zaterdag 1 juni 2013

Sparen met de creditcard, voordelig of niet?

Jullie hebben er ongetwijfeld van gehoord. Sparen op de creditcard. Het is de laatste tijd aardig op het nieuws omdat sparen op de spaarrekening totaal niet meer rendabel is. Maar levert dat echt meer op dan de spaarrekening? Met daarbij de extra vraag, is het wel veilig? Vandaag hierover meer.

Sparen met de creditcard
We nemen onszelf als voorbeeld voor een korte berekening. Wij hebben zelf een Bijcard die van ICS is. Hiervoor betalen we per jaar €12,50 aan administratiekosten. Hebben we 2 jaar achter elkaar meer dan  €7500 uitgegeven dan vervallen deze kosten. Voor de rest geldt dat er minimaal €500 op de kaart gestort moet worden eer er rente wordt gegeven over het gehele bedrag. De creditrente op het moment van schrijven staat op 1,75%.

Wat houdt dit dan effectief in? 
Eigenlijk hoeven we hiervoor niet een moeilijke rekensom te laten plaatsvinden. Maar laten we het toch doen. Ter vergelijking gebruik ik een standaard ING rekening. In dit geval de toch wel populaire Oranje spaarrekening. Hiervoor krijg je vanaf €5000 een rente van 1,5%. Om een rekening aan te houden betaal je €17,40 per  jaar.

Bij de ING krijg je op een bedrag van €5000 effectief €75 euro aan rente, waar je bij je creditcard  €87,50 aan rente ontvangt. Het verschil is dus €12,50. En dat zijn precies de kosten van het aanhouden van de creditcard. Als je dus geen creditcard hebt schiet je er effectief niets mee op om het op een creditcard rekening te zetten.

Handig dus?
In mijn ogen niet, want ook al heb je wel al een creditcard en hevel je het over naar je creditcard is dit wel een administratieve taak extra. Daarnaast verschilt het ook per creditcard of je niet extra kosten moet betalen voor het overschrijven naar je bankrekening. Bij onze kaart is dit gratis, maar niet bij elke. Bovendien is de winst die je erop kan draaien nihil en waarschijnlijk je tijd die je erin investeert met het overmaken kan je nuttiger besteden. Hierbij moet ook vermeldt worden dat elke creditcard natuurlijk ook andere administratiekosten kent. €12,50 is 1 van de goedkopere creditcards die ik ken. Er zijn ook creditcards die €50 of €75 per jaar vragen en dan ben je al je winst weer kwijt.
Het belangrijkste is natuurlijk veiligheid. Gelukkig is het wel zo dat het depositogarantiestelsel ook geldt voor de creditcards en je het hierom niet hoeft te laten.

Conclusie
Voor ons specifiek is het niet beter om te sparen op een creditcard. Het kost me meer administratie en levert mij te weinig op. Maar voor iedereen kan het anders zijn. Let in ieder geval goed op de administratiekosten, overschrijf kosten en de creditrente. Reken het zelf door of het handig is, want de reclames laten u allemaal geloven dat het veel beter is, maar in de praktijk zal dat vies tegenvallen!

Is het voor jullie voordeliger om te sparen met een creditcard dan een spaarrekening?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten