dinsdag 18 juni 2013

Is ons huidige economische systeem onhoudbaar?

Eergisteren meldde een attente reageerder genaamd "willem" dat ons huidige economische systeem onhoudbaar is en dat alles eigenlijk gebaseerd is op gebakken lucht. Een interessant statement natuurlijk! 1 die verder onderzoek behoeft.

Doodspiraal
Zo kwam ik na een simpele googel term al op een website waarop deze afbeelding stond en eigenlijk wel heel erg typerend is. Dit plaatje laat duidelijk zien wat ons probleem veroorzaakt en waar het probleem zich blijft manifesteren.

De doodspiraal. Is dit werkelijk ons einde?
bron: http://www.positivemoney.org/
Schulden?
Er zijn gelukkig al genoeg websites en blog te vinden die uitgebreid alles uitleggen hoe alles in elkaar steekt, maar 1 website is toch wel heel realistisch hierover namelijk http://www.positivemoney.org/. De kop van de website geeft ook duidelijk dat onze economie gebaseerd is op gebakken lucht met de tekst:
Our current economic crisis was caused by banks creating too much money, and too much debt. Now over 97% of the money in our economy is based on debt.
Het moraal van het verhaal is dat dit systeem harstikke goed werkt zolang iedereen maar schulden blijft maken. Want over schulden moet rente worden betaald. En met die schulden worden de overige rentes weer betaald. Zolang het economisch dus goed gaat en iedereen blijft uitgeven is het systeem werkbaar. Echter wanneer we zoals nu in een economische crisis leven gaat het systeem haperen. Met als gevolg de crisis die we nu hebben.

Een onhoudbaar systeem?
In feite wel, echter doordat het door iedereen op dit moment wordt gedragen is het systeem nog steeds in tact en blijft de totale schuld in de wereld ook groeien. Zeker na het loskoppelen van de goudprijs aan valuta's is het hard gegaan en is de totale schuld van de wereld enorm opgelopen.

Maar er zijn maatregelen tegen te doen. Het is voor veel mensen steeds duidelijker dat bovenstaande een groot probleem aan het worden is. Elke crisis zal alleen maar groter worden en de gevolgen ook. Maar de vraag blijft, wat dan? Hoe kunnen we het aanpakken? En wat komt ervoor in de plaats?

Conclusie
Jazeker, de economie is gebaseerd op gebakken lucht, maar zolang iedereen erin blijft geloven zal dit nog wel door kunnen gaan. Het feit dat er nu al mensen over nadenken en een ander systeem willen, wil niet zeggen dat onze huidige economie failliet is, of dat een ander systeem meteen een succes is. Daarnaast kunnen we onszelf ook afvragen of een nieuw systeem uberhaubt nog mogelijk is om te introduceren, want wat gebeurd er met het huidige systeem? De waardes, overtuigingen, salarissen etc. Allemaal vragen om bij stil te staan.

Feit blijft dat de mensheid erg flexibel is en zolang iedereen dit systeem blijft steunen het uiteindelijk allemaal op zijn voetjes zal neerkomen. Is het niet middels deflatie, dan is het wel door een nieuw component toe te voegen aan de huidige economie die een kleinere impact zal hebben dan een compleet nieuw systeem optuigen en daar de steun van te krijgen van de hele wereld.

Wat zijn jullie ideeën over de huidige economie?3 opmerkingen:

 1. Interessants stuk! Als ik dat zo lees klinkt de huidige economie niet echt als een gezond systeem zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Luxe en zuinig,

  Leuk dat je aandacht besteed aan dit onderwerp, ik wilde in de reacties die ik eerder postte niet negatief overkomen maar kijk met een neutrale blik naar de economie.
  En het begint bij onszelf, wij hebben in 2 jaar tijd bijna € 20.000 euro afgelost op ons huis, ( wat ons maandlasten scheelt) voor dat geld konden we ook een andere auto kopen, keuken, verre reis, en andere luxe artikelen.
  Omdat op dit moment heel veel mensen aan het aflossen zijn stromen de miljoenen die normaal naar de winkeliers gaan nu naar ons eigen spaarpotje..
  Ik denk dat voor mensen die geen spaarpotje hebben en die hun huishoudboekje niet op orde hebben er zware tijden aankomen,
  Voor de mensen die wel een spaarpotje hebben en op een leuke en gezonde manier leven die komen de crisis wel door.
  Uiteindelijk draait het om keuze's maken in je levensbehoefte en onderhoud.

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, ik denk dat dit een aanlokkelijke versimpeling is van de werkelijkheid, en dat alleen economen zouden kunnen zeggen of dit waar is, of dat het onzin is. En zelfs economen snappen de economie niet helemaal, kunnen in ieder geval slecht voorspellen waar het heen gaat. Het is altijd makkelijk om doemdenkers en onheilsprofeten te geloven.

  BeantwoordenVerwijderen