zondag 12 mei 2013

Hoe zuinig rij jij?

Zoals jullie weten hebben we sinds vorig jaar een auto hier (Hyunday Excel uit 1999). We zijn hier uitermate tevreden mee en zien dit dan ook als luxe object die we alleen gebruiken als het echt niet anders kan. Daarnaast is het af en toe toch wel erg fijn om met de auto naar het werk te gaan waar wij, uiteraard, carpoolen. We hebben het geluk dat we aardig bij elkaar op de route liggen en daarom dit ook kunnen doen.

Hoe zuinig rijden we?
Ik zou luxe of zuinig niet zijn als ik niet een excelsheet zou hebben bijgehouden waarin ik kan zien hoe zuinig ik rij. En dat heb ik dan ook vol verve gedaan. En de uitkomst is dat we op dit moment met 1 liter gemiddeld (berekend over 1 jaar tijd dus) 15,21 km's rijden. Ofwel 6,5 liter per 100 km. Hieronder kan je dit zien in een grafiekvorm. Met daarbij ook meteen de prijs per liter die vandaag op 1,659 stond. Het laagst sinds 1 jaar!

Links afstand per liter, rechts prijs per liter

Wat wel erg opvalt aan de grafiek is dat we blijkbaar in de zomer zuiniger rijden dan in de winter. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je verwarming en lichten vaker aan staan en toch een behoorlijke invloed blijkbaar hebben op je zuinigheid! Iets wat ik totaal niet had verwacht dat het zoveel uitmaakte. Ook vind ik het frapant dat we in het begin zelfs 17,39 km per liter hebben gered..... Iets wat mij tegenwoordig niet meer lukt.  

Daarnaast is ook duidelijk te zien dat we in een crisis zitten waardoor de benzineprijs nu op het laagste punt staat sinds wij een auto hebben. 

Houden jullie het ook bij hoeveel je verbruik is? En zo ja, wat is dit dan bij jullie?

10 opmerkingen:

 1. Die van mij rijd 1op15,5 en die van mijn vrouw 1op12 (automaat)

  De kunst van zuinigrijden is de rem niet aan te raken als zo voor mij kijk zie ik soms weggebruikers voor mij al 10 x de rem hebben getoucheerd terwijl ik netjes op motor afrem.

  oh ja bandjes 0.3 tot 0.5 meer spanning in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, vooruit kijken is een belangrijk onderdeel van dit wil het gaan werken, echter moet er niet vergeten worden dat afstand houden ook een goede is.

   Bandjes met overdruk heb ik al eens over gehoord, maar is niet voor elke auto beter!

   Verwijderen
  2. Waarom niet ? Als je in verlaagde auto rijd met brede banden wordt niet comfortabel.

   Maar wat ik aangeef kan bij iedere auto en iedere band kan dat makkelijk aan. Voor mijn auto geld een max. van 3.0 bar en ik doe er 2.8 Bar in en dat is al veel. Banden zelf kunnen nog meer aan maar dat is niet aanbevolen.

   Verwijderen
 2. Licht aan kost niet merkbaar brandstof! Laat liever de verwarming uit! Auto's zonder licht zijn slechter te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. in de zomer is je motor warmer dan in de winter.
  Het kost dus in de winter meer brandstof om de motor op temperatuur te krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat zo een grote invloed hier dan op? In principe doet de motor wat hij wil toch?

   Verwijderen
  2. Hier staat netjes weergegeven:

   http://www.amt.nl/Techniek/Aandrijving/2007/12/Hoger-brandstofverbruik-in-de-winter-2007-12-AMT027257W/

   Verwijderen
  3. Bedankt dat is interessante lectuur!

   Verwijderen
 4. Je hebt er altijd wel een piek of een daling bij zitten zo heb ik ook wel eens 1 op 19 gehaald met benzine auto ruim 1000 kilo en dat betrof dan een lange rit weinig gewicht op warme dag en op vaste niet te hoge snelheid (100 km) maar zo heb je dat je bij veel stadsverkeer zo 1 op 12 kunt rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hou het af en toe bij en kom dan op 1:9, maar dat is wel LPG en mijn app van DirectLease (zie ook mijn artikel op mijn site hierover) ben ik echt heel goedkoop uit, vandaag nog voor 32 euro 53 liter getankt.

  BeantwoordenVerwijderen