dinsdag 21 mei 2013

Missie: Huis beter isoleren Deel 2: Kozijnen vervangen

We hebben een koud huis. Zo koud dat na onze vakantie afgelopen maart het slechts 8 graden in onze woonkamer was. Voor veel mensen is dit niet heel schokkend, maar voor ons wel. Daarnaast is het in de winter zo snel aan het afkoelen dat als we s'avonds de kachel uitzetten, het s'morgens nog maar 12 graden in huis is. Brrrr dus. Hoogste tijd om daar deze zomer wat aan te doen dus.

Onze opties
Zoals ik hier meldde ging er een verkoper langskomen van een maatschappij die onze kozijnen kan vervangen. We waren reeds in de showroom geweest om te kijken wat we precies wilde hebben en een schatting gehad die uitkwam op € 25.000. We hadden hier echter puur gevraagd voor de vervanging van de huidige kozijnen naar de stijl van onze voordeur en de rest intact te houden. Afgelopen zaterdag kwam de beste man langs om ons te informeren over de echte kosten.

Het bezoek
De verkoper heeft ons onze opties uitgelegd en vervolgens daarop een berekening gemaakt van de kosten als we alle kozijnen gaan vervangen. Dit zijn in totaal 6 ramen(allemaal met 1 of meer draai/kiep ramen), een schuifpui en een achterdeur.  Waarbij de laatste twee ook de grootste kosten zijn in het totale bedrag. (dit zijn afgeronde bedragen. Daarnaast nemen we overal horren en een plissé in de schuifdeur. Daarnaast zullen alle ramen voorzien worden van HR+++ (3 dubbel glas) en de ramen op het zuiden van het type warmtewerend glas. Dus HR+++ (3 dubbel glas) met warmtewering. De warmtewerend glas zal gratis zijn.

Achterdeur               € 4200
Schuifdeur                € 6800
Overige kozijnen      € 20.000

Totaal kwam uit rond € 30.000. Echter we krijgen 6% btw maar berekend over het hele bedrag in plaats van 21% waardoor we uitkomen op een bedrag rond de €26.000. Dit komt omdat we meer dan €20.000 hebben en dit dan geldt. Anders is het slechts 6% over 40% van het aankoopbedrag. Dat scheelt dus al €3900 euro.

Dit alles zal onze isolatiewaarde van ons huis aanzienlijk verhogen aanzien we een aantal lekke ramen hebben. Daarnaast is de achterdeur gedeeltelijk kapot aan het hang en slot werk. Voelen we tocht langs de achterdeur en zijn sommige kozijnen letterlijk aan het afbrokkelen (beschermende coating).

Luxe of zuinig hun tactiek
Natuurlijk is dit een bedrag die we nog naar beneden gaan halen. Want we vinden het nog aan de hoge kant. Zelf zit in te denken aan een bedrag van €22.000 €23.000 euro wat hopelijk haalbaar moet zijn. We zullen daar echter wil voor moeten praten als brugman, maar de tijd is aan onze zijde. Het is net als in de huizenmarkt. Er valt nu eenmaal veel geld af te praten. De bedrijven willen omzet en dat kan alleen met het binnenhalen van orders. Feit blijft dat bovenstaande een grote order is en ze dit natuurlijk niet aan zich voorbij willen laten gaan.

En verder
Onze kozijnen zullen straks nog beter geïsoleerd zijn dan onze muren, en dat is dan ook het volgende project waar ik mij op wil richten. Spouwmuur isolatie. Ik heb namelijk geen flauw idee of dit aanwezig is in ons huis.  Muurisolatie is wel aanwezig, maar heb ik zo mijn twijfels over of dit wel goed is gedaan. Helaas kan je daar niets meer aan doen.

Genoeg plannen dus, maar eerst eens kijken of die kozijnen gaan lukken voor de prijs die ik in mijn hoofd heb. Ik hou jullie op de hoogte.


14 opmerkingen:

 1. Dat is een flinke som geld inderdaad, maar wel een goede investering natuurlijk! Succes met het bedrag omlaag praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge jonge wat hoop geld.

  Als de muren matig zijn en vloer isolatie ook heb je ook niet zo veel aan hr+++ glas de kou komt elders wel binnen.

  Zeker als je al dubbelglas hebt van 20 jaar oud zou ik dat laten zitten en de kouvallen aanpakken.

  Wat zou ik wel doen dak vol leggen met zonnepanelen met een boiler. Nee dat kost geen 30k.

  Zo woning aanpassen dat het een nul-woning gaat worden en dat lukt nooit met nieuwe kozijnen/glas daar moet een energie bron worden geplaatst.

  Dus je maakt je eigen passieve woning door een eigen energiebron maar omdat verschil tussen 3 dubbelglas en dubbelglas ook niet zo heel veel uitmaakt, lever je nu wel groene energie dmv zonnepanelen/collectoren en bij voldoende maakt je eigen nulwoning.

  Bovendien zijn die dure kozijnen geheel voor eigenrekening want de woning wordt er niks meer waard door ivm doorzettende woningdaling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut gelijk heb je hierin. Het verschil tussen 2-3 dubbelglas is niet zo groot als enkelglas en HR++. Echter er kan wel degelijk een 50% verschil in U-waarde

   HR ++ Glas: U-waarde max 1,2
   HR +++ Glas: U-waarde tussen 0,5 en 0,9

   Daarnaast is een zonneboiler helaas voor ons niet rendabel omdat wij te weinig douchen hiervoor. Het gasverbruik zit niet daarin.

   Dat we hier in de toekomst naar moeten kijken of het veranderd is dit absoluut een aanrader, maar ons doel is om het comfort te verhogen van ons huis, en niet onze energierekening. Deze is al vrij laag.

   Verwijderen
  2. Natuurlijk is U-waarde beter maar het blijft een beetje " brede sloffen onder een Fiat panda"

   Een gecombineerde zonneboiler met collectoren en voldoende grote boiler kun je ook je cv aansluiten.

   Hier leuke info van een bespaarder:

   http://www.familie-kleinman.nl/energie/

   Verwijderen
 3. Ik vind het ook een goede investering. Ergens moet je toch beginnen om je huis geïsoleerd te krijgen.
  Succes met je offertes. Is het trouwens niet verstandig om ook een ander bedrijf een offerte te laten maken?
  Daarnaast weet ik niet of ik de ramen op het zuiden met warmtewerend glas zou doen. Bedenk, in het voor en najaar krijg je er gratis warmte doorheen en hoef je daarom de verwarming niet aan te zetten.
  In de volle zomer kun je misschien de zon weren met een zonnescherm of rolluik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de winter kan het bij ons ook heel erg heet worden boven. (denk aan 25-26 graden) in de zomer komt daar nog een beetje bij. Zon wering is dan absoluut een oplossing, echter als we het nu toch vervangen kan dit meteen meegenomen worden :)

   Verwijderen
 4. Ik vindt geen goede investering zeker die driedubbelglas prijs is veel te hoog tot Hr++ glas en rechtvaardigt de prijs niet.

  Ook nu al dubbelglas heeft en er is geen goede muur/vloer/dak isolatie.

  Gezien verbruik 1300M3 gas en 1600Kwh stroom wat niet erg veel is zou ik gaan wat eerder is aangehaald een eigen bron.

  Dus zonnepanelen voor elektra en zonnecollectoren voor warmte LTV(lage temperatuurverwarming) en tapwater in combi met warmteboiler.

  Ben je voor een fractie van bedrag klaar en kun je op echt belangrijke punten woning isoleren.

  En je energienota dat is tientjes werk op jaarbasis :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. laat je voor spouwmuurisolatie goed informeren door iemand die niet per se wil verkopen, maar die wel de juiste informatie geeft. Wij hebben ook koudere muren dan ramen, maar er is iets aan ons huis (weet niet meer wat) dat zorgt dat spouwmuurisolatie op termijn enkel voor miserie zou zorgen. Hier is het dus niet aan de orde en gaan de we de binnenmuren met leem bepleisteren omdat leem een vocht- en warmteregulerende werking heeft en op de noordermuur komt er ook een isolatieplaat tussen. Op termijn kunnen we de buitengevel dan eventueel nog wegslaan, isoleren en opnieuw zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen idee of je 't glas met warmtewerende folie in een schuifpui wilt laten zetten maar 'k denk dat je in zo'n geval de plank misslaat, dan zou je, zomers, de pui niet eens open kunnen hebben,
  Klinkt heul leuk, zo'n warmtewerende folie als cadeau maar op het totaal is het tientjeswerk ('k werk bij een schilder/glaszetter en weet dus iets van prijzen)die je cadeau krijgt,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb hier de boel onderzocht qua hr ++ en hr+++ ramen voor de zolder.
  Het prijsverschil was groot, de winst was klein, zeker aangezien de rest nog niet goed geisoleerd is.

  Ik zou zelf in jouw geval de boel nog 'ns goed doorrekenen (voor het geval je dat niet al deed). Wat is het prijsverschil tussen hr++ en hr+++ en wat kun je voor dat prijsverschil verder nog laten doen?
  Wie weet heb je de muren of het dak voor het verschil ook gelijk klaar. Dat is dan gelijk dit jaar al pure winst op energie, want goede kozijnen met koude muren en een tochtend dak, daar krijg je de boel niet warm mee.

  Daarbij: bij hr++ heb je meer aanbieder en kun je dus beter vergelijken / nog lager uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het prijsverschil bij ons is juist zeer klein tussen HR++ en HR+++. Reden hiervoor is een actie die de kozijnenmaker heeft :) De keuze hiervoor is dan ook snel gemaakt.

   Verwijderen