ineens lekker om daar niet over na te denken. Het blijft een weloverwogen beslissing, maar wel luxer (bijvoorbeeld nieuw-niet-in-de-uitverkoop).

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Moeilijk he...je eigen beste vriendin zijn.
  Zo doe ikhet, ik bestempel mijzelf af en toe tot mijn eigen beste vriendin en bedenk dan wat ik voor haar zou kopen.
  Ineens weet ik wel dingen. Een ijsje in het dorp, van de Italiaan, of een dagje naar het openluchtmuseum, gezellig kopje koffie nemen daar, een NS-wandeling en dan lunchen bij het pannenkoekenhuis...
  Ja, als mijn eigen beste vriendin weet ik wel leuke dingen te verzinnen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen