dinsdag 2 juli 2013

Goed nieuws - Spaarrentes update Juni 2013

Zoals ik reeds in mijn eerdere blog over spaarrentes Oktober 2012 meldde was ik begonnen met het inventariseren van de spaarrentes en wat de trend hiervan is. Helaas kon ik maar accurate data verzamelen vanaf het moment dat ik begon, daar alle gegevens daarvoor enkel in grafieken terug te vinden was en niet meer wat de exacte waardes waren.
Ik heb toen beloofd elke maand hiervan een update te geven, zodat iedereen kan zien of hun rente die ze ontvangen van de bank nog een gemiddelde rente is of een rente waar ze zwaar onder vallen. Dan is het een reden om over te stappen of van spaarrekening te wisselen.

Voortgang
Er zit weer schot in de zaak. En dat houdt in dat de deposito rente eens een maand NIET is gedaald, maar gestegen zelfs! Dat met het nieuws dat de banken al de hypotheekrente omhoog aan het krikken zijn bevestigd aan mij dat we tegen het einde van het jaar ook weer hogere rentes op de spaarrekeningen mogen verwachten. Deposito's zijn altijd de eerste die stijgen en dat doen ze nu dan ook.

Wel is het nog een gevaarlijk moment waar we ons in bevinden. De aankomende bezuinigen kunnen er ook zomaar weer voor zorgen dat ons land zich dieper in de crisis gaat begraven waardoor de rentes onder druk kunnen komen te staan.

Voorloper bij bovenstaande trend is Leaseplan bank. Daar bieden ze nu alweer een deposito rente van 2,4% voor een jaar. Natuurlijk geen vetpot, maar wel een stap de goede richting in. Zelf heb ik bij MoneyYou het vast gezet voor 6 maanden voor 1,95% (omdat ik bovenstaande al vermoedde dat zou gaan gebeuren) zodat ik hopelijk in december hiervan profijt zal gaan krijgen en een mooie deposito van 6 maanden voor dit soort percentages kan aanvragen.

Hoogste en laagste spaarrente normale spaarrekening
Vanaf 1 juli 2013 zijn dit de hoogste en laagste rente op de normale spaarrekening

Hoogste spaarrente: SNS Internet = 1.90%
Laagste spaarrente: Triodos Internet = 0,70%

Wederom een verlaging. Een daling van -0,06% ten op zichtte van vorige maand. 

Hoogste en laagste spaarrente Deposito 1 jaar

Hoogste Spaarrente: LeaseplanBank = 2,4%
Laagste Spaarrente: ING  = 0,40%

Hier zijn zowel LPB als ING omhoog. LPB van 2,15% naar 2,4% en ING van 0,3% naar 0,4%. In zijn algemeenheid is het een +0,044% ten op zichtte van vorige maand.


Gemiddelde spaarrente spaarrekening
Gemiddelde spaarrente deposito
Gemiddelde spaarrente ontwikkeling

De gemiddelde spaarrente komt op 1 juli uit op 1,41%. Dat is een daling effectief van 0,06% ten op zichtte van juni 2013. Als je boven deze rente zit ben je dus gemiddeld goed bezig maar in werkelijkheid is dit natuurlijk niets. Voor deposito's geldt dat het gemiddelde percentage op 1,83% ligt. Dat is een stijging van 0,044% ten op zichtte van juni 2013.

Conclusie

We gaan de goede kant op en dit beloofd voor meer goed nieuws volgende maand wanneer alle banken hun deposito's gaan aanpakken. We zullen zien welke kant het opgaat!

4 opmerkingen:

 1. Het is maar net hoe je het bekijkt. Wij hebben onze hypotheek weer voor 10 jaar vastgezet sinds gisteren. Ging gisteren nou net die hypotheekrente omhoog... Gelukkig is het effect niet zo heftig omdat de spaarpremie dan omlaag gaat(spaarhypotheek) En money you verlaagde z'n rente. Ik hoop dat je gelijk hebt met de spaarrentes, maar zie net als jij een evt. negatief effect als de regering al te rigoureus gaat bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De enige reden waarom de deposito omhoog is gegaan is vanwege de actie die LPB heeft vanwege hun zoveelste verjaardag. Volgens mij is het voor de rest weinig zonnig qua spaarrentes en deposito's.

  Ik zou er dus niet vanuit gaan dat de rentes de komende maanden gaan stijgen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn, goed nieuws! Daar was ik wel aan toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk zelf ook dat de rentes gaan stijgen.
  Dit omdat ook de hypotheekrente stijgt. De spaarrentes volgens hier vaak iets later op.

  BeantwoordenVerwijderen