maandag 20 mei 2013

Missie: Huis beter isoleren Deel 1: Stookhok

We hebben een koud huis. Zo koud dat na onze vakantie afgelopen maart het slechts 8 graden in onze woonkamer was. Voor veel mensen is dit niet heel schokkend, maar voor ons wel. Daarnaast is het in de winter zo snel aan het afkoelen dat als we s'avonds de kachel uitzetten, het s'morgens nog maar 12 graden in huis is. Brrrr dus. Hoogste tijd om daar deze zomer wat aan te doen dus.

Stookhok
Dit weekend heb ik niet kunnen bloggen omdat ik 2 dagen heb gespendeerd aan het opnieuw isoleren van het stookhok op zolder. Want wat bleek nu? We hadden knieschotten die ik had verwijderd, maar in plaats van een deken van isolatie te zien, keek ik zo door de gaten naar buiten! Daarnaast keek ik ook op het plafond van onze badkamer en was ik niet verbaasd dat het elke winter zo vreselijk koud werd in onze badkamer!

Inmiddels zit er een mooie nette vloer in, ligt er isolatie en zijn alle gaten afgedicht. Het resultaat mag er ook wezen, want het is stukken warmer op de badkamer geworden. Nog niet 100% super, maar nu het ook weer een periode kouder is geworden kunnen we stellen dat we met liefde weer in de badkamer durven te zijn zonder dat we het ijskoud hebben.  Dit moet deze winter dus echt gaan uitmaken qua warmte, en ook qua stoken natuurlijk! Alle beetjes helpen.

Kosten
De grote vraag voor consuminderaars is natuurlijk wat zijn de kosten hiervan geweest? Nou dat durf ik wel te zeggen. 2 dagen in arbeidstijd, en 45 euro aan materialen! Waarbij op alle 3 de producten 20% korting zit door de mooie bonnen van praxis. Een kwestie van meerdere keren langs de kassa! En dat scheelt toch weer op de kosten. En tijd van jezelf... ach je leert zo ook nog eens wat. Ik kan nu wel zeggen dat ik nu een vloertje kan leggen!

Overige projecten
Ik heb jullie hier bericht over het vervangen van de kozijnen. En dat is dan ook een plan die we gaan uitvoeren (waarover morgen meer). Daarnaast moet ik nog steeds onderzoeken of we nu spouwmuur isolatie hebben op dit moment of totaal niet.

Bovenstaande zaken zijn nog twee aparte projecten die ik morgen en overmorgen verder zal gaan toelichten. Ik wens iedereen een prettige tweede pinksterdag toe!

6 opmerkingen:

 1. Klinkt heerlijk goedkoop. Ook fijn als je weet dat dit op lange termijn ook terug wordt verdiend (stookkosten).
  Ga zo door!
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het effect zal niet meetbaar zijn, maar voor ons gevoel is het al een geslaagd project.

   Verwijderen
 2. 45 euro aan materialen om te isoleren ? Ik veronderstel dat de oppervlakte die jullie gëisoleerd hebben dan wel vrij klein is of het materiaal een lage R waarde had ? Wij hebben in het najaar isolatiemateriaal voor onze zolder gekocht en betaalden daar een kleine 2500 € voor (123 m2 isover met r waarde 5)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was geen grote ruimte nee (stookhok is nooit erg groot natuurlijk) Ongeveer 2-3 m2. Isolatiewaarde 4,55 r.
   Daarnaast is het goed zoeken naar aanbiedingen. ik heb een houten vloer gelegd en hout is toch best prijzig :)

   Verwijderen
 3. Stookhok isoleren ??? geen gesloten hrketel daar hoef je geen isolatie (die afgegeven warmte moet je benutten :) te plaatsen wel zolder.

  12 graden :( nu nog hier al tijden niet kouder dan 17 graden en dan hebben wij van s,ochtends 8 tot s,avonds 22.00 uur deur open staan :) nee, geen kachel aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben wel een gesloten HRketel. In dit geval was het absoluut nodig. Zoals je kunt lezen was er direct buitenlucht die op onze badkamerplafond sloeg en dat dien je zeker te isoleren. Ik was ook verbaasd dat de vorige bewoners het zo hadden weggewerkt.

   17 graden in huis. Ja daar ben ik jaloers op. Al moet ik zeggen dat het vanmorgen hier ook 16,4 graden hier was in de woonkamer. Het is vooral in de winter dat het veel te koud is.

   Verwijderen